Bölcsész mámor a Koch Borház Kecskemétben

2018 dec 12
Megosztás

Húzós név a mai közéletben a Szemerey, de mint borász, valljuk be, sokan nem hallottunk még róla. Ennek okán debütált a Koch Borház Kecskemétben legutóbb Szemerey István, aki ráadásul megyebéli, Hajós-bajai — pontosabban császártöltési — és semmi kapcsolat a nagy közélethez, minden más csak névrokon.

Mellesleg Szemerey István önmagában is kuriózum, szórakoztató és egyedi, néha az volt az ember érzése, mintha a dumaszínház egy kihelyezett haknijára érkezett volna és a bor csak kísérőjelenség, de nem egyszer fordult a kocka az est folyamán és a mámor kerekedett felül.

Szemerey István ugyanis szereti a mámort, ezért lett borász sok-sok kanyar után. Eredeti szakmáját tekintve ugyanis bölcsész, azok közül is talán a legalternatívabb, hiszen a hazai bolgár szaknak puszta kíváncsiságból nem sok követője akadt, ő még is beleállt, sok-sok más mellett.

Másrészről meg sváb, tehát helyén van az esze, tudja miatt akar.

Igaz, ezzel a határozottsággal is meg kellett küzdenie a kezdet kezdetén, mert bizony voltak kudarcok, amelyekről nagyon fanyar iróniával beszélt. Valahogy úgy kell elképzelni ezeket  sztorikat, mintha Pierre Richard - tudják az a magas szőke, a felemás cipőben - hirtelen ötlettől vezérelve borászkodni kezdett volna. A bor ugyanis nagyon tradicionális családból származik, nem sokat változott az elmúlt jó kétezer évben, maximum a technológia, ezért meg kellett birkózniuk, mármint a bornak, a Szemerey-féle innovációval.

Mire is gondolok pontosan, hát az első körben nézzük meg a Szemerey borok István tervezésű címkéit, és akkor máris sejthetik mire gondolok.

Más mint az eddig megszokottak, főleg az Alföldön, ahol azért - valljuk be - a föld és a fajta határt szab a kreativitásnak.

Borban egyébként Szemerey István nem nagyravágyó, megelégszik azzal az eredeti, illatozó könnyedséggel, amelyekre a fajták képesek. 21 hektár reduktivitás azért magáért beszél. Van itt Cserszegi, Tramini, Veltelini, Generosa, Chardonnay, Nektár, csupa hölgyválasz, tánc, móka, kacagás.

Nem bonyolult képlet. Szemerey István, ha nem is sokat, azért gondolt néha a férfiakra is, tart egy sillert, meg Kékfrankost, meg persze egy kis Olaszrizlinget, míg a hölgyek a kontyalávalókkal bíbelődnek a birtokhoz tartozó sváb présházban.

Szóval, egy hajósi kirándulás könnyedebbik végét bárki megfoghatja Császártöltésen, a Szemerey Pincében, mert a mámor nem bonyolult dolog, könnyed és humoros, akárcsak a házigazda.

Karácsony előtt látogasson el a Koch Borház Kecskemétbe és tekintse meg ünnepi kínálatukat!

Koch Borkereskedés Kecskemét

Üzletvezető: Fehér Anna

+36 30 567 41 16

6000 Kecskemét, Bethlen krt.12/C

koch.borkereskedes@gmail.com

borkereskedeskecskemet.kochboraszat.hu

www.facebook.com/kochborkereskedeskecskemet