Bűnszervezetben landolt a hétmilliárdos állami támogatás

2022 szep 5
Megosztás

Megvádolták a kerekegyházi fantomfeldolgozó megálmodóját és cégtársait. A vádlottak között szerepel, a Piarista Rend Magyar Tartományának egykori  egykori főnöke, valamint a rend volt forrásszervezési igazgatója.

A hatalmas méretű térségi élelmiszer-feldolgozót megálmodó kecskeméti férfi, aki minderre a hétmilliárd forint költségvetési támogatást kapott, már két éve előzetes letartóztatásban van.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, különösen nagy értékre üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt nyújtott be vádiratot a Kecskeméti Törvényszéken - tájékoztatta a főügyészség szóvivője lapunkat.

A vád szerint a bűnszervezetben érintett vádlottak költségvetést károsító bűncselekmények sorozatos és folyamatos jelleggel történő elkövetése céljából 2017-től kezdődően az elkövetésbe bevont cégek színlelt üzleti kapcsolatrendszerén, fiktív számlázási láncolatán alapuló bűnszervezetet hoztak létre.

A bűnszervezetet irányító kecskeméti férfi az érdekeltségi körébe tartozó gazdasági társaságok felhasználásával pályázati források megszerzése érdekében túlárazott, továbbá színlelt szerződések és fiktív számlák benyújtásával központi költségvetési támogatásokat szerzett meg jogosulatlanul. A bűnszervezet célja emellett az érintett vállalkozások vonatkozásában felhasznált valótlan tartalmú számlák segítségével az adóhatóság tévedésbe ejtése, ezáltal az általános forgalmi adónemben történő fizetési kötelezettség csökkentése volt.

A bűnszervezet egyes tagjai csak névleg irányították a cégeket és a számlázási láncolatban a bűnszervezetben kiosztott szerepüknek megfelelően végezték el a fiktív számlakibocsátással kapcsolatos tevékenységüket. Az általuk irányított cégek valós bevételszerző tevékenységet nem végeztek, a fiktív számlák szerinti szolgáltatás teljesítésére alkalmas tárgyi és személyi feltételekkel nem rendelkeztek, a fiktív számlákkal ellentétben az áru soha nem került a tulajdonukba és azok finanszírozásához szükséges anyagi feltételekkel sem rendelkeztek.

A bűnszervezet mintegy 6,8 milliárd Ft-tal károsította meg a központi költségvetést.

A bűnszervezet vezetőjének amiatt is felelnie kell, mert a költségvetési csalásból származó, jogosulatlanul megszerzett pénzeszközök bűnös eredetének leplezése érdekében az irányítása alá tartozó gazdasági társaságok bankszámláin 4,9 milliárd Ft összeg tekintetében vett igénybe pénzügyi szolgáltatást ill. végzett azzal összefüggésben pénzügyi tevékenységet.

Az ügynek 11 vádlottja van, közülük 6 főt érint a bűnszervezeti minősítés.

Öt vádlottal szemben fegyházbüntetés, hat vádlottal szemben pedig börtönbüntetés kiszabását indítványozza az ügyészség- tájékoztatta lapunkat a szervezet szóvivője.