Cicamentők: fizetségük a dorombolás

2014 jún 6
Megosztás
László Ági, Kiss Viktória

Elszánt macskabarátok, idejüket és pénzüket az utcán élő macskák befogására, gyógyítására, ivartalanítására fordítják. Etetjük a kóbor cicákat, de a szaporulatról nem tudunk gondoskodni.

 

- Hat éves voltam, amikor a barátnőmmel a Vacsiközben sétáltunk és észrevettünk két gyereket, akik egy kismacskát kínoztak. Elvettük tőlük. Így kezdődött az életemben a macskavédelem és a történetnek soha sem lesz vége - mondja a Kecskeméti Cicamentők csoportvezetője, László Ági (a képünkön balról). A jogi asszisztensként dolgozó fiatal nő mellett körülbelül húsz aktív, minden nap dolgozó önkéntes segíti a Kecskemét utcáin élő, több száz példányból álló macskakolóniák felszámolását. Egy-egy állat befogása néha több hónapos munka.

- Számtalan macska megfordult már nálunk, de vannak emlékezetes esetek - meséli Kiss Viktória, a TEKA pultosa. - Egyik kedvencem Kitti volt, a sziámi keverék, aki a református temetőben élt állítólag kölyök kora óta, teljesen elvadulva. Nyolc hónapig napi rendszerességgel jártam etetni, hogy magamhoz szoktassam. Amikor már engedte a simogatást, egyszer csak meghallottam, hogy dorombol. Életében talán először. Nem is tudom elmondani, milyen boldog voltam akkor. De így is nagyon nehéz volt végül csapdába csalni. Még az etalonnak számító olajos hallal is. De elcsíptem és Kitti egy budapesti házaspár kedvence lett. Teljesen megszelídült és élete utolsó szakaszát szuper körülmények között, boldogan tölthette. Másik emlékezetes történetem Lüszi, aki a széchenyivárosi kis piac mellett az egyik fán szülte meg a kölykeit. Egyik aktivistánk vette észre, aki reggel munkába menet látta, hogy egy kismacska lepottyan a fáról, a mamája pedig leszalad érte és visszaviszi. Nagyon vad volt, amikor felmásztunk hozzá nekünk támadt. Hosszú hetekig kísérleteztünk, mire a kicsiket meg tudtuk menteni. Sürgős volt, mert jöttek a fagyok. Végül Lüszit is befogtuk és happy enddel végződött ez a történet is.

Nem engedik el a mancsokat

A cicamentők onnan tudnak a happy endről, hogy örökbeadott macskáik életét nyomonkövetik. Befogás után a macskák karanténban töltenek pár napot, aztán teljes kivizsgáláson esnek túl, letesztelik őket a leggyakoribb betegségekre, ha szükséges, ezekből kigyógyítják őket, oltásokat kapnak és ivartalanítják őket. Majd elindul a gazdikeresés. Legsikeresebb fórum erre az internet, ahol fotókkal és rövid leírással hirdetik az állatokat. Leghamarabb és legtöbben a hamuszürke és a hófehér macskákért jelentkeznek. 

Dobogósok még a vörös és a tarka macskák, legnehezebben a feketéknek találnak gazdát. Csak találgatnak, hogy miért van ez így. Talán a babonák miatt vagy egyszerűen azért, mert a fekete macskákról nehéz jó fotót csinálni. Az ország egész területéről jelentkeznek a cicákért. A cicamentők ekkor rövid levélváltásban elbeszélgetnek az illetővel és felmérik, tudja-e mire vállalkozik. Nem mindenáron szabadulnak meg a cicáktól, csak felelős állattartókhoz adják tovább őket. A macsekok szállítását is önkéntesek végzik, a legtöbb férfi segítő ezen a területen található. És még ekkor sem engedi el a csapat a cicák kezét, illetve mancsát. Minden példányról kérnek tájékoztatást a beszokás sikerességéről és néhány fotót is. Ha elfeledkeznek erről a befogadók, akkor rákérdeznek. 

László Ági csapatában van NAV-os, pedagógus, fotóművész, betanított munkás, tanuló is. Soha nem adják fel a küzdelmet, de realitásérzéküket sem veszítik el. Pontosan tudják, hogy ha nem csak tűzoltó munkát akarnak végezni (a sérült vagy beteg állatok elsődleges mentését), akkor bővülniük kell. Létszámban, anyagilag és területileg is.

- A legégetőbb problémánk most az ideiglenes befogadók száma. Óriási segítség lenne, ha jelentkeznének olyanok, akik hajlandóak otthonukban az örökbefogadásra váró cicák befogadására. Ketreceket, tápot, almot, mindent tudunk biztosítani, de komoly helyszűkében vagyunk. Másodsorban pénz kellene, hogy az ivartalanítás macskánkénti 8-10 ezer forintos díját állni tudjuk. Ezeken felül pedig mindennek örülünk. Alom, táp, tápszerek, gyógyszerek, macskabútorok, minden jól jön - sorolja Ági, aki bevallja, a csoport legalább havi 40 ezer forintot ad össze csak macskaeleség vásárlására.

Kecskeméti kóbormacska topográfia

A cicamentők tájékoztatása alapján körülbelül húsz kolónia él a városban. Elég ha valaki leteszi valahová a nem kívánt kismacskákat, akik közül páran felnőnek és elkezdenek szaporodni. Hamar eléri csapat száma a tíz húsz főt. A legnagyobb csoport Homokbányán él, itt egy helyben élő önkéntes rendszeresen fogja be az állatokat. A Széchenyivárosban több kolónia is van: a Gőzhajó utcán, a megyei kórház sarkánál a bokrok alatt, az arborétumban, Széktón, a Honvédkórház kertjében és a református temetőben is. Elszaporodtak a cicák a repülőtér területén is. Ide az önkéntesek nem mehetnek be, jószívű katonák hozzák ki nekik a macskákat.

A csoport becslése szerint legalább 2-300 macska él az utcán, kapacitásaikat, erőforrásaikat így ha megtízszereznék, akkor is folyamatosan lenne dolguk.

Menhely a macskákért

Felmerül a kérdés, hogy ha a kóbor kutyák befogását, ellátását komoly pénzzel támogatja a város, miért nem teszi ugyanezt a macskákkal. A cicamentők azt mondják, noha az állatvédelmi törvény és a helyi rendelet is "kóbor állatokról" beszél nem nevesítve külön a kutyákat, nem kértek még a hivataltól közpénzt. Nem akarnak ugyanis emiatt más szervezetekkel konfliktust. A politikát pedig semmiképpen nem kevernék bele munkájukba. Bíznak az emberekben, és bizakodásuk nem alaptalan.

- Sokszor váratlan helyekről kapunk segítséget. Egy fogorvos például gumikesztyűket szokott adni, fertőtlenítőszereket. Egy budapesti, országos üzlethálózattal rendelkező férfi pedig úgy lett a támogatónk, hogy talált egyszer a főváros utcáin egy háromlábú anyamacskát a kölykeivel, az alom pedig - némi internetes böngészés után - hozzánk került. A férfit megragadta a munkánk és kecskeméti üzletébe azóta is rendszeresen küld adományokat. Éppen ma kaptunk tőle könyökmacskák részére speciális tápszert. A háromlábú cicáról egyébként kiderült, hogy a negyedik lába megvan ugyan, csak valami betegség, sérülés miatt nem tudja használni. Őt egy mozgáskorlátozott hölgy fogadta örökbe, aki egyébként gyógytornászként dolgozik. A cica lábát azóta is tornáztatja és gyógyítja. Óriási szerencséje volt ennek az állatnak, de a gazdája azt mondja, neki is, hogy ilyen társra talált.

Hála

Ártatlan állatokon segíteni önmagában is nemes dolog. A felajánlók, aktivisták és támogatók egy emberként azt mondják, boldogok attól, amit csinálnak. A befogadók is hasonlóan éreznek, hiszen megmentenek egy-egy kis életet. Arról nem is beszélve, hogy az utcáról családba kerülő macskák - a kutyákhoz hasonlóan - rendkívül hálásak és ragaszkodók. A Kecskeméti Cicamentők tevékenysége reményébresztő. Mégis van önkéntesség, összefogás, érdek nélküli jócselekedet. És hogy mindez Kecskeméten valósul meg, mindannyiunk számára büszkeség.

És Ön mit tehet?

A Kecskeméti Cicamentők mintegy négy éve kezdtek komolyan dolgozni a városban. Hamar kiderült, hogy az adományozók szempontjából is előnyös, ha alapítványi formában végzik a munkát. A húsz éves múlttal rendelkező Környezetünk Állataiért Alapítvány kissé elfáradt kuratóriuma örömmel adta át a fiatal, lelkes csapatnak szervezetüket, így most ennek égisze alatt dolgoznak.

Ön az alábbi felajánlásokkal segíthet:

- Anyagi segítség (akár a havi rendszeres támogatást vállaló Támogatói Klub tagjaként):

Számlaszám: 10402506-25015506-00000000 (Környezetünk Állataiért Alapítvány)

Adószám: 19049560-1-03

- Önkéntes befogadó

aki lakásában az örökbefogadásra váró cicáknak ideiglenes otthont biztosít úgy, hogy a ketreceket, élelmet, almot az alapítvány adja

- Szállítás

Befogott, örökbe adott vagy orvosi ellátásra szoruló állatok szállítása saját gépkocsival

- Utcai aktivista

A kolóniákhoz jár ki etetni, megszelídíteni és befogni az állatokat

- Természetbeni felajánló

Eleség, macskabútor, gyógyszerek adományozása.

- Ivartalanítás

Akár hiszi, akár nem, azzal is sokat segíthet a kóbor macskákon, ha saját kedvencét ivartalanítja. A saját szaporulatok - még ha azt is gondolja a tulajdonosa, hogy megfelelő helyet talált nekik - sajnos az utcán élőktől veszik el a gazdikat. 

A csoport elérhetősége:

Facebook/Kecskeméti Cicamentők

email: kecskemeticicamentok@gmail.com

A csoport telefon működtetését nem tudja vállalni. Részben anyagi okok miatt, részben pedig azért, mert mindannyian dolgoznak, így nem tudnák kezelni a hívásokat.