Csalásért letartóztatták a kerekegyházi konzervkirályt

2020 aug 13
Megosztás

Csütörtökön délelőtt a Kecskeméti Járásbíróság nyomozati bírója, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség indítványára, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte B. Edét, a Hírös-Vitál Zrt. vezérigazgatóját, a Gladiolus Kft. ügyvezetőjét, valamint további három üzlettársát. 

Ügyükben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága hónapok óta nyomoz.

Augusztus 11-én, kora reggel, összehangolt akcióban vették őrizetbe a szereplőket, végeztek házkutatásokat, valamint az érintett cégek kerekegyházi telephelyén adathordozókat, iratokat foglaltak le.   

B. Ede cégei - tartozások miatt - jó ideje végrehajtás alatt állnak, de nem e miatt lehetnek ismertek a közvélemény előtt.

A Gladiolus Kft. úgy került be tavasszal a híradásokba, hogy a saját márkás kéztisztíjukat, a Glady-SEPT-et, az országos tiszti főorvos kivonta a forgalomból, mert a laborvizsgálatok szerint nem volt fertőtlenítő hatása.

A Hírös-Vitál Zrt. pedig azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy gigaberuházásba kezdett Kerekegyháza határában, amelyet az állam nemzetgazdaságilag kiemelt üggyé nyilvánított és a Nemzeti Befektetési Ügynökség több mint hétmilliárd forinttal támogatta.

Növelte a beruházás értékét, hogy üzletrészét vásárolt benne a Piarista Rend Magyar Tartományának tőkealap kezelője és négymilliárd forint értékben jelzájogot jegyeztetett be.

A cég honlapja szerint mertek nagyot álmodni: “A fejlesztés keretein belül a Hírös-Vitál Zrt. akár 3000 hektár területen megtermelt alapanyag feldolgozásának a lehetőségét teremti meg, mely kapcsán Magyarország legnagyobb gyümölcsfeldolgozójává válik. A feldolgozott és előállított termékek több mint 80 %-a export piacokon kerül értékesítésre. A fejlesztés keretein belül a következő üzemegységek valósulnak meg: Ásványvíz üzem, Szamóca üzem, Alma üzem és Alma hűtő, készáru raktár, Csonthéjas üzem, Lekvár és Befőtt üzem, Chips üzem, Mirelit üzem, Zöldségfeldolgozó üzem, Laboratórium”.

Mindezekből azonban ez idáig csak nagyon kevés valósult meg, nem beszélve a beígért 650 munkavállaló foglalkoztatásáról. A gyártócsarnokok, valamint a raktárépületek elkészültek, de ezek nagy része nem lett kifizetve a kivitelezőnek, aki e miatt pert indított a Kecskeméti Törvényszéken, mintegy kétmilliárd forint értékben.

A Hírös-Vitál Zrt. az első körben ásványvizet kezdett el palackozni, de több szériájuk ellen minőségi kifogások voltak, amelyet laboratóriumi vizsgálatok is igazoltak, majd engedély nélkül legyártott befőttjeik miatt is tetemes bírságot szabott ki rájuk a hatóság.

B. Ede mellesleg felfüggesztett hatálya alatt követte el a mostani bűncselekményeket, ugyanis a Szegedi Ítélőtábla a múlt évben két év három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás büntette miatt. Ha a mostani alapos gyanú beigazolódik, akkor ez utóbbi büntetését is le kell majd töltenie. 

A NAV a nyomozás érdekeire hivatkozva egyelőre nem árul el részleteket az ügyről.

A költségvetési kárérték több mint egymilliárd forint.

A gigaberuházás részleteiről ebben a cikkünkben írtunk.