Csatári Bálint Kollégium a Lakiteleki Népfőiskolán

2020 feb 21
Megosztás

A Lakiteleki Népfőiskola és az Ifjú Konzervatívok a Nemzetért Egyesület (IKoN) szervezésében, a Miniszterelnökség és a Magyar Nemzeti Bank támogatásával „Csatári Bálint Kollégium” indul, amely a Kiskunság tanyáinak, tanyán élő emberek lehetőségeit, kulturális és szellemi állapotának felmérését tűzi ki céljául. 

A Lakiteleki Népfőiskola több anyaországi és határon túli felsőoktatási intézménnyel közösen szervezett a korábbiakban sikerrel kutató és adatgyűjtő terepmunkát az egész Kárpát-medencében. A nevezett programokon való részvétel - az adott szakmai tartalmon túl - az egyetemi tanulmányaikat folytató fiatalok számára kiemelkedő személyes élményt jelent, amely ismereteik gazdagításán túl a nemzetért érzett felelősségük tekintetében is építő tartalmú.

A program folytatása az ezredfordulón szervezett két Tanyakollégiumnak, amelynek a tavaly ősszel elhunyt Csatári Bálint geográfus, a Csatári Bálint Kollégium névadója volt a vezetője.

A munka során kérdőíves lekérdezés és mélyinterjú módszerével történik az adatgyűjtés. Az adatgyűjtést magában foglaló kérdőíves terepmunkára 2020. április 1. és 8. között, a mélyinterjús kutatásra 2020. augusztusában kerül sor. A program zárásaként az adatok szakmai feldolgozása után a hallgatók és oktatók beszámolnak az elért eredményekről, melyből várhatóan 2020 novemberében egy könyv készül.

A program megvalósításához négyfős csapatokra van szükségünk. Ezek a csapatok kettő hallgatóból, egy csapatvezető oktatóból és egy helyi vezetőből állnak. Amit fontosnak tartunk, hogy a csapatvezető mindenképpen oktató, de legalább doktorandusz legyen, a gördülékeny együttműködés és a szakmai ismeretek érdekében.

A program megvalósítása során a Lakiteleki Népfőiskola állja az utazás, a szállás és az ellátás teljes költségeit. A programon résztvevő csapatok tagjai ösztöndíjban részesülnek. A technikai szervező a munkát végzőket a kutatást megelőzően mindenben ellátja a szükséges információkkal.

A Csatári Bálint Kollégium technikai szervezője a Lakiteleki Népfőiskola részéről Demeter Péter (demeter.peter93@gmail.com, +36306496820). Amennyiben részt kíván venni a kutatásban, kérem, hogy legkésőbb 2020. március 6-ig (péntek) szíveskedjen vele felvenni a kapcsolatot.