Csík Jánossal kezdődik 29. Kecskeméti Népzenei Találkozó

2019 szep 10
Megosztás

29. alkalommal várja a népzene szerelmeseit a Kecskeméti Népzenei Találkozó a Hírös Agóra szervezésében. A Kálmán Lajos népzenekutató alapította nagy múltú programsorozat egyedülálló a maga nemében, a szervezők nagy figyelmet fordítanak a kodályi örökség és szellemiség megőrzésére, amely mind a közönség- mind pedig szakmai programokban megmutatkozik. Négy napra hatalmas népzenei fesztivállá válik Kecskemét, vendégül látva számos adatközlő népzenész és énekes mesterünket a Kárpát-medence több tájegységéről, különleges koncertek, előadások és táncházak várják az érdeklődőket - amelyek nagy része ingyenes - az iskolákban rendhagyó népzene órákat tartanak. Megrendezik a VII. Kecskeméti Prímásversenyt is, amelyre idén táncházzenész hegedűsök jelentkezhettek. A Találkozó együttműködő partnere a Hagyományok Háza.

A találkozó már csütörtökön és pénteken napközben elkezdődik Kecskemét iskoláinak rendhagyó népzeneóráival, amelyet a Találkozóra meghívott hagyományőrző mesterek tartanak a gyerekeknek, fiataloknak. Erre a különleges oktatási programra már hónapokkal előre jelentkeznek az iskolák, hogy vendégül láthassák az énekeseket, zenészeket és táncosokat.

A Hírös Agórában csütörtökön megnyílik Nagy Mari és Vidák István nemezkiállítása, majd 19.00 órától Csík János és a Mezzo formáció lép fel a Deák téri szabadtéri nagyszínpadon.

Zenéjük sajátos keveréke a népzenének és a formáció tagjaihoz köthető más műfajoknak, amelyekből a Csík Jánostól megszokott zenei igényességgel születnek szerethető és magával ragadó muzsikák.

Minden évben kiemelt eseménye a Találkozónak a hagyományőrző gálaműsor, amelyre több tájegységről hívnak népzenész és énekes mestereket. Idén az Alföld, a Dunántúl, Erdély és a Felföld hagyományőrző népzenészeivel találkozhat a Hirös Agóra közönsége szeptember 20-án, pénteken este a Tanúhegyek című gálaműsorban. A színpadi produkciót táncház követi a Góbé zenekarral és Berecz Istvánnal.

Az Agócs Gergely vezette Fonó Zenekar Atyai ág című produkcióval egy több évtizedes gyüjtőmunka eredményét, a magyar népzene Kodály által kijelölt, keleti irányú kapcsolatait tárja a közönség elé a Hírös Agórában szeptember 21-én, szombaton este Dagesztánból, a Karacsáj-Cserkesz Köztársaságból, a Kabard-Balkár Köztársaságból és Baskortosztánból érkező énekes és zenész vendégeikkel. Az esten fellép többek között Arszlanbek Szultanbekov énekes és dombra-játékos is, aki A Mongol című Oscar-díjra is jelölt nemzetközi produkció zeneszerzőjeként vált ismertté Ázsia-szerte. Az Atyai ág című produkciót táncház követi, ahol a talpalávalót a Parapács zenekar húzza.

Az idei fesztivál tematikája több ponton is kapcsolódik népzenei rokonságunk témájához. A szervezők a rendezvényhez minden alkalommal konferenciát is kapcsolnak, mely az idén az Él-e még a népzene? – Népzenei terepkutatás a XXI. században címmel és tematikával várja az érdeklődőket. Itt az előadók többek között a magyar népzenei keletkutatás legfrissebb eredményeit is ismertetik.

Szombaton rendezik meg a Hírös Agórában a VII. Kecskeméti Prímásversenyt, amelyre idén táncházzenész hegedűsök jelentkezhettek. A nyertes díja egy különleges, egymillió forint értékű magyar mesterhegedű, amelyet szombaton este adnak át a Hírös Agórában. 

A szabadtéri színpadon is különleges programok várják a közönséget:

Péntek délután a Rendhagyó Prímástalálkozó áll színpadra, amelynek tagjai ismert zenészek, zenekarvezetők, a népzenét formáló különleges alkotók, így Herczku Ágnes énekes, Lakatos Róbert felvidéki prímás, Vizeli Balázs prímás, Dresch Mihály a népzenét a jazz-szel sajátosan és nagy tudással ötvöző fúvós, Balogh Kálmán cimbalomművész, Mester László bárcsás és Bognár András bőgős. Koncertjük különleges élményt ígér.

Szombaton a Kecskefőző Fesztivál programjai várják a közönséget citerazenekarral, moldvai táncoktatással, mezőségi táncokkal, gyerek- és családi programokkal egyaránt. Szintén a Deák téren mutatkozik be a TABU KRÓNIKA, azaz a Kecskemét Táncegyüttes három csoportjának nyári turnés műsor bemutatója. A csoportok a TABU-t is megjárták, azaz Törökországban, Amerikában és Bulgáriában léptek fel különböző néptáncfesztiválokon. 

Vasárnap napközben kézműves programokhoz és bemutatókhoz lehet csatlakozni, valamint fellép Paár Julcsi Hangoló Kerekerdő című új produkciója, amely a nyár folyamán jelent meg lemezen. A számos formációból ismert énekes, Paár Julcsi saját gyermekei születése után kezdte el tartani interaktív népzenés foglalkozásait zeneterápiás szemlélettel átitatva, ÖsszeHangoló néven. Ezeknek a foglalkozásoknak több éves tapasztalata, a sok szép zenei - és persze anyai - élmény táplálta a Kerekerdőt is. Paár Julcsi azt üzeni lemezével a szülőknek, pedagógusoknak: “Merjünk bátrabban több mindent megmutatni gyerekeinknek, igényes zenékre befogadóbbá, emberileg pedig elfogadóbbá tenni őket!” 

Vasárnap este a szabadtéri nagyszínpadon vendégünk lesz a Duna Művészegyüttes, az Örökkön örökké című táncszínházi előadást Juhász Zsolt rendezte, koreografálta, társkoreográfus: Mihályi Gábor. Az autentikus előadás mellett a produkció mai szellemiségben modern színpadi eszközöket felhasználva hozza közel a néptáncot és népzenét a közönséghez, az előadás gerincét bolgár, török, görög román táncok alkotják. 

A Kecskeméti Népzenei Találkozó programjainak nagy része ingyenes, tudnivalók ezen a linken: https://kecskemeti-nepzenei-talalkozo.hu, online jegyrendelés: www.hirosagora.hu

XXIX. Kecskeméti Népzenei Találkozó

2019. szeptember 19-22.

PROGRAM

szeptember 19. csütörtök

18 óra
Hírös Agóra Kulturális Központ

A XXIX. Kecskeméti Népzenei találkozó megynitója

Nagy Mari és Vidák István nemezkiállításának megnyitója

19.00 óra
Helyszín: Deák tér – Szent István szobor melletti nagyszínpad

Csík János és a Mezzo együttes műsora

szeptember 20., péntek

9-13 óráig

Rendhagyó népzenei órák Kecskemét általános- és középiskoláiban, óvodáiban

Közreműködnek: a találkozón résztvevő hagyományőrző énekesek, zenészek, mesemondók, táncosok

10 óra
Hírös Agóra Kulturális Központ

Él-e még a népzene? – Népzenei terepkutatás a XXI. században – konferencia

Társszervezők: Magyar Néprajzi Társaság Néptánc-népzenei Szakosztály és a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola - AMI Debrecen

Itt az előadók többek között a magyar népzenei keletkutatás legfrissebb eredményeit is ismertetik.

17 óra
Deák tér – Szent István szobor melletti nagyszínpad

Rendhagyó Prímástalálkozó

Közreműködik: 

Lakatos Róbert - hegedű

Herczku Ágnes - ének

Vizeli Balázs - hegedű

Dresch Mihály - fúvós hangszerek

Balogh Kálmán - cimbalom

Mester László - brácsa

Bognár András - bőgő

18.30 óra

Hírös Agóra Kulturális Központ

Tanúhegyek - Hagyományőrző gálaműsor az Alföld, Dunántúl, Erdély, Felföld hagyományőrző   népzenészeivel

A belépés díjtalan!

21 óra 

Hírös Agóra Kulturális Központ

Táncház
Zenél a Góbé zenekar

Táncot tanít: Berecz István és párja

szeptember 21., szombat 

10 óra
Hírös Agóra Kulturális Központ
VII. Kecskeméti Prímásverseny - táncházzenész hegedűsök részére

10-16 óráig

Deák Ferenc tér

XI. KECSKEFŐZŐ FESZTIVÁL 

10:00: Tűzgyújtás

10:00-11:00: Hagyományőrző zenészek műsora

11:00-12:00: A Kodály Iskola népzene tagozatának bemutatkozása
12:00-12:30: a Csipkefa Zenekar koncertje
12:35-12:50: Moldvai tánctanítás
13:00-14:00: Lóca együttes gyermekműsora
14:05-14:20: Vonós tánctanítás
14:30-15:00: Mátyás Király Citerazenekar
15:00-15:30: Tanítás és örömtánc, közben díjazás előkészítése
15:30: Eredményhirdetés, utána mezőségi táncok (flashmob)
Közreműködnek: Tormási Elek és Barátai, valamint a Tűzön-Vízen Át Egyesület tagjai
Zsűri: Bátyai Ottó Tamás és Fekete László

16 óra
Deák tér – Szent István szobor melletti nagyszínpad

TABU KRÓNIKA   - Törökország, Amerika, BUlgária 

Három külföldi helyszín, három nemzetközi néptáncfesztivál, három csoport 

A Kecskemét Táncegyüttes Kisbetyárok, Nagybetyárok és felnőtt csoportjainak nyári turnés műsor bemutatója

Csoportvezetők: Böde István, Böde-Harkai Csilla, Molnár Máté, Márkli Zsuzsanna

Művészeti vezetők: Lukács László és Lukácsné Haránt Eszter

Közreműködik az együttes zenekara: Tormási Elek, Inoka Győző, Szabó János, Héjja Bella Emerencia

 

a Prímásverseny díjátadása

18.30 óra
Hírös Agóra Kulturális Központ

„Atyai ág” – A magyar népzene és keleti rokonai

 Az Agócs Gergely vezette Fonó Zenekar Atyai ág című produkcióval egy több évtizedes gyüjtőmunka eredményét, a magyar népzene Kodály által kijelölt, keleti irányú kapcsolatait tárja a közönség elé a Karacsáj-Cserkesz Köztársaságból, a Kabard-Balkár Köztársaságból és Baskortosztánból érkező énekes és zenész vendégeikkel. Az esten fellép többek között Arszlanbek Szultanbekov énekes és dombra-játékos is, aki A Mongol című Oscar-díjra is jelölt nemzetközi produkció zeneszerzőjeként vált ismertté Ázsia-szerte.

Belépődíj: 1.500 Ft

21 óra
Hírös Agóra Kulturális Központ

Táncház
Zenél: a Parapács zenekar

Táncot tanít: Busai Norbert és Busai Zsuzsa

 szeptember 22., vasárnap 

10-12 óráig

Deák tér
Kézműves bemutatók, kézműves foglalkozások gyermekeknek

Barcsikné Tercsi Ibolya népi iparművész – kötélvetés

Fazekas Heléna népi iparművész – csuhébaba készítés

Gömöry Dorottya fazekas 

Acsai Rita népi játszóházvezető – csörgő nemezlabda készítés

15 óra
Deák tér – Szent István szobor melletti nagyszínpad
Paár Julcsi Hangoló: Kerekerdő - családi koncert

19 óra
Deák tér – Szent István szobor melletti nagyszínpad
Örökkön örökké
Előadja: a Duna Művészegyüttes tánckara 

Ének: Navratil Andrea / Bognár Szilvia 

Jelmez- diszlettervező: Túri Erzsébet 

Fénytervező: Lendvai Károly 

Zeneszerzők: Szokolay Dongó Balázs, Bolya Mátyás 

Táncmesterek: Antonopoulos Georgios, Charitonidis Chariton, Mehmet Öcal Özbilgin,Kökény Richárd, Deli Levente, Orza Calin, Vámos László 

Társkoreográfus: Mihályi Gábor 

Rendező-koreográfus: Juhász Zsolt

Előadásunk a képzőművészet, a világzenei hangzás és a virtuozitás keverékével kívánja a nézőt a néptánc-színház csodás világában megmeríteni. Finoman próbál elgondolkodtatni, majd ellazítani, megnyugtatni és végül, de nem utolsó sorban szórakoztatni. Hatás- és gondolati elemünk ez esetben a fa világa, illetve a világ fája, amely az élet és halál fája, a termékenység és bőség fája, a szerelem fája, a tudás fája, az idő és történelem fája, kereszt… vagyis minden. A fa kapcsolat a világok, ég és föld között. Mesél nekünk mindennapjainkról, végtelen szertartásainkról, mítoszainkról, az örök visszatérésről és küzdelmes létünkről egyaránt. 

Táncszínházi előadásunk magában hordozza az autentikusság jegyéit, ugyanakkor innovatív szellemisége, modernsége a mai színházi elemek egyenrangú társává emeli a néptáncot és a népzenét. Korszerű feldolgozásai nem csorbítják ezek értékét, sőt éltetik és élővé teszik. 

A produkció  gerincét balkáni – bolgár, török, görög, román – táncok alkotják.
 szeptember 19-22-ig

Kézműves vásár a Deák Ferenc téren
A találkozó társszervezője: Hagyományok Háza

www.hirosagora.hu, www. kecskemeti-nepzenei-talalkozo.hu