Dobos ügye felkavarta a kecskeméti pártiszapot

2023 okt 19
Megosztás

Régi közéleti sebek szakadtak fel a csütörtökön a kecskeméti képviselő-testületi ülésen, amelynek főszereplője Dobos József képviselő, az MSZP ex városi elnöke, valamint az ellenzéki frakció, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület egykori tagja volt. Mint arról ebben a cikkünkben beszámoltunk, az ellenzék nem tudja elengedni Dobos képviselőt, aki augusztusban kilépett a pártból, a frakcióból és függetlenként  folytatja tovább. A kilépésének okáról Dobos nem beszél, nem mutogat vissza a párttársaira, annak ellenére, hogy  folyamatosan próbálják lejárató írásokban rábírni arra: mondjon le az egyéni választókörzetben szerzett mandátumáról és önkormányzati tisztségeiről.

A visszahívására tett ellenzéki indítvány volt a képviselő-testületi ülés első érdemi napirendi pontja. 

Nem volt bólogató János József

- Nagyon sajnálom, hogy nem egy építő jellegű indítványról kell vitáznunk, hanem a személyemet ért támadások miatt kell magyaráznom a bizonyítványt, miközben arra nem a képviselők, hanem a választópolgárok a jogosultak. Ők osztályoznak egy képviselőt a szavazataikkal immáron öt évente - kezdte válaszát az indítványra Dobos József képviselő.

Kiemelte: a körzetem felmérése során nagyon sok szakmai kérdéssel és problémával szembesültem, főként a külterületi részeken. Ehhez hozzátartozik, hogy már a korábbi ciklusban is a VG Kft. felügyelőbizottságának tagja voltam, így belülről ismerem a városüzemeltetés  helyi történetét, változásait, nehézségeit. Mindezen tapasztalatok alapján tűntem ki, nem a szövetség, hanem a képviselő-társaim előtt, hogy szakmai alapon tudnám képviselni Kecskemét városfejlesztési ügyét és minden külterületen élő problémáját Városfejlesztési Tanácsnokként.  Magyarán, ezek a posztok számomra nem megélhetést, bólogatást jelentenek, hanem szakmai munkát. Sajnálom, hogy volt frakciótársaim így tekintenek egy önkormányzati posztra, hogy azt bármelyikük be tudná tölteni, ha úgy adódik.

Hangsúlyozta: Jól mondja Lejer képviselőtársam az indítványába, hogy a szokásjog az, hogy a bizottsági helyeket és egyéb tisztségeket mandátumarányosan osztotta fel egymás között a képviselő-testület. Én egyéni mandátumot szereztem és ez alapján kaptam meg ezeket a tisztségeket. A mandátumom nem változott, sőt, másik pártba sem léptem át, csupán annyit történt, hogy a magam útját járom mostantól a városért. Javaslom, tegyék Önök is ezt, és ne az én tisztségeimen lovagoljanak, aztán majd meglátjuk jövőre miként osztályoznak bennünket a választópolgárok. 

Leviczky Cirill emlékei

Lejer Zoltán, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakcióvezetője szerint, ha Dobos József nem mond le az önkormányzati tisztségeiről (Városfejlesztési Tanácsnok, Jogi és Ügyrendbizottság tagja, a VG Kft. felügyelőbizottsági elnöke), akkor egy harminc éves szokásjog fog felborulni, amelyet a pártok a mandátumszerzési eredményeik alapján osztottak fel egymás között. A szövetség azt szeretné, ha Dobos képviselő helyett Józsa Bálint lenne a városfejlesztési tanácsnok, Tóth Szilárd képviselő pedig a Jogi és Ügyrendi Bizottság tagja, Balogh László, a Bács-megyei közgyűlés egykori MSZP-s elnöke pedig a VG Kft. felügyelőbizottsági tagja 

Fekete Gábor, Fidesz-KDNP frakcióvezetője azt mondta: igazából, mi ebbe nem akarunk beleszólni,

nem is tudjuk pontosan mi történik a szövetségben csak azt látjuk állandó a vándorlás, a kilépések az átülések, kész cirkusz az egész. Ebbe mi nem akarunk beleszólni, mi egységesek vagyunk.

Lejer erre azt hangsúlyozta: ez nem a frakció, hanem a közgyűlés ügye. Tény, hogy az 2019-es választás alapján történő helyfelosztás most megváltozott.

Sztachó-Pekáry István, alpolgármester, Fidesz-KDNP, elmondta, hogy ő szakmai alapon áll ehhez az ügyhöz. A helyére jelölt Tóth Szilárd, nem nagyon szeret bizottsági ülésekre és eseményekre járni, nagyon sokat hiányzik, véleménye szerint a munkamorál sérülne azzal, ha ő lenne a Jogi és Ügyrendi Bizottság tagja.  Hozzátette: Dobos József a VG Kft. felügyelőbizottsági elnöke, amit nem a közgyűlés, hanem a felügyelőbizottság választ meg és hívja vissza. 

Lejer Zoltán kért újra szót és elmondta, nem talált olyan hivatkozást a Szervezeti és Működési Szabályzatban (SZMSZ) hogy egy bizottsági tagsághoz szakbizonyítvány és végzettség kell.

Vancsura István, Szövetség a Hírös Városért képviselője szerint  Dobos József elfelejtette azt, hogy a jelölő szervezete a Szövetség volt, ha nem kíván a frakció tagja lenne, akkor alapvető, hogy visszaadja a mandátumát. Hozzátette: Egy 30 éve tartó megállapodásról van szó, amelyben a választási aránynak megfelelő elosztás van érvényben.

Leviczky Cirill, Fidesz-KDNP, a legrégebbi képviselő a kecskeméti közgyűlésben, aki még az internet előtti városi közéletre is emlékszik. Elmondta: Szécsi  Gábor polgármestersége idején (1998-2006) történ egy pálfordulás, amikor  Szécsi elvesztette  polgári pártok támogatását és új koalíciót kötött a baloldali és liberális  ellenzékkel.

A fordulatot követően a balliberális ellenzék nem vette figyelembe ezeket a demokratikus elveket és felrúgta a megállapodást.

Hangsúlyozta: jelen esetben nem történt párttagság változás, a Fidesz-KDNP frakció maradt akkora, mint amekkora 2019-ben, a megalakulásakor volt. Egyedül az ellenzék osztódott. Dobos képviselő független lett és viszi magával a megbízásait, a feladatait. Véleményem szerint - és ezért nem támogatom a visszahívási indítványt -, mert a jövő évi választásokig leginkább a város működőképességét befolyásolná a döntés, amely négy éve hatékonyan zajlik a részéről.

Fekete Gábor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetőt megdöbbentette, hogy Vancsura István, a legnagyobb pártlődörgő beszél tisztességről. Eszébe sem jutott, hogy bármilyen tisztségéről is lemondjon, mondta, majd hozzátette: de már mondtam, hogy az önök belügye nem érdekel bennünket, de ne fenyegessenek minket, hogy ennek majd keményebb fellépéseik lesznek, ha nem úgy döntünk, ahogy szeretnék, ez nagyon régi beidegződés.

A közgyűlés végül 5 ellenzéki képviselő igen szavazata mellett, (Szőkéné Kopping Rita, Török Józsefné és Tóth Szilárd a szövetség részéről nem tartózkodott a teremben) nem fogadta el a visszahívási indítványt.