Drótkerítéssel zárják le a szerb határt

2015 jún 17
Megosztás
drótkerítés 175 kilométeren

Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán a kormányülés szünetében bejelentette: a kabinet arra utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy egy hét alatt, vagyis jövő szerdáig tegye meg a határ lezárásához szükséges előkészületeket.

A magyar–szerb határ 175 kilométer hosszú, vagyis ekkora szakaszon létesül határzár.  A kerítés négy méter magas lesz.

Szijjártó indoklásul mindössze annyit mondott, a kormány meghallgatta Pintér tájékoztatását a Magyarországra nehezedő bevándorlási nyomásról, illetve az uniós belügyminiszterek tegnapi találkozójáról.

Szerinte a migráció az összes európai uniós tagállam közül Magyarország számára jelenti a legsúlyosabb kihívást.

Szerbia is lépni fog

Szerbia számára is könnyebbséget jelenthet, ha Magyarország fizikailag lezárja a magyar-szerb zöldhatárt, mert ha a migránsok ezen az útvonalon nem tudnak bejutni az Európai Unióba, akkor "nagy valószínűséggel meg fogják kerülni ezt a területet" - reagált Pásztor István, a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai bejelentésére, miszerint a kormány utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy jövő szerdáig készítse elő a magyar-szerb határ lezárását, ami egy négy méter magas kerítéssel történhet meg.

 A VMSZ elnöke az MTI belgrádi tudósítójának azt is elmondta, hogy a magyarországi határzárral Szerbia számára nem oldódik meg a probléma. "A mi számunkra akkor oldódik meg igazából a probléma, ha a szerb bejövő oldalon is meglesznek ezek az intézkedések" - tette hozzá. Kifejtette, hogy pártja támogatja a szerb kormány azon törekvéseit, amelyek az illegális bevándorlók megfékezésére vonatkoznak. 

 Emlékeztetett arra, hogy Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter kedden arról beszélt: Szerbiának nincs lehetősége arra, hogy több ezer menedékkérőt és migránst befogadjon, illetve ellásson. A belügyi tárca vezetője hozzátette, hogy Szerbia ugyan nem tagja az Európai Uniónak, de fontos szerepet kíván vállalni a migránsok megfékezésében, ezért pedig megerősíti a Magyarországgal, valamint a Macedóniával közös határ védelmét.

 Pásztor István szerint sem lehet Szerbia olyan ország, amelyben több tízezer illegális migráns tartózkodik. Hozzátette, hogy azokat az illegális bevándorlókat, akik jelenleg Szerbiában tartózkodnak, vissza kell toloncolni. "Meg kell oldani ezt a problémát, ennek a folyamatnak le kell állnia" - szögezte le. 

 Megnyugtatásul közölte, hogy a törvényesen, útlevéllel történő határátkelést nem befolyásolja a zöldhatár lezárása, mert annak elsősorban az a célja, hogy "a Közel-Keletről jövő szociális migránsokat megfogják, illetve visszafordítsák".

Nógrádi szakértő helyesel

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő szükséges lépésnek nevezte a kormány döntését, hogy Pintér Sándor belügyminisztert arra utasították, tegye meg az előkészületeket a szerb-magyar határ négy méter magas kerítéssel való lezárására.

Nógrádi György az M1 aktuális csatornának logikusnak nevezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai bejelentését. A szakértő felidézte, hogy a G7-es csúcstalálkozó előtt a németek ideiglenesen lezárták Németország déli és keleti határát. Ennek nyomán egy nap alatt lebukott 6600 ember, akinek nem volt semmilyen engedélye a schengeni határokon belüli tartózkodásra, és kábítószercsempészek is fogtak - fejtette ki.

Hasonló intézkedéseket hoznak a spanyolok, a bolgárok is - mondta Nógrádi György, aki szerint a magyar kormány szerdai bejelentésében sincs "semmi különös". A szakértő úgy fogalmazott: "a lényeg, hogy ezt meg kellett csinálni, mert a menekülés fő útvonala a tengeren Görögország, Olaszország, a szárazföldön Magyarország". Hozzátette: az albán maffia úgy használta ki Magyarországot, "mintha otthon lenne", átcsempészett egymillió albánt Nyugat-Európába, és a kábítószer-kereskedelem fő iránya lett a Belgrád-Pozsony-Budapest-Prága útvonal. 

Ez a lépés szükséges volt - jegyezte meg, hozzátéve: ebben az esetben a morál és a politika ütközik, de egy kormánynak a politikát kell választania.

Be lehet fogadni száz, kétszáz vagy akár ötezer embert, de milliókat lehetetlen. Ezt az emberáradatot, fel kell tartóztatni - mondta a szakértő.

Ausztriában egy napja bejelentették, hogy nem adnak ki több menekültengedélyt, pár órája a bajor pénzügyminiszter azt mondta: "Európának nincs szüksége menekültekre", hajnalban a televíziós hírek arról szóltak, hogy a menekültek miatt a görög szigeteken nem lehet nyaralni - emlékeztetett Nógrádi György.

Azt mondta: a kormány döntése arról szól, hogy egyeztetünk Szerbiával, amelynek a belügyminisztere is bejelentette korábban, hogy hasonló intézkedést terveznek a szerb-macedón határon. 

Nógrádi György szerint a jelenlegi technikával ez a fal a teljes szerb-magyar határszakasz 175 kilométeres hosszában "pillanatok alatt felhúzható". Ettől kezdve a szerbek feladata lesz, hogy a macedón határt lezárva megakadályozzák a menekültek bejutását.

A magyar kormánynak az a feladata, hogy Magyarországot, a magyar embereket védje - hangsúlyozta.

fotó: nepszava.hu