Egri bölcseletek a DiVino Kecskemétben

2018 május 28
Megosztás
Gál Titi

Rendhagyó Junibor est volt legutóbb a DiVino Kecskemétben, amelynek vendége ifjabb Gált Tibor volt, aki, igenis, annak a néhai egri Gál Tibornak a gyermeke, aki nem csak a rendszerváltás utáni magyar minőségi borkultúrának az alapjait tette le, hanem külföldi karrierje során a világ egyik legismertebb borásza lett, Toszkán elitbora ugyanis - egy 1988-as évjáratú Ornellaia vörös háziasítás - minden elismerést elvitt akkoriban. Másodsorban pedig azért, mert legutóbb nem a szokásos fogadóóra-módon, asztalról asztalra járt a borász a vendégekhez, hanem körbevették őt a vendégek, miközben a DiVino Kecskemét finomságait ízlelhették két pohár kóstoló között.

Szóval, ekkora forral és bizony ekkora súllyal a vállán indult útnak a hazai borászat világában ifjabb Gál Tibor, aki a megkülönböztetés végett egyszerűen Gál Titi-nek nevezi magát a boros címkéin.

Nemhiába. 

A Titi-borok ugyanis már egy új védjegyek a Gál dinasztiában, sok bölcsességgel és letisztultsággal.

Ott van bennük a nagy Eger-hűség, a mondanivaló, de már nem akkor mellel és szenvedéllyel mint a kezdetekkor, hanem sokkal intellektuálisabban, sokkal letisztultabban, ahogyan azt az új évezred professzionalizmusa megkívánja.

Az est borsorából természetesen nem hiányozhatott az Egri Csillag, amely a borvidék fehér eredet védett háziasítása, akárcsak vörösben a bikavér. Kétségtelen, a sok helyi fehér közül az Egri Csillaggal nem nyúlhatunk mellé. A Titi nyolc jellegzetes hazai és világfajta egymásba simulása, könnyed reduktív bor halvány hegyvidéki ásványokkal. Ennél izgalmasabb a Titi Fúzió, amely a jellegzetes egri fehér cuvéenek a tölgyfahordóval megbolondított változata: érett szőke nő, tele érzékiséggel. (Mellesleg Fúzió névre hallgat a családi borbár is Egerben, amelynek sajátos hangulatát az építészeti különlegessége adja).

Persze, Eger a vörösborok hazája inkább, de vajon melyiké?

Ifjabb Gál Tibor nehéz útravalót kapott édesapjától, akinek a Pinot Noir volt a szíve csücske, amely nehezen betörhető errefelé, akárcsak a Kadarka. Titi mindkettővel derekasan küzd, nem titkolva, lehet egyszer csak mind egy könnyű kis háziasításban fog landolni. 

Kétségtelen a sok — az időjárás viszontagságainak is kitett — munkát nem honorálja a piac, főleg a törékeny fajtáknál, a fogyasztó ugyanis önző gén, egyszerűen jó bort akar inni, nem pedig magyarázatfröccsöt.

Nem szorul viszont hibaigazításra Titi legjobb bora, a pincészet még három éves Bikavére, amely generációk óta hordozza magában az üzenetet, miközben oly sokszínű és a savai, fűszerei ellenére is annyira selymes, hízelgő mint egy egri hercegnő.

Szóval, Titi kezében ott a világbor lehetősége, amelyet édesapja is elkészített már egyszer, csak nem babrál már ki vele a természet, megadja egyszer a mesterség mellé a szerencsés együttállást, hisz sírni csak a győztesnek szabad.

Gál Titi pedig győztesek közé tartozik.

Rajnai Attila

DiVino Borbár

Kecskemét, Kéttemplomköz 14.

Nyitva: Kedd-Szombat 16.00-24.00

http://www.junibor.hu/

 https://www.facebook.com/divinokecskemet/