Egy jó alföldi ember jó borai

2014 jún 5
Megosztás
Frittmann János soltvadkerti borász

Frittmann János, aki hét éve az év borásza lett, személyesen tartott borkóstolót a kecskeméti Borhálóban. Egy élmény volt minden perce, nemhiába volt teltház. Venni azért lehet.

 

Ritka  pillanat, amikor Frittmann János,  a legismertebb  alföldi borász személyesen tart borkóstolót. Ebben a történelmi élmény volt részük azoknak, akik idejében léptek és beférhettek a kecskeméti Borháló szerda esti borkóstolójára, amelyet a nagyszerű előadó mellett háztáji finomságok és az Evörgrín zenekar kísért.

A soltvadkerti családi vállalkozás vezetője először a Kunsági Borvidéket mutatta be, kiemelve, hogy a közhiedelemmel ellentétben világviszonylatban az ezen a területen készült borok a legismertebbek és a legtöbb nemzetközi elismerést érték már el. 

Ennek az elsődleges oka az, hogy nem csak hazánkban, Európában, de a világ más szegleteiben is megváltoztak az étkezési szokásaink, nem eszünk már túl zsírosan, a könnyebb ételek viszont a vékonyabb, gyümölcsös, alacsony savtartalmú borokat kívánnak. Ezekhez pedig a Kunság adottsága kiválóak. Persze, szükség van még hozzá egy kis hozamkorlátozásra a szőlőültetvények terén, majd a reduktív technológiára, amely által üdévé, jól ihatóvá válnak ezek a borok.

A kóstolás egy Rajnai Rizlinggel kezdődött, majd jött a népszerű hungarikum, a Cserszegi, valamint a cég egyik specialitása, a Frittmann Ezerjó, aztán persze a rozékról nem is beszélve, hisz azt tudjuk, hogy az még a Belga együttest is megihlette.

Frittmann Jánosnak em volna a szíve csücske ez a borvidék, ha nem beszélt volna újra, meg újra a térség mostoha helyzetéről, a borhamisítás és a pancsolás hírének máig ható előítéleteiről. Az ő kezdeményezésére vezették egyébként be a Szőlősgazdák Bora védjegyet, amelyet a valódi, szőlőből készül borok gazdái tehettek rá a palackokra.

Arról megbizonyosodhattak az est résztvevői, hogy egy jó borban benne van a gazda is, a jellem, a lelkiismerete. Na, most ezen az estén egy egyszerű, közvetlen, lelkismeretes, jó ember borait kóstolhattuk.

Serfőző László
Borháló Kecskemét

üzletvezető

mobil: +36 70 413 2600
e-mail:kecskemet-eszak@borhalo.com
Borháló - nálunk más a mÉrték
Üzlet: 6000 Kecskemét Bethlen körút 12/c térkép
Web: www.borhalo.com/kecskemet-eszak
Facebook: http://i.kics.it/3rczg9/06pecl2zgl10g1mhynsw/1ai71vatfq02