Egy magasfeszültségű vezeték nyomvonala ellen tiltakoztak Kecskeméten

2018 jan 17
Megosztás
demonstráció

Kérjük a jelenlegi nyomvonal érvénytelenítését az Albertirsa-Mikebuda-Csemő-Cegléd-Nyársapát szakaszon. A sűrűn lakott tanyás térségben csak az emberek egészségének és biztonságának a veszélyeztetésével épülhet meg  a 400 kV-os vezeték a jelenlegi technológia mellett - áll abban a petícióba, amelyet mindet 70 demonstráló fogalmazott meg a Mercedes gyár közelében. A gyár és vele a beszállítói kör bővüléshez szükséges ugyanis az a távvezeték, amely Albertirsáról érkezne és a nyomvonalát már több esetben módosították.

Az érintett tanyák és lakóházak nagyrészt gazdálkodásból élő tulajdonosa szerint őket nem kereste meg az épülő vezetékkel kapcsolatban a beruházó MAVIR Zrt. A demonstrálók azt is próbálták igazolni, hogy a beruházással Magyarország nem tartja be az egészségügyi világszervezet (WHO) ajánlásait, amely szerint az elővigyázatosság és a megelőzés elvét kell alkalmazni egy ilyen beruházással. Az egészségügyi világszervezet ugyanis egyértelműen kimondta, hogy a gyermekkori leukémia kockázata fennáll az ilyen jellegű távvezetékek környezetében.

A MAVIR Zrt. szerint viszont minden rendben van: “a helyszíni szemlén az érintett ingatlantulajdonosok tájékoztatást kapnak a beruházásról, elmondhatják észrevételeiket, és felhívhatják a beruházó figyelmét olyan tényekre, amelyek a pontos nyomvonal kijelölését a későbbiekben egyedi esetekben még lokális jelleggel módosíthatják”.