Egy nap alatt bíróság elé állították a szerb alkoholcsempészt

2019 szep 20
Megosztás

A Kecskeméti Járási Ügyészség egy nap alatt bíróság elé állította azt a szerb kamionsofőrt, aki 2019. szeptember 17-én a tompai határátkelőhelyen a vezetőfülkében lévő ágy alatt 57 liter 50 fokos alkoholt akart átcsempészni.

A 47 éves szerb férfi 2019. szeptember 17-én a tompai határátkelőhelyen belépésre jelentkezett kamionjával, melynek során elhallgatta, hogy van nála vám- és adóköteles áru. A röntgenvizsgálat azonban jelezte, hogy a jármű homlokfalánál az anyag sűrűsége eltérő. A vezetőfülke ellenőrzése során az ágy alatt és a hátfal kárpitja előtt kartondobozokba csomagolva összesen 57 liter 50 fokos, szerb zárjegyes alkoholterméket találtak, amelyet a sofőr magáénak ismert el.  A férfi azzal, hogy a vámköteles árut eltitkolta, a költségvetésnek 166 ezer 839 forint vagyoni hátrányt okozott. Az illetékes adó- és vámigazgatóság a tettenérés napján 334 ezer forint vámigazgatási bírságra is kötelezte a csempészt, aki azt nyomban maradéktalanul megfizette.

Az ügyészség a szerb férfit költségvetési csalás vétsége miatt példátlan gyorsasággal, másnap bíróság elé állította, mert az egyszerűbb megítélésű ügyben a bizonyítékok rendelkezésre álltak, az elkövetőt tetten érték és a csempész sofőr büntetőjogi felelőssége vádirat benyújtása nélkül elbírálható volt. Az ügyészség gondoskodott továbbá a tárgyaláson védő és tolmács jelenlétéről is. A Kecskeméti Járásbíróság a büntetlen előéletű gyanúsított bűnösségét az ügyészi indítvánnyal egyezően megállapította és ezért őt 3 évre próbára bocsátotta. Az ítélet jogerős, azt minden résztvevő tudomásul vette.