Egyetemi borklub Koch Csabával

2022 dec 21
Megosztás

Az Állatorvostudományi Egyetem aulájában elsőként megrendezett Kulturált borfogyasztás az egészségünk védelmében című, borkóstolóval egybekötött rendezvényen csaknem kétszázan vettek részt.  

- Nagy dolog, hogy elindult egy olyan kezdeményezés, amelynek célja a kulturált borfogyasztás népszerűsítése az egészségünk érdekében. Mert valóban nagyon fontos, hogy a fiatalok is megismerjék a nemes italokat, a Kárpát-medence minőségi italait és ne csak lovas nemzet, de borivó nemzet is legyünk.” - mondta az esemény megnyitóján Prof. Dr. Sótonyi Péter, az Egyetem rektora.  

A kulturált borfogyasztás teljesen összeegyeztethető a legmodernebb táplálkozási elvekkel – emelte ki Koch Csaba borász, a Magyar Bor Akadémia elnöke, aki úgy véli, a bor egészségre gyakorolt pozitív hatásait is be kell mutatni a jövő fogyasztóinak.  

A Kárpát-medence magyar borkultúrájának sokszínűségét három év bortermelőjének borain keresztül fedezhették fel a jövő állatorvosai: Balla Géza az Arad Ménesi borvidék természetes édes borának története során felidézte Kölcsey Himnusza második versszakának szövegbeli változásait. Nyúlné dr. Pühra Beáta az Etyek-Budai borvidékre kalauzolta a hallgatókat, melyet Budapest szőlőskertjének nevezett. Sokszínű előadásában külön betekintést engedett a hallgatóknak a női borászok világába. 

Koch Csaba a Hajós-Bajai, valamint Villányi birtokáról származó rozé és vörösbor pozitív élettani hatásait is megemlítette, és kitért arra a sokszínű munkára, melyet a két borvidéken való gazdálkodás a mindennapokban jelent családjának: „Öt gyermekemből egyik lányom borászként végzett és dolgozik, és bízom benne, hogy a három kisebbikből is legalább az egyikük ezt a szakmát fogja választani.” 

A borélményt tudományos előadások tették egésszé: prof. dr. Kállai Miklós, a MATE Borászati tanszékének korábbi vezetője, professzor emeritus, az MBA örökös elnöke a mértékletes borfogyasztás egészségre gyakorolt pozitív hatásaira hívta fel a figyelmet és bizonyította azt az analitikai összetevőkön keresztül is. Felhívta a fiatalok figyelmét arra, hogy a bor kulturális, szakrális termék, mely alkoholt is tartalmaz. 

Dr. Brazsil József a Georgikon nyugalmazott egyetemi docense előadásában arra emlékeztetett, hogy a bor a barátság itala, melynek kóstolása egy szimfónia, hiszen mind az öt érzékszervet együttesen igényli. „Bor nélkül lehet élni, de teljesen felesleges”-vallja viccesen a Balatonfüred-Csopaki borvidéken dolgozó borász. 

A Kulturált borfogyasztás az egészségünk védelmében című programsorozatot a Magyar Bor Akadémia szervezi, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa által, az ágazat társadalmi felelősségvállalása keretében létrehozott Kulturált Borfogyasztási Alapból.