Egymásra mutogat a Kefag Zrt. és a város

2015 nov 4
Megosztás
fakivágások a kecskeméti köztemető mellett

Napok óta égnek a telefonok a kecskeméti polgármesteri hivatalban a köztemető melletti természetrombolás miatt. A Kefag nem szólt, állítja a város, az erdészet az ellenkezőjét állítja.

 

A Mécses utcában, a Köztemető mellett - a temető I-es és II-es kapuja között - található nyárfaerdő az önkormányzat tulajdona, az erdőben az aktuális erdészeti feladatokat az önkormányzat megbízásából a KEFAG látja el.

De vajon értesült-e a városvezetés a több évtizednyi korú véderdő fairtásáról, a tarvágásról, amely ráadásul pont Mindenszentekre lett időzítve, miközben egy magánszemélynek számos engedélyt kell beszereznie, hogy kivágjon egy beteg fát, sőt azt pótolnia is kell - teszi fel több olvasó is a jogos kérdést? Miközben a  farakások elfoglalták a közterületet tovább nehezítve a parkolási lehetőségeket halottak napján.

Természetesen az önkormányzat készséggel válaszolt, mondván, nem tehet semmiről.

Tisztelt Szerkesztőség!

Fakivágás zajlik Kecskeméten, a Köztemető melletti erdős területen. A tevékenységet a Kefag Zrt. végzi, az erdőgazdálkodási tervnek megfelelően. Kecskemét önkormányzatának, polgármesteri hivatalának ebben semmilyen illetékessége nincs, sem a fakivágás mértéke, sem az időzítés, sem pedig az engedélyezés tekintetében.

Felvesszük a kapcsolatot a Kefag Zrt.-vel, és kérjük, hogy a jövőben a munkálatokat megelőzően a cég tájékoztassa az érintetteket, különösen az erős zajjal járó tevékenység közelében élő lakosságot, továbbá a kiemelkedő ünnepek idejére ne időzítsen jelentős mértékű fakivágást. Kérjük továbbá, hogy a Kefag Zrt. tájékoztassa majd a lakosságot arról is, hogy a pótlás miként történik.

Kefag: a város tud róla

A Kefag Zrt közleménye szerint: az erdővel kapcsolatban nagyon sok környékbeli lakos panaszt tett az önkormányzatnál a nyárfavirágzás okozta pollenallergia, a hóesésszerű „szöszölés”, valamint a tűzveszélyes nyárfapihe miatt. Mindezek alapján az önkormányzat 2015 tavaszán úgy döntött, hogy az erdőt letermelteti, és egyéb fafajokból álló új erdő létrehozását rendeli meg az erdőgazdaságtól.

Figyelemmel arra, hogy az erdő egészségi állapota és kora egyébként nem indokolta volna a fakitermelést, ezért az erdőtervtől eltérő módon történő munkák hatósági engedélyeztetése hosszú folyamat volt. A jogerős hatósági engedély birtokában a fakitermelési munkák október 19-én kezdődtek, s a fadöntés október 30-án, pénteken 14 órára befejeződött, de a ledöntött törzsek gallyazása és darabolása áthúzódott másnapra.

A fakitermelési munkálatok szombaton 13-kor befejeződtek, Mindenszentek napján a területen nem volt munkavégzés. A fakitermelési munkákkal kapcsolatban lakossági panasz az erdőgazdasághoz nem érkezett. A területen most már az ültetés előkészítési munkái zajlanak. Jelenleg a nyárfatuskók gépi kiemelése történik, melyet tereprendezés követ, és a tervek szerint a jövő hét végére már a facsemeték ültetése is befejeződik. Várhatóan még a tartós fagyok beállta előtt sikerül a juharokból, kőrisekből és szilekből álló új erdőt létrehozni.