Egyre több a lefoglalt luxusautó

2020 aug 31
Megosztás

Látványos hullámzást mutat a NAV által lefoglalt járművek száma. 2011-ben 112 darabnál állt meg a számláló december 31-én, 2015-ben már 162-nél, de az évtized rekordját 228 járművel 2016 hozta. Onnan viszont – ahogy alábbi táblázatunk is mutatja – megfeleződött tavalyra az adat, hogy aztán idén, az év első hat hónapjában csaknem elérje a tavalyi egész esztendős darabszámot.

A 2020-as adatok fél évesek, a korábbiak egész esztendőkre vonatkoznak

Sajnos nem ismert számunkra a bűnügy miatt lefoglalt autók látványos gyarapodásának oka. 

 „A táblázat adatai tehát nem tartalmazzák a különböző eljárási szakterületekre vonatkozó, jogszabályok alapján helybenhagyással biztosított gépjárműveket…”  

Kevesen tudják, hogy nem minden esetben gyűjti be a NAV a „bűnös úton szerzett vagyont”, így például a sokszor komoly értéknek számító személyautókat. „A bűncselekmény elkövetéséhez felhasznált gazdasági társaságok (jogi személyek) vagyonával  máshogyan is eljárhat a NAV azért, hogy a ténylegesen működő, munkavállalókat foglalkoztató piaci szereplő vagyonelemeit, ingóságait, például autóit tovább használhassa, és az így termelt bevétellel, szabályszerű adófizetéssel járulhasson hozzá az okozott kár megtérüléséhez. (…) A NAV ezekben az esetekben alkalmazza a helybenhagyással biztosított foglalást (közhitelű nyilvántartásba történő bejegyzéssel), ami tulajdonképpen olyan vagyoni kényszerintézkedést  jelent, amikor is a jármű kizárólag már csak használható, de például már nem idegeníthető el” – magyarázza kérdésünkre a hivatal.

Gyakran előfordul, hogy a NAV igen érdekes, olykor kisebb vagyonba kerülő járművek lefoglalásáról ad hírt. Kíváncsiak voltunk, hogy ez a 107 darab személyautó milyen márkájú, ezért listát kértünk róla, ám az adóhivatal elutasította az adatkérést.

„A gépkocsimárkákról azért nem adunk információt, hogy egyetlen gyártó se tűnjön fel rossz fényben amiatt, mert autói – egy bizonyos márka, egy bizonyos típus – esetleg gyakrabban tűnnek fel a bűnügyi foglalási statisztikában.”

vezess.hu