Elektromos járművásárlási támogatások indulnak

2023 dec 3
Megosztás

Összesen mintegy 90 milliárd forintnyi támogatási programot hirdetett meg a hazai e-mobilitási fejlesztésekre. A töltőhálózatkiépítése mellett a vállalkozások is pályázhatnak majd járművásárlásra az uniós finanszírozású projektekből.

A kormány csütörtökön kihirdette a Gazdaság-újraindítási Akcióterv végrehajtásához szükséges intézkedési lista módosítását: az új határozat négy új elemmel bővíti a már meglévő terveket, kijelölve azokat a konkrét lépéseket, amelyek a helyreállítási és ellenállóképességi célok elérését szolgálják

– derül ki a Magyar Közlönyből.Az új elemek között kiemelkedik a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének REPowerEU fejezetéhez kapcsolódó pályázati rendszerben végrehajtandó intézkedési lista. Ennek részeként a kabinet támogatja az elektromos járművek beszerzését vállalkozásoknál, mind vissza nem térítendő támogatással, mind kedvezményes kölcsönnel. A cél a fenntartható mobilitás elősegítése, különös tekintettel az elektromos járművek terjedésének elősegítésére a vállalkozások körében. A célokra összesen 90 milliárd forintot költenek.A határozat további intézkedéseket is tartalmaz, például a REPowerEU Elektromos töltőhálózat kiépítését, amely Magyarországon székhellyel rendelkező vállalkozások számára nyújt támogatást a fenntartható energiainfrastruktúra kiépítéséhez. Erre 30,1 milliárd forintot költene a kormány.

A kormány novemberben elindított egy 60 milliárd forintos programot, amelynek célja az elektromos autók elterjedésének támogatása hazánkban. Ennek keretében a töltőhálózat fejlesztése mellett kedvezményeket is nyújtanak az elektromos járművek vásárlásához. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentése és a minisztérium közleménye szerint a programban 30 milliárd forintból az elkövetkező két és fél évben 170 új, nagy kapacitású elektromos töltőállomás épül az ország legforgalmasabb utainak mentén.A másik 30 milliárd forintból pedig lehetőséget biztosítanak a cégeknek, mint például az egyéni vállalkozások, a taxisok és az autómegosztó társaságok, hogy kedvezményes áron, támogatással vásárolhassanak elektromos járműveket, kisbuszokat vagy kisteherautókat.Ezen kívül, ahogy egy másik cikkben is említettük, a kormány jóváhagyásával és részben európai uniós forrásokból tovább folytatódik a hazai elektromos töltő infrastruktúra fejlesztése más projektek keretében is.

A kormányhatározat értelmében 92 új Tesla és 168 egyéb elektromos töltőpont is épül az országban.A területfejlesztési miniszterre hárul a felelősség a kormány által jóváhagyott intézkedések végrehajtásának kezdeményezéséért, és az intézkedéseket azonnal meg kell kezdeni.