Életfogytiglanra ítélték a 24 éves mátételki gyilkost

2017 már 2
Megosztás
életfogytiglani

Életfogytig tartó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte a Kecskeméti Törvényszék azt a férfit, aki egy mátételki emberöléssel vádol az ügyészség. A vádlott legkorábban 25 év elteltével bocsátható feltételes szabadságra.

A  vádlott az élettársával 2014. év tavaszától az utóbbi által örökölt mátételki házban élt. A vádlott egy vállalkozó mellett alkalmi kőműves munkát végzett és még 2011. év tavaszán részt vett a vádbeli időben 80 éves néhai sértett  házának külső felújítási munkálataiban, így a vádlottnak lehetősége nyílt a sértett életviszonyaira, anyagi körülményeire betekintést nyerni.

Az idős sértett – különösen férjének 2013. évben bekövetkezett halála óta –zárkózottan élt, többnyire csak a közeli élelmiszerboltba járt el gyalogosan, illetőleg a faluban lakó két lánytestvérével tartotta rendszeresen a kapcsolatot. Napjait jellemzően otthonában töltötte, egészségi állapota korának megfelelő, kielégítő volt. Takarékosan élt, nyugdíjából minden hónapban félretett, így a vádbeli időszakban – pontosan meg nem állapítható összegű - legalább 300 ezer forint, de legfeljebb 800 ezer forint készpénzt tartott otthonában.

A vádlott anyagi helyzete évek óta rossz volt, a 2014. és 2016. évek között mintegy 800 ezer forint adó és társadalombiztosítási tartozást halmozott fel, emellett egy elkezdett, de be nem fejezett gépkezelői tanfolyam költsége okán, illetve egy magánszemély felé is rendelkezett pénztartozással. A vádlott anyagi helyzetén több ízben betöréses lopások végrehajtásával kísérelt meg javítani, 2012. év decemberében 5 rendbeli lopás miatt felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

2015. november 26. napján a reggeli órákban a vádlott elhatározta, hogy betör a sértett házába, hogy onnan pénzt, illetve értéktárgyakat tulajdonítson el. 

A vádlott 9 óra előtti időben indult el a sértett ingatlanával azonos utcában lévő lakásából a betörés végrehajtására. Kapucnis felsőruhát vett fel és a lakásban történő kutatáshoz egy pár szövetkesztyűt is magához vett. A sértett házát egy közeli lakatlan ingatlan hátsó kertje felől közelítette meg, a ház hátsó bejárati ajtajához ment, de ekkor zajra figyelt fel és észlelte, hogy a ház utcafronti kapuja felől közeledik a sértett, aki a közeli élelmiszerboltból érkezett haza. Amint a sértett a ház sarkánál befordult a bejárati ajtó irányába, a vádlott a szélfogó mellől előugorva váratlanul az idős asszonyra támadt, szemből bal kézzel megragadta a sértettet, majd jobb kézzel több közepes, illetőleg azt meghaladó erejű ökölütést mért a sértett arcára, illetve mellkasára.

Ezt követően a vádlott a még valószínűsíthetően álló testhelyzetben lévő sértett nyakát közepesnél nagyobb erővel megragadta, légutait elszorította, melynek következtében nevezett eszméletét elveszítette és a földre esve néhány perc múlva meghalt.

A vádlott magához vette a sértettől a ház bejárati ajtajának kulcsát, nevezett testét a hátsó bejárati ajtón át az előszobán keresztül a konyhába húzta, mindkét füléből kivette a benne lévő félkör alakú, kb. 8 gramm súlyú 18. karátos arany fülbevalót és azokat mintegy 120 ezer forint értékben eltulajdonította. Ezután a vádlott a szövetkesztyűket felhúzva kutatást végzett a házban és feltehetően a ház belső szobájában megtalálta és eltulajdonította a sértett barna színű bőr tárcáját, melyben legalább 300 ezer forint de legfeljebb 800 ezer forint készpénz volt.

Végül a vádlott magához vett a házban egy kék színű táskát,amelybe az ingatlanok mögötti kukoricaföldön csutkát akart szedni abból a célból, hogyha később meg kell indokolnia, hogy miért járt a környéken, legyen alibije. A vádlott a hátsó kerteken és a közeli patakon átkelve eljutott a learatott kukoricaföldre, ahol felszedett néhány csutkát, majd a kövesútra kiérve hazament. Otthon a kesztyűt és a kék szatyrot a munkához használt táskájába rejtette abból a célból, hogy másnapi munkája során a hulladéktárolóba dobja őket. A bűncselekmény elkövetésekor viselt ruházatát kimosta, a rajta lévő kék színű tornacipőt pedig a padláson egy cseréppel lefedve rejtette el, majd elment a helyi kocsmába, ahol élettársa dolgozott.

A sértett holttestét a déli órákban őt felkereső testvérei találták meg, majd miután a kiérkező háziorvos a halál idegenkezű okozásának gyanúját megállapította, értesítette a rendőrséget.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője enyhítés érdekében fellebbeztek.