Életveszélyes állapotban a szemétszállítás

2016 május 30
Megosztás
seprik a szemetet

Egyelőre úgy néz ki, hogy fel kell adni az utolsó kenetet a kecskeméti hulladékszállításnak, pontosabban ennek a kötelező feladatnak az elvégzésére hivatott Városgazdasági Nonprofit Kft.-nek, mert önhibájukon kívül nagyon sok más hazai hulladék-gazdálkodási céggel együtt a csőd szélére kerültek.

A történet nem túl bonyolult, az állami kis gömböc az egészségügy, valamint az oktatás bekebelezése után kitalálta, hogy a szemétszállítást is egy kézbe helyezi a rezsicsökkentési program részeként. Így elméletileg nem is lenne ezzel gond, mert a cél az, hogy csökkenjenek a fogyasztók költségei, a gyakorlati megvalósítással azonban nagyon sok gond akadt ez idáig. 

A kormányhatározat szerint a hazai szemétszállításért 2016. április 1-vel a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. a felelős.

A szervezet azonban sehogy sem áll még, miközben a hulladékszállításért felelős - nagyrészt önkormányzati - cégek nem számlázhatnak. Vagyis nincs bevételük, miközben kiadásaik akadnak bőven.

Nézzük a kecskeméti példát. 

A VG Kft. — a sok más dolga mellett— elszállítja a lakossági hulladékot, meg a szelektív hulladékot is.  A lakosság negyedévente fizet a kibocsátott számla alapján, azaz három hónapig a VG Kft. a saját költségén szállítja el a hulladékot, tankolja a szállítójárműveket, fizeti az alkalmazottakat és nem utolsósorban fizeti a hulladéklerakónak a deponálási költséget. Majd miután a lakosság befizette a negyedéves kommunális díjat, feltölti a számláit és a szolgáltatás folytatódik tovább.

Új csekket azonban már a kis gömböc bocsáthat ki április 1-el, de erre még nincs kész a rendszere és ki tudja mikor lesz. Felmerült, hogy addig a központ nevében számlázzanak a hulladékszállító cégek bérben, de ez sem működik, mert a számlasorszámokat, valamint a számlázási programokat össze kéne hangolni.

Nem egy adatvédelmi aggály is felmerült a rendszerben, hogy a helyi hulladékszállításért felelős cégek átadhatják-e a velük szerződést kötött alanyok adatait, a csoportos megbízási szerződéseket ugyanis nem a kis gömböccel kötötte az állam. Nem tudni egyelőre még azt sem, hogy mi lesz azokkal akik pl. a VG Kft.-vel edénybérleti szerződést kötöttek.

Annyi biztos, fogynak a tartalékaik: június végére, július elejére szemétszállítási gondok lehetnek szerte az országban. A kis gömböc, azaz az NKHV jelezte, hogy informatikai gondjaik vannak, ennek ellenére a szemét nem marad az utcákon és kisegítik majd a hulladékszállító cégeket.

Csak egyet nem ért az állampolgár, miért kell valamit addig elrendelni működni, amíg nincsen kész? Miért nem lehet ennek határidejét kitolni pl, január 1-ig, addig talán fel tud állni az új rendszer.