Elfogták az egykori kecskeméti vásárost

2015 nov 2
Megosztás
Sz Desző elfogása Budapesten

Lassan mindenkit begyűjtenek a rendőrök a “Cucu”-féle (B. István József ) nagy kecskeméti adócsalási ügyben, amelyben gabonát és ruházati termékeket utaztattak Olaszországba papíron. 

 

A hétvégén a fővárosban - mintegy nyolc hónapnyi bujkálás után - elkapták a kecskeméti Sz. Dezsőt, az ismert ex vásárost,  ruházati nagykereskedőt, több volt helyi vendéglátóhely üzemeltetőjét. Az 51 éves férfi egy kis motelben húzta meg magát. 

Sz. Dezső József első fokon hét év börtön kapott adócsalásért és az elrendelték a letartóztatását, de nem vonult be a börtönbe, ennek okán országos, valamint európai elfogatóparancs is volt kibocsátva ellene. A perben letöltendő börtön, illetve fegyházbüntetésre ítélt tagjai közül már csak a tíz év fegyházra ítélt Cucu becenevű férfi van szökésben, ő állítólag a tengerentúlon tartózkodik.

Mint arról beszámoltunk néhány hete elfogták a kecskeméti gabonás Sanyi bácsit is, P. Sándort a fővárosban. Őt egyébként a perben fegyházra ítélték és bűnszervezetben való részvételben is elítélték Gyulán. Sz. Dezső nem volt tagja a bűnszervezetnek.

Heten a bűnszervezetben

Az ügy első rendű vádlottja, a negyvenhat éves, többszörösen büntetett előéletű B. István József, alias Cucu, folytatólagosan, bűnszervezetben, részben tettesként, részben társtettesként elkövetett adócsalás bűntettében, valamint folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségében lett elítélve. A bíróság mindezekért 10 év fegyházbüntetésre, 10 év közügyektől, valamint 10 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglakozástól való eltiltásra és 20 millió forint vagyonelkobzásra ítélte. Cucu - akárcsak Sanyi bácsi -, a bűnszervezeti minősítés miatt nem kaphat kedvezményt, tehát csontra ki kell töltenie a tíz évet, pontosabban a hátralévő 9 év két hónapot, mivel 2011 februárjától decemberig előzetes letartóztatásban volt, amely beleszámít a büntetésébe. 

B. István - aki P. Sándorhoz hasonlóan nem volt lent Gyulán az ítélethozatalkor - szökésében van. A legutolsó információink szerint a tengeren túl tartózkodik. 

A per másodrendű vádlottja, az 58 éves D. Szilvia folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett adócsalás, valamint folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségért 9 év börtönbüntetést kapott, 9 évre eltiltották a közügyektől és a könyvelői foglakozástól. A bíróság e mellett  8 millió forint vagyonelkobzásra ítélte és kimondta: ő sem bocsátható feltétlesen szabadlábra. D. Szilvia az ítélethirdetéskor rosszul lett, kórházba, majd a büntetés-végrehajtási intézetbe szállították.

A per harmadrendű vádlottját, N. Csaba Jánost, ugyanezen minősítésért 8  év fegyházbüntetésre, 8 év közügyektől, valamint gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglakozástól tiltották el, a bűnszervezeti minősítés miatt ő sem bocsátható feltételesen szabadlábra. E mellett  8 millió forint vagyonelkobzásra ítélték és elrendelték a Kecskeméti Városi Bíróságon 2009-ben kiszabott 1 év 8 hónap három évre felfüggesztett börtönbüntetésének is a végrehajtását. 

A negyedrendű vádlottat, a büntetett előéletű dr. K. Editet - aki korábban a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség Nyomozóhivatalának ügyésze, majd később ügyvéd lett - folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett adócsalás, valamint folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségért 6 év fegyházbüntetésre, 6 év közügyektől, valamint 6 év jogász foglakoztatástól eltiltásra, illetve 4 millió forint vagyonelkobzásra ítélték. A bűnszervezeti minősítés miatt dr. K. Edit sem bocsátható feltételesen szabadlábra. Dr. K. Edit az ítélethirdetéskor rosszul lett, kórházba, majd a kijelölt büntetés-végrehajtási intézetbe szállították

Az ötödrendű V. Gyulát - beceneve Cofi - folytatólagosan, bűnszervezetben bűnsegédként elkövetett adócsalás bűntettéért, valamint folytatólagosan, bűnsegédként elkövetett magánokirat-hamisítás vétségért 6 év fegyházbüntetésre, 6 év közügyektől, valamint 6 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglakozástól tiltották el, illetve 4 millió forint vagyonelkobzásra ítélték. 

A bűnszervezeti minősítés miatt V. Gyula feltételes szabadlábra nem helyezhető.

Az összesen negyvenhárom vádlottból még a nyolcad rendű V. Lászlóra - öt év - valamint a harmincharmadik rendű Sz. Dezső József kecskeméti vállalkozóra - 7 év - szabtak ki végrehajtandó börtönbüntetést, a többi vádlott felfüggesztetett, valamint pénzbüntetést kapott.

A másodfokú tárgyalás még nincs kitűzve a Szegedi Ítélőtáblán.