Elhunyt Szervánszky József, soltvadkerti mestercukrász

2018 dec 24
Megosztás
Korona Cukrászda

2018. december 23-án, 71 éves korában, hosszú betegség után elhunyt Szervánszky József László, az országos hírű, soltvadkerti Szent Korona Cukrászda tulajdonosa. 

A cukrászda 1971-ben fogadta az első vendégeit, majd  2005-ben megkapta az év cukrászdája címet. Méltán vált népszerűvé a soltvadkerti cukrászda, nem csak a helyiek körében, hiszen a hagyományos és különleges sütemények mellett, széleskörű fagylalt választékkal rendelkeznek. 

Az épület monumentalitását a “Szent Korona Cukrászda” név jobban visszatükrözi, viszont a családi vállalkozást, a szaktudást, a fagylaltozó több évtizedes történetét és a megbízható csúcsminőséget kizárólag a köznyelvben használatos “Szervánszky Fagyizó” elnevezés fedi és garantálja. 

Nevét a Szent Koronáról kapta, amely egyszerre hordozza magában a magyarságtudat szent képét és a nemzeti összetartozás jelképét. Az cukrászat egy olyan nemzetközi nyelv, amelyet a világ minden pontján megértenek.

A cukrászda berendezése rendkívüli, hangulatos, előkelő. Első látásra, mintha nem is Magyarországon lennénk. Nagy hatást gyakorol az osztrák-magyar monarchia idejének cukrászataira emlékeztető berendezés. Meglegyinti a látogatót valamiféle rég letűnt patinás kor hangulata. Ez is tökéletes példa arra, hogy még a fővárosba sem kell ahhoz utazni, hogy egy kulináris élmény részesei legyünk. A falakon magyarsággal kapcsolatos jelképek sora, de olvasható a Himnusz és a Szózat szövege is. A cukrászda irodalmi kávéház is egyben. A nem olyan régen bekövetkezett bővítés lehetővé tette, hogy az utóbbi években a Szent Koronával kapcsolatos számtalan történelmi-kultúrális előadásnak is helyet adott. 2009-ben a költészet világnapján nyílt meg az a nem mindennapi kiállítás, mellyel valóban irodalmi paradicsoma lehet Vadkert és az ország kulturális életének. Az "Irodalmi-kávéház" belterében elhelyezésre került 52 magyar költő és író bronz arcképéből álló portré-sorozat. Jannus Pannponiustól kezdve Szabó Magdáig olyan magyar ajkú költők-írók kaptak helyet a cukrászdában, akik verseikkel, műveikkel, tanításaikkal örök időkre feliratkoztak a magyar irodalmi élet legnagyobbjai közé. A plaketteket Windecker Zoltán, a város nyugalmazott aljegyzője készítette. Az irodalmi „arcképcsarnok” mellett egy különteremben Cukrász Múzeum is található, ahol a cukrász-élet régiségei láthatóak.

A Cukrászda a róla kialakult igen pozitív vélemény miatt már nem csak egy cukrászda, turisztikai látványosság is egyben, amelyhez az ország egész területéről érkeznek látogatók és egyben vásárlók is. Példaértékű az, hogy egy családi vállalkozás világszínvonalú cukrászdává növi ki magát és mindezek mellett nem felejtik el, hogy honnan is jutottak el ide. A cukrászdában kialakított cukrászmúzeum segít megismertetni a látogatókat azokkal az eszközökkel, amelyeket egy cukrászmester, tudásának megfelelően használva, egy ilyen volumenű cukrászdát hozhat létre és érhet el nagy-nagy sikereket. 

Főbb díjak

2005-ben kiérdemelte az év cukrászdája címet.

Az Első Magyar Fehér Asztal Lovagrend cukrásztagozat lovagjává ütötték Szervánszky József László mestercukrászt 2006.március 12-én. A világon egyedülálló lovagrend tagjai azok az országosan és a nemzetközi berkekben is ismert és elismert gasztronómiai szakemberek lehettek, akik az elmúlt években, évtizedekben kiemelkedően sokat tettek a magyar étel és italkultúra hagyományainak ápolásáért. A lovagok feladata, hogy a magyar gasztronómiát az országon belül és nemzetközi szinten is magas színvonalon képviseljék.

2012-ben Szervánszky József László mestercukrászt kitüntették a Magyar Arany Érdemkereszttel. Az Érdemrend a negyedik legmagasabb magyar állami kitüntetés. Az Érdemrend fokozatait olyan személyeknek ítélik oda, akik a kultúra, a tudomány, a művészet, továbbá saját szakterületük terén – Magyarország érdekeinek előmozdítása, az egyetemes emberi érdekek gyarapítása érdekében – példamutató tevékenységet folytatnak. A kitüntetéseket minden esetben a köztársasági elnök adományozza a miniszterelnök vagy az adott miniszter felterjesztése és ellenjegyzése mellett.