Elítélték a nagypályás lehúzás főszereplőit

2018 dec 13
Megosztás

Egy csaknem tíz éves, akkoriban nagy port felvert ügyben hozott csütörtökön ítéletet a Kecskeméti Törvényszéken Dr. Fodor Endre büntetőtanácsa.

Az ügy két főkolomposa, K. Barna egykori labdarúgó, valamint a társa, T. László jótékonysági labdarúgó mérkőzéseket szervezett, amely során összesen mintegy egymilliárd forint kölcsönt kalapoztak össze 22 — nagyrészt Bács-Kiskun megyei — sértettől minden alap nélkül.

A tényállás szerint a két fő vádlott 2004-ben alapította meg az Amerikában bejegyzett African Star LLC gazdasági társaságot, amelyet 2007-től Humanity Football Clubra kereszteltek. 

- Gazdasági tevékenységet nem végzett, gyakorlatilag a cég díszlet volt - summázta az ítélet indoklásában Fodor Endre bíró.

Az álgazdálkodási forgatókönyv pedig sablon szerint működött: K. Barna és T. László rövid határidős kölcsönöket kértek — a banki kamatnál magasabb hozamot ígérve —, amelyeket rendszerint készpénzben kaptak meg.  Az ígéreteik szerint a Humanity FC egy nemzetközi sztárlabdarúgókból álló csapat lesz és élvonalbeli neves klubbok ellen fog játszani jótékonysági mérkőzéseket, amelyek bevételeiből lennének visszafizetve a szervezésre és előkészítésre adott kölcsönök, a fennmaradó nyereséget pedig az éhező afrikai gyerekek megsegítésére fogják költeni.

- Nem volt alapja sem a sportháttérnek, sem a jótékonyságnak, ezekről az ügy során nem merült fel adat, sőt, az úgynevezett előkészületek sem haladtak semmit sem - hangzott el a bírói indoklásban.

Igaz, a kölcsönadókat nem egyszer megtévesztették ez ügyben. Ilyen volt például az ENSZ akkori főtitkára, Kofi Annan diplomatikus levele is, amelyben sok sikert kívánt a két vádlott jótékonysági projektjéhez, de hivatkoztak a Gyurcsán-kormány minisztereihez fűződő állítólagos jó kapcsolataikra, igaz, erre vonatkozó adatok nem merültek fel az ügy során. Ráadásként K. Barna egy cikket is megjelentetett a Telesport honlapján - néha Muzslai Zoltán sportújságíró közreműködésével - amelynek az volt a címe, hogy a Mercedes nem száll ki a Humanity FC jótékonysági mérkőzéseinek a támogatásából, növelve ezzel a jóhiszemű támogatók sorát.

A másik fedezeti verzió az volt, hogy a kölcsönöket a folyamatban lévő pályázataik elnyerését követően fogják visszafizetni. Amelyik kölcsönadó kicsit több konkrétumot szeretett volna biztosíték gyanánt az úgynevezett pályázatokról, arra azt a választ kapta, hogy a pályázatok titkosak, mert a Humanity FC a nemzetbiztonsági felügyelet alatt áll. Erre az úgynevezett - és valótlan - nemzetbiztonsági szálra egy hamis hivatali igazolvánnyal is ráerősítettek, amely egyébként a szerződéseiket jegyző ügyvéd nevére szólt.

Amikor már nagyon szorították őket az adósok, akkor egy általuk alapított Seychelle szigeten bejegyzett cég, a Luxor Trade-nak - amelyet persze a két fő vádlott alapított - a Humanity FC részére adott másfélmillió eurós kölcsön iratait lobogtatták, mint biztosítékot. Persze, csak papíron, mert a Luxor Trade-nak, akárcsak a Humanitiy FC-nek, nem volt tőkéje. Az egész csak színjáték volt.

A két fő vádlott vallomása  szerint a törekvéseik valósak voltak, az előkészületekre kérték mindig a pénzt és rajtuk kívülálló okok miatt nem valósultak meg a tervek. Mindezt cáfolta a bírói indoklás, miszerint: 

 - Nem volt semmiféle pályázat, sem erre utaló bizonyítékok: hirdetmény, iratok stb., de nem volt mérkőzés sem, mert nem volt kivel, ki ellen, nem volt időpont, hely, sőt, tárgyi eszköz ehhez, vagyis semmi realitása nem volt az egésznek, miközben a számviteli fegyelemnek a látszatát sem tartották fenn és annak minden szabályát megszegték.

Mindezekért K. Barna első rendű és T. László, másod rendű vádlottat Fodor Endre büntetőtanácsa folytatólagosan elkövetett, többrendbeli csalás bűntettéért 5-5 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. K. Barnát  6 millió 1 százezer, T. Lászlót pedig 2 millió forint vagyonelkobzásra ítélték.

E mellett a bíróság — jó néhány nevesített sértett részére — összesen több mint 300 millió forint megfizetésére kötelezte a két fő vádlottat.

A harmadrendű K. István ügyvédet  több rendbeli magánokirathamisítás vétségéért megrovásban részesítette. A csalás és a jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntettének a vádja alól az ügyvédet felmentette.

Hová lett az  sok-sok pénz, merült fel mindvégig? Tény: nem egy luxus autót lefoglaltak a hatóságok, valószínű a többit felélték a vádlottak, mert jótékonykodást még nyomokban sem találtak az ügyben nyomozók.

Az ítélet nem jogerős.