Előzetesben a halálfuvar szervezői

2015 aug 29
Megosztás
ügyészségi sajtótájékoztató a kecskeméti járásbíróság előtt

Minden botrány Kecskemétre vezet? Megszállta  hazai és a nemzetközi sajtó a várost. Innen indult a migránsokkal telezsúfolt halálkamion. Az ügyészség és a bíróság állta a sarat.

 

Lassan természetessé válik, hogy Kecskeméten tárgyalják az országos és nemzetközi botrányt kavart ügyeket. Ide vezetnek a több országon átívelő számlagyárak, itt buktak meg jó tíz éve a fővárosi alvilágnak, az egykori ContiCar csoportnak a katonái és lettek elítélve velük együtt a fő gengszterek, itt csúcsosodtak ki az olajhamisítási ügyek, valamint a Németországból behozott és az Alföldön szétterített szemétbálák kapzsi története. Szombaton délután újból a gátlástalan pénzéhesség tragédiájának a sztorijáért kellett összegyűlniük a sajtósoknak, igaz, most először több országból is érkeztek tévések és újságírók. A Rákóczi utat stábok közvetítői kocsijai, valamint a készenléti rendőrség egységei lepték el, de nem a szépen felújított Városi Mozi épületére voltak kíváncsiak, hanem arra a négy, csütörtökön őrizetbe vett fickóra akiknek - a Nemzeti Nyomozó Iroda gyanúja szerint - közük van a hetvenegy migráns halálához. Az áldozatokat közvetlenül a magyar határ mellett találták Ausztriában egy hússzállító teherautóban megfulladva. A kisteherautót jó két éve adta el egy szlovák cég, majd egy, a városhoz közeli tanyára bejegyzett kft.-től vásároltak meg külföldiek (az autó tulajdonosa nincs a gyanúsítottak között). Mivel a járművet kivitték az országból, ezért úgynevezett Z-s, vagy közismert nevén Zoll (ejts coll) rendszámot igényeltek a Rákóczi úti okmányirodában, majd innen indult el a teherautó az utolsó útjára. 

A hússzállító autó a szerb-magyar határ mellett vette fel a hetvenegy - 59 férfi, 8 nő, 3 nyolc-tíz év közötti kisfiú, és egy másfél éves kislány - szír állampolgárt. A belülről nyithatatlan rakterű autó Ausztriában megállt, valószínűleg itt észlelte a sofőr, hogy a vasfelépítménybe zárt utasok nem élnek, megfulladtak, mert nem ment, vagy nem működött a ventillátor, amely a raktér hűtéséért, illetve a levegőztetéséért felelős. Ha esetleg kiabáltak, vagy kopogtak volna, azt sem halhatta volna, mert a sofőrfülke és a felépítmény nincs összeépítve. A sofőr miután észlelte a bajt, a kamiont az út szélén hagyta és elmenekült.

Bűnszervezet, embercsempészet, sanyargatás

A Kecskeméti Járási Ügyészség minősített embercsempészés bűntette miatt indítványozta három bolgár és egy afgán embercsempész férfi előzetes letartóztatását - mondta a Kecskeméti Járásbíróság előtt Schmidt Gábor, főügyészségi ügyész-szóvivő, amíg a médiamunkások a rendőrségi autókat várták a gyanúsítottakkal.

Az ügyészség szerint a gyanúsítottak előzetes letartóztatása azért indokolt, mert a bűncselekmény súlyossága és a gyanúsítottak külföldi kötődése okán tartani kell attól, hogy a hatóságok elől elszöknének, elrejtőznének. Ezen kívül megalapozottan feltehető az is, hogy a gyanúsítottak szabadlábra kerülésük esetén tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésével, a tanúk befolyásolásával megnehezítenék, veszélyeztetnék a bizonyítást. A szállított migránsok kiemelkedően magas száma és a bűncselekmény szervezettsége folytán a bűnismétlés veszélye is az előzetes letartóztatás elrendelését indokolja - tette hozzá Schmidt Gábor. Az egyébként köztudott volt, hogy a Hajós-Bajai borvidékről származó Schmidt kifogástalanul beszél németül, hiszen aktív közreműködésével sikerült felgyorsítani egykor a német szemétbálák ügyét, most a német mellett angolul is készségesen válaszolt a külföldi újságíróknak.

Schmidt - aki konkrét kérdésekre a nyomozás érekeire hivatkozva - nem válaszolhatott, elmondta, hogy ez a büntetőügy kiemelt jelentőségű, a nyomozás bűnszervezetben, a csempészett személyek sanyargatásával, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult és a Kecskeméti Járási Ügyészség fokozott felügyelete mellett zajlik.

Megroppantják  a migránsok a bíróságot

A gyanúsítottakat jelentős rendőri biztosítás mellett kísérték bilincsben és vezetőszáron az udvarról a bíróság épületébe, ahol egy első emeleti fogdában kellett várniuk amíg a nyomozati bíró - aki tolmács segítségével hallgatta meg a terhelteket egyenként zárt tárgyaláson - nem szólította őket. A médiát kordonnal zárták el a folyosón.

A 29, 30, illetve 50 éves bolgár, valamint a 28 éves afgán férfi meghallgatása két és fél órán keresztül zajlott. Ezt követően a Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék elnöke tartott sajtótájékoztatót a járásbíróság dísztermében.

Ez a világsajtót is megrázó borzalmas tragédiának voltak előzményei, mert az egyre növekvő migráns emberáradat magával hozta a járulékos bűncselekmények sorát, közük az embercsempészetét, azokét, akik mások nyomorát kihasználva nyerészkednek - mondta Bicskei Ferenc. Hozzátette: havonta 25-30 embercsempészeti ügyben járnak el  a megye bíróságai, igaz, ezekben az ügyekhez eddig még nem kapcsolódott haláleset. Hangsúlyozta: a jelenség miatt súlyosbítottunk a büntetéskiszabási gyakorlatunkat és letöltendő börtönbüntetéseket hoztunk az embercsempészek ellen és ha idegen állampolgárok voltak, akkor kiutasítottuk őket az országból.

Elmondta: hatalmas teher a bíróságok számára a sok menekültügyi eljárás, csak augusztusban 600 idegenrendészeti elzárásról kellett dönteniük, ugyanis a menekültek nem tudták igazolni magukat. Hozzátette: az új törvénycsomag tervezete, amely szerint a határzár, vagyis a kerítés megrongálása is bűncselekménynek minősül azt jelenti, hogy akár havi ezer büntetőeljárást kell tárgyalnia az illetékes bíróságoknak. Ezt a bíróságok a jelenlegi személyi- és eszközállománnyal nem fogják tudni teljesíteni, ezért most felmérik, hogy mekkora többletköltséget  jelent majd a csaknem száz plusz bíró foglakoztatása és a kiszolgálásához szükséges személyi és tárgyi infrastruktúra.

Nem jogerős az előzetes

Mindeközben megérkezett a sajtótájékoztatóra Demeter Gábor nyomozási bíró végzése, amely szerint a Kecskeméti Járásbíróság elrendelte a bűnszervezetben, a csempészett személyek sanyargatásával, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettével gyanúsított négy személynek az előzetes letartóztatását szeptember 29-ig. A bírói indoklás szerint a megalapozott gyanú fennállt. A négy személy közül csak egy személynek volt tartózkodási engedélye ezért, valamint a bűncselekmény súlya miatt mindannyiuknál fenn áll a szökés, elrejtőzés veszélye, valamint szabadlábra helyezésük esetén fennáll a bizonyítékok eltüntetése, a nyomozás meghiúsítása, illetve a bűnismétlés lehetősége.

A Hírösvénynek arra a kérdésére, hogy a négy letartóztatott személy milyen szerepet játszott az ügyben, szervezők, háttérirányítók voltak-e, illetve köztük van-e a sofőr, esetleg a kocsikísérő, Bicskei Ferenc a nyomozás érdekeire, illetve a bíróság kompetenciahiánya miatt nem válaszolt.

A Kecskeméti Járási Ügyészséget Szeverényi István képviselte, aki tudomásul vette a nyomozási bíró határozatát, a négy letartóztatott viszont megfellebbezte, mondván, ők nem követtek el semmit. 

A Jogerős döntést a Kecskeméti Törvényszék fogja meghozni napokon belül.

Rajnai Attila