Enyhítették a szomszédját fejbe lövő szalkszentmártoni férfi büntetését

2019 jan 10
Megosztás

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla az emberölés bűntettének kísérlete miatt Sz. Zoltán ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszéken múlt év áprilisában kiszabott első fokú kiszabott ítéletét. 

A vádlott cselekményét a táblabíróság életveszélyt okozó testi sértésnek minősítette, és ehhez igazodva a büntetés mértékét 7 év 10 hónapról 5 év 6 hónap börtönre csökkentette. Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye. 

Az ítélet indoklásában elhangzott: a minősítés változásra azért került sor, mert a vádlott részt vett a sértett életének megmentésében, azért emberölés kísérletéért nem vonható felelősségre, bűnössége életveszélyt okozó testi sértésben mondható ki. Ennél a a cselekménynél a kiszabható büntetés kevesebb, mint az emberölés kísérleténél, ezért volt indokolt a szabadságvesztés mértékének csökkentése.

Az ügy előzménye és tényállása

2015. február 2-án este egy furcsa sérülést szerzett férfit vitt el a testvére és a szomszédja a dunavecsei orvosi ügyeletre. A férfi szédült, nem emlékezett semmire, de a tarkóján volt egy apró vérző kis lyuk. Az ügyeletes orvos mentőt hívott és N. Jenőt a dunaújvárosi kórházba vitték, ahol a vizsgálatokat követően kiderült, hogy egy lövedék van a koponyájában. Tovább szállították a székesfehérvári kórházba, ahol megműtötték és egy 7.65-ös kaliberű pisztolygolyót operáltak ki a fejéből. A kórház hivatalos értesítését követően nyomozást rendeltek el, így érkeztek meg a rendőrök N. Jenő szalkszentmártoni szomszédjához, Sz. Zoltánhoz. A férfi elmondta, hogy aznap az udvarán együtt pakolták fel a cefrés hordókat Jenő futójára, meg a szomszéd tanyáról is hordtak át vasakat, majd ő közben bement a házába a feleségéhez és mire kijött, már eszméletlen állapotban a földön találta a férfit. Hozzátette, sok az orvvadász  a környéken, biztos belőttek az udvarukba, így találhatták el véletlenül Jenőt. A nyomozók házkutatást tartottak Sz. Zoltánnál, ahol lefoglalták a ruháit,  és több 7.65-ös kaliberű lőszert is, de pisztolyt, lőszerhüvelyt nem, csak egy légpuskát találtak.

A szakértők lőpornyomokat analizáltak a lefoglalt ruházaton, ezért Sz. Zoltán emberölés kísérlete miatt letartóztatták, majd vádat emeltek ellene.

A férfi egy év előzetes letartóztatást követően szabadlábon védekezett a tárgyalásokon. 

A Kecskeméti Törvényszéken, dr. Hadnagy Ibolya büntetőtanácsa a váddal azonosan bűnösnek mondta ki Sz. Zoltánt emberölés kísérlete bűntettében és ezért

7 év 10 hónap börtönbüntetésre, 8 év közügyektől eltiltásra, valamint a több mint kétmillió forint bűnügyi költség megfizetésére ítélte.

A határozat rövid, szóbeli indoklása szerint Sz. Zoltán vallomásai ellentmondásosak voltak, mert később már azt mondta, hogy a kutyái ugatására ment ki az udvarra, miközben ezt a felsége sem erősítette meg. Sz. Zoltán udvarán 11 kutya volt, oda idegen nem tudott volna bemenni úgy, hogy azt a kutyák ne észlelték volna. A lőpornyomokkal kapcsolatban a vádlott azt vallotta, hogy ezt a petárdázása okozta, de a szakértők szerint  a lőszerben lévő gyújtóanyag kémiai összetétele nagyban különbözik a petárdában lévőtől. A ballisztikai szakértő szerint a lövés közeli volt, körülbelül 1-1,5 méterről adhatták le, azért analizálhattak ennyi lőpornyomot. Kiderült az is, hogy ilyen kaliberű fegyvert a vadászok nem használnak.

dr. Hadnagy Ibolya indoklása szerint a bizonyítékok zárt láncolata szerint egyedül Sz. Zoltán lehet a tettes, aki hátulról fejbe lőtte N. Jenőt. A bíró szerint az áldozat közvetlen életveszélybe került, a véletlennek és az orvosi beavatkozásnak köszönheti az életét. A sérülései maradandó fogyatékosságot okoztak.

Az orvosszakértő szerint a vádlott személyisége labilis, indulatos és szélsőséges.

A Hírösvény más forrásból megtudta:  Sz. Zoltánt 1984-ben előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölésért életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélték, de tíz év múlva elnöki kegyelemmel szabadult, mert egy börtönben keletkezett tűzvész során több börtönőr életét is megmentette. 

Sz. Zoltán mindvégig tagadta a vádat, érvei közt hangsúlyozta, hogy ő segített orvoshoz vinni  a félig eszméletlen áldozatot, aki még a hipnózis ellenére sem emlékezett a történtekre, csak arra, hogy a vádlott volt az, akit először meglátott, amikor visszanyerte az eszméletét.

Hadnagy Ibolya hozzátette: ez a minősítés 5 és 15 év között ad lehetőséget a büntetéskiszabásra, amelyben enyhítő körülménynek értékelte a vádlott korát, az egészségi állapotát, illetve azt, hogy segítséget nyújtott a sérült férfinak.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosbításért, a vádlott felmentésért jelentett be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Hubai Attila ügyész indítványozta Sz. Zoltán letartóztatását a szökés, elrejtőzés lehetősége miatt, de a bíróság elégnek találta a Bács-Kiskun Megyére szóló lakhelyelhagyási tilalom elrendelését a másodfokú ítélet kihirdetéséig. 

(a fotó az első fokú ítélet kihirdetésekor készült)

Rajnai Attila