Európa visszaállítja a határellenőrzést

2015 nov 15
Megosztás
francia sajtó

Közösen ítélték el a franciaországi terrortámadást a bécsi Szíria-konferencia résztvevői szombaton, az amerikai külügyminiszter franciául emlékezett meg a tragédiáról, a találkozót egyperces csenddel kezdték meg a párizsi, a bejrúti és az egyiptomi merényletek áldozataira emlékezve.

John Kerry amerikai külügyminiszter a "legförtelmesebb és legfelháborítóbb" tettnek, valamint a "gonosz megtestesülésének" nevezte a párizsi támadásokat. Hangsúlyozta: a szíriai konfliktus következménye az Európába özönlő menekültek tömege, valamint a régióban lévő terroristák és a párizsi terrortámadásokért felelősök ténykedése. 

Az amerikai politikus szerint a szíriai elnöknek a párizsi merényletekre adott reakciója azt mutatja, hogy nem alkalmas arra, hogy az országot vezesse. Bassár el-Aszad szombati damaszkuszi nyilatkozatában elítélte az éjszaka elkövetett merényleteket, azonban kijelentette: Franciaország és a nyugati államok "elhibázott" közel-keleti politikája hozzájárult a terrorizmus terjedéséhez. 

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megerősítette, hogy a terroristákkal szemben nincs tolerancia, és nincs mentség arra sem, ha nem folytatódik a küzdelem Iszlám Állam (IÁ) és hasonló terrorszervezetek ellen. 

Lavrov aláhúzta a terrorizmus elleni közös fellépés szükségességét. Szerinte a párizsi merénylet megmutatta, hogy a valódi ellenség azonban nem Aszad, hanem az IÁ. Úgy vélte, hogy először le kell győzni az IÁ-t és más terrorista csoportokat, csak utána történhet meg az átmenet és a politikai átalakulás.

Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai különmegbízottja szerint a Szíria-konferencián Bécsben választ adtak a Párizsban elkövetett merényletekre. 

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter szerint a szombati bécsi tárgyalások eredménye megerősíti a résztvevők elköteleződését a közös megoldás iránt. Fontos, hogy azonnal megszűnjön Szíriában az erőszak, és a lakosság számára humanitárius segítség érkezzen - mondta a tárcavezető.

 

Megfenyegettek egy légitársaságot

 

Fenyegetés miatt indulás előtt kiürítettek és átkutattak egy Franciaországba tartó repülőgépet az amszterdami Schiphol repülőtéren szombat délután - jelentette holland hatósági forrásokra hivatkozva a belga sajtó.

A La Derniere Heure című lap a holland csendőrség bejelentésére hivatkozva azt írta, azért utasítottak mindenkit az Air France-KLM gépének elhagyására, mert a Twitter internetes közösségi oldalon megfenyegették a járatot.

A beszámoló szerint Dennis Muller holland csendőrségi szóvivő elmondta, hogy minden fenyegetést nagyon komolyan vesznek, de nyilatkozatában nem hozta közvetlen kapcsolatba a repülőtéren történteket a pénteki párizsi terrortámadásokkal.

A szóvivő nem árulta el, hogy pontosan mivel fenyegették meg a járatot.

 

Szigorodás minden téren

 

Németországban megerősítették a biztonsági intézkedéseket a párizsi merényletek miatt - jelentette be szombaton a német belügyminiszter.

Thomas de Maiziere berlini sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a merényletek "Németország ellen is irányultak", és Németország "továbbra is erősen a nemzetközi terrorizmus célkeresztjében van".

A merényletek miatt a szövetségi rendőrség "jelenlétét" hangsúlyosabbá tették, és a rendőrök "robosztusabb" felszerelést viselnek. Továbbá megerősítették a Németország és Franciaország közötti vasúti és légiközlekedés ellenőrzését, és a biztonsági szervek minden erővel dolgoznak a merényletek lehetséges németországi vonatkozásainak feltárásán, és mindenben támogatják a francia partnerek munkáját - ismertette a belügyminiszter.

A "helyzet komoly, ezért összetartásra van szükség a kormányban és parlamentben, a lakosságban és Európában" - emelte ki Thomas de Maiziere.

A napokban Bajorországban őrizetbe vett montenegrói férfi ügyével kapcsolatban elmondta, hogy jelentős mennyiségű fegyvert találtak az illető autójában, és megállapították, hogy a kocsi navigációs rendszerében egy párizsi cím volt beállítva. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy a merénylők köréhez tartozik.

A belügyminiszter elmondta, hogy a francia partnerek megadták az egyik ismert merénylő nevét, de a német adatbázisokban nem találtak adatokat róla.

Thomas de Maiziere hozzátette: az eddiginél is szorosabb megfigyelés alá vonták a veszélyes, erőszakra hajlamos szélsőséges iszlamistákat, és azokat a szélsőjobboldaliakat is, akik a hatóságok megítélése szerint "reagálhatnak" a párizsi merényletekre.

A CDU politikusa hangsúlyozta: "belügyminiszterként és felelős politikusként" nyomatékosan kéri, hogy senki ne kapcsolja össze "elhamarkodottan" a merényletek és a menekültválság ügyét.

Németországban valamennyi parlamenti (Bundestag) párt a leghatározottabban elítélte a merényleteket. A CDU/CSU konzervatív pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD), az ellenzéki Zöldek és a Baloldal részéről egyaránt jelezték, hogy nem szabad összekapcsolni a menekülthullámot a támadásokkal, és nem szabad "általánosító gyanút" megfogalmazni a menekültekkel kapcsolatban.

Angela Merkel kancellár után Joachim Gauck szövetségi elnök is sajtónyilatkozatban fejezte ki együttérzését az áldozatok hozzátartozóival és a francia néppel.

Az államfő hangsúlyozta: "a gyilkosok iránti haragból" határozottságnak és a védekezőképességnek kell kiformálódnia. A szombatra virradó "éjszaka mindannyiunkat megrázott, szembesített minket félelmeinkkel és mély gyásszal töltött el. Mindazonáltal nem a terroristáké lesz az utolsó szó. Nem ez az éjszaka lesz az utolsó szó" - húzta alá Joachim Gauck.

A belügyminiszter utasítására valamennyi kormányzati épületnél félárbocra eresztették a zászlókat. A berlini francia nagykövetség épületénél több ezren gyertyákkal, virágokkal jelezték részvétüket.

 

Háborúban állunk

 

Megerősíti határainak védelmét, köztük a repülőterek ellenőrzését a párizsi merényletsorozatot követően Hollandia - jelentette be Mark Rutte holland miniszterelnök szombaton.

Hollandia ezennel harcba száll az Iszlám Állam terrorszervezet ellen - mondta a kormányfő, hozzátéve, hogy minden Franciaországba indulót és onnan érkezőt szigorúan ellenőriznek, beleértve a repülőtereket és a vonatokat is. Minden biztonsági szolgálat magas szintű készültségben van - tette hozzá.

- Értékeink és szabályaink erősebbek, mint a fanatizmusuk - fogalmazott a miniszterelnök a merénylőkre és megbízóikra utalva. Leszögezte, hogy Hollandiának ellensége az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet, amellyel mostantól háborúban áll. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem a hittel, nem az iszlám ellen lép háborúba az ország.

Mark Rutte rendkívüli tanácskozásra hívta több miniszterét szombaton a francia fővárosban elkövetett, 128 emberéletet követelő merényletsorozat tanulságainak megvizsgálására. Tárgyaltak a biztonsági szolgálatok megerősítéséről, a határok, repülőterek és állomások fokozott ellenőrzéséről. Az ország terrorfenyegetettsége a holland nemzeti biztonsági és terrorizmusellenes koordinátori hivatal (NCTV) korábbi bejelentésének megfelelően továbbra is "jelentős" szinten marad, ami azt jelenti, hogy fennáll a fenyegetettség veszélye, de nincs konkrét előrejelzés erre vonatkozóan.

Vilmos-Sándor holland király írásos nyilatkozatban fejezte ki szolidaritását és együttérzését az áldozatok hozzátartozóival és a francia néppel. Kiemelte: "nem engedhető meg, hogy legnagyobb értékeinket, a szabadságot és a szolidaritást elvegyék tőlünk".

Geert Wilders, a jobboldali populista Szabadságpárt (PPV) vezetője szerint az iszlám nem tartozik Európához. "Ez a vallás erőszakot, veszélyt hordoz" - fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy meg kell tisztítani az országot az iszlámtól, és le kell zárni a határokat.

Szombat délután kiürítették és átvizsgálták az Air France légitársaság Párizsba induló járatát az Amszterdam-Schiphol repülőtéren, miután fenyegető üzenet érkezett az egyik közösségi oldalról. Robbanószerkezetről vagy a repülést és az utasok biztonságát veszélyeztető más eszközről nem érkezett jelentés.