Ezt hozta a koronavírus Kecskemét ingatlanpiacára

2020 nov 13
Megosztás

Koronavírus ide vagy oda Kecskemét ingatlanpiaci árai továbbra sem lankadnak. Átlagos négyzetméter árai kitartóan tornyosulnak a magasba, főleg ha a megyében elérhető havi átlagfizetéshez viszonyítjuk őket. Bár a járványhelyzet az ingatlanpiaci árakat Kecskeméten nem tudta lejjebb nyomni, azért másképpen hatással volt rá. Az Ingatlannet.hu alábbi elemzéséből kiderül mire és hogyan hatott a vírus.

Mi változott Kecskemét ingatlanpiacán?

Januárról szeptemberre valamennyi lakóingatlan-típus átlagára drágult Kecskeméten. A családi házak januári átlag 360 ezer Ft/m²-es ára szeptemberre 390 ezer Ft/m²-re emelkedett. Bár ezzel megegyezően alakult a panelek szeptemberi átlagos négyzetméter ára is, a két ingatlantípus nem ugyanazon az útvonalon jutott el idáig: míg a családi házak az elmúlt kilenc hónap alatt átlagosan 10 százalékkal drágultak meg, addig a panelek végig ugyanazon az árszínvonalon stagnáltak. A kecskeméti téglalakások átlagára tőlük sokkal magasabb volt mindvégig, szeptemberi átlagáruk pedig már a fél millió Ft/m²-hez közelít. 

Nem véletlen az, hogy Kecskeméten ilyen árdifferenciák alakultak ki az egyes ingatlantípusok között az idei évben. A családi házak és panelek átlagárának összefonódása a koronavírus következménye lehet. A karantén ideje alatt ugyanis felértékelődött a kertek jelentősége, így az ingatlanvásárlók egyre inkább kertes családi házakat keresnek. A növekvő kereslettel együtt pedig megnövekedett a családi házak átlagára is. Ezzel szemben a panelek vesztettek népszerűségükből és átlagáruk ennek megfelelően nem is változott érdemlegesen.

A környező településeken más az árdifferencia

Idén szeptemberben a vizsgált Bács-Kiskun megyei települések (Kecskemét, Baja, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas) közül egyedül Kecskeméten egyezett meg a házak átlagára a panelokéval. Baján, Kiskunfélegyházán és Kiskunhalason is négyzetméterenként átlagosan 20-50 ezer forinttal voltak drágábbak a panelek a házaknál.

Ahogy az általában lenni szokott a téglalakások átlagára megelőzte a házak és a panelek átlagárát is valamennyi általunk vizsgált településen. Baján és Kiskunfélegyházán mintegy 60-70 ezer Ft/m²-rel kínálták magasabb áron a téglalakásokat, mint a házakat. Kiskunhalason viszont ahogy a panelek, úgy a téglaépítésű lakások is csak 20 ezer Ft/m²-rel voltak drágábbak a családi házaknál.

Amennyiben az ember ingatlanvásárláson töri a fejét, nem csak azt érdemes meggondolnia, hogy melyik településen válassza ki a leendő otthonát, hanem azt is, hogy milyen ingatlantípusba érdemes befektetnie. Bár ha egyetlen négyzetmétert nézünk, nem tűnnek túl nagynak a tíz ezer forintos különbségek, azért egy nagyobb ingatlan esetében ezek összeadódnak és már milliókról beszélünk.

Friss elemzések szerint az emberek idén szívesebben költöznek Budapestről az agglomerációba, illetve a vidéki nagyvárosokból még vidékebbre. Éppen azért teszik ezt, mert kis lakásuk áráért máshol egy nagy családi házat kaphatnak. Kecskeméten is jellemző az elvándorlás. Bács-Kiskun megye székhelyéről szinte özönlenek a periférián elhelyezkedő kertes házakba, illetve tanyákra.