Fantasztikus fesztiváli hangulat várható

2019 júl 11
Megosztás

Zenei műfajokban rendkívül gazdag és neves előadóművészek egész sorát felvonultató koncertek várják az idei Kodály Művészeti Fesztiválon a kecskeméti zeneszeretőket. Vizin Viktória, Szabadi Vilmos, Lakatos György és Ránki Fülöp – csak néhány név a fellépő szólisták közül –, de lesz többek között szimfonikus hangverseny, bábopera, táncszínházi előadás, zongoraest és kóruskoncert is. Az eseményeknek hagyományosan Kecskemét város csodálatos, történelmi épületei adnak otthont.

A július 15-i fesztiválnyitó programot Kecskeméti Szimfonikus Zenekar koncertjével, a Hírös Agóra Kulturális Központ színháztermében tartják. Az est dirigense a Pannon Filharmonikusok kecskeméti kötődésű – középiskolásként a Kodály Iskolában tanult – vezető karnagya, Bogányi Tibor lesz. Népszerű zeneműveket hallgathat majd a nagyérdemű. Stílszerűen Kodály Zoltán egyik művével, a Galántai táncokkal kezdődik a koncert – Kecskemét neves szülöttjének legalább egy kompozíciója a fesztivál valamennyi programján felhangzik majd.

Másnap, július 16-án az Újkollégiumban egy fiatal kínai énekesnő lép fel. 

Zhang Zhang sem először jár a hírös városban, zenei tanulmányait többek között a Kodály Intézetben folytatta.

Az Ars Nova Énekegyüttes évről évre izgalmas, több művészeti ágat is ötvöző koncertekkel lepi meg hallgatóit. A dr. Kiss Katalin vezette énekesek július 17-én a nemrég felújított-átalakított patinás épületben, a Tudomány és Művészetek Házában énekelnek. Műsoruk több szálon kapcsolódik a zsinagógához, a kecskeméti zsidóság történetéhez, a falak által őrzött Michelangelo-szobormásolatokhoz.

Különleges atmoszférájú koncertre készül a kecskeméti születésű, Chicagóban élő operaénekesnő, Vizin Viktória is. A szülővárosába rendre visszatérő világhírű mezzoszoprán vallja: „Mindig is szerettem volna egyesíteni a képzőművészetet, a színjátszást, az ének- és a mozgásművészetet, nekem erről szól a színpad.” Rajongói az idei Kodály Művészeti Fesztiválon július 22-én egy báboperában láthatják. 

A maga nemében szintén érdekes programnak ígérkezik a Badora Társulat július 21-i táncszínházi előadása. 

A Hírös Agóra Kulturális Központban szervezett produkció „főszereplője” egy páva lesz. 

Az előadás, melynek koreográfusa Barta Dóra, a Kecskemét City Balett Megyei Prima-díjas művészeti vezetője, a szabadság és a tisztaság jelképeként is számon tartott madár jellemvonásainak bemutatásán keresztül próbál többek között arra a kérdésre választ adni, hogy hol él a lélek madara?

Prima-díjas előadóművésznek tapsolhatnak a fesztivál látogatói július 25-én is. Az Újkollégiumban  szervezett zongoraesten Ránki Fülöp játszik majd.

Az igen fiatal, a Zeneakadémián 2018-ban diplomázott muzsikus fellépett már Európa számos országában, valamint Japánban és Kínában is.

Az összművészeti rendezvény szervezői a gyerekekre is gondoltak. Július 24-én délután az Ifjúsági Otthon udvarán a Szélkiáltó Együttes műsorára várják a fiatalokat és az örökifjakat: „Ajánljuk a koncertet azoknak a gyerekeknek, szülőknek és nagyszülőknek, akik szeretik a meséket, a verseket, akik szeretnek énekelni, zenélni, táncolni, játszani, hangszerekkel ismerkedni, verset mondani és találós kérdésekre megfelelni.” Emellett lesz filmvetítés is – július 18-án este a Hírös Agóra Kulturális Központban a „Kodály mindenkié” című dokumentumfilmet láthatják az érdeklődők –, illetve július 15-től augusztus 15-ig szintén az agórában dr. Gombkötőné Tóth Ilona naiv festőművész alkotásai is megtekinthetők lesznek. Az immár hagyományos térzenéket idén egy helyszínen, az Emléktár téren tartják meg. A 19 óra 15 perckor kezdődő minikoncerteken többek között a Kodály iskola ütőegyüttese, a Laviola Régi Zenei Együttes, Csík János és a Mezzo, illetve a Kecskemét Brass lép fel.

A programsorozat szűk két hetében a kórusmuzsikát kedvelők is örömüket lelik majd. Július 19-én a Piarista templomban egy angol énekkar lép fel. A 2003-ban alapított Voix de Vivre többek között Byrd, Tallis, Stanford, Holst és Britten egy-egy művét szólaltatja meg, az esten a Kecskeméti Énekes Kör is közreműködik. Öt nappal később szintén a Piarista templomban tartják meg a Nemzeti Ifjúsági Kórus koncertjét.

A Kodály-emlékév alkalmából 2018 nyarán alapított együttesbe a Kárpát-medence valamennyi magyarlakta területéről érkeztek kiváló fiatal énekesek. 

A Kodály Művészeti Fesztivállal párhuzamosan tartják meg a 30. Nemzetközi Kodály Szemináriumot és Zenepedagógiai Kurzust, így a zárókoncerten, július 26-án este is fellép egy kórus: Kodály Psalmusát a Nagytemplomban a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar és a Kodály Szeminárium kórusa adja elő.

A Kecskeméti Vég Mihály szövegére komponált Magyar zsoltárt Erdei Péter Liszt- és Bartók–Pásztory-díjas karnagy, a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet korábbi igazgatója dirigálja. 

Varga Géza