Felavatták Benkó Zoltán szobrát

2022 május 25
Megosztás

Nyilvános ünnepség keretében avatták fel Benkó Zoltán szobrát szerdán délután Kecskeméten, az egykori vízműigazgatóról elnevezett szabadidőközpont Nyíri úti főbejárata mellett. A bronz mellszobrot – amely Lakatos Pál Sándor, Munkácsy-díjas szobrászművész alkotása – Kecskemét Megyei Jogú város önkormányzata és a BÁCSVÍZ Zrt. készíttette el, illetve állíttatta fel településünk közkedvelt kirándulóhelyén. A szobrot Szemereyné Pataki Klaudia polgármester leplezte le.

 Mától a Benkó Zoltán Szabadidőközpont névadójának mellszobrát láthatják meg elsőként, akik a Nyíri úti főbejáraton belépnek a több mint 170 hektáros park területére. A szabadidőközpont csodálatos természeti környezetet biztosít egy könnyed sétához, kocogáshoz vagy egy kellemes vasárnap délutánhoz, de emellett még számos kikapcsolódási lehetőséggel várja a látogatókat. A park 40 hektárnyi taván lehet horgászni és wakeboardozni is. A körülkerített zöldövezet három futópályával, emellett strandröplabda-, strandkézilabda-, strandfoci- és kosárlabdapályával, szabadtéri fitneszparkkal, street workout pályával, játszótérrel, és bográcsozó helyekkel várja a kecskeméti és a turista közönséget. A térség legmagasabb pontja a mesterséges kialakítású, 49 méter magas, illetve 160 méter tengerszint feletti magasságú Vízmű-domb, amelynek tetejéről Kecskemét városa is megcsodálható. A domb megépítése Benkó Zoltán, az Észak-Bács-Kiskun Megyei Vízmű Vállalat igazgatójának ötlete volt, aki az építkezés irányításában és szervezésében is részt vett.

 Benkó Zoltán Kiskunmajsán született, 1933. január 30-án. Vízügyi szolgálatát 23 évesen, 1956. február 1-jén kezdte meg a Kecskeméti Víz- Csatorna és Fürdővállalatnál, művezetőként. A fiatal vízvezeték-szerelő szakmunkás markáns személyisége gyors előremenetelt hozott: 1961-ben már a vállalat műszaki vezetője, 1962-ben megbízott, egy évvel később pedig kinevezett igazgató lett, amihez megszerezte a szükséges végzettséget. 1965-ben jött létre az Észak-Bács-Kiskun megyei Vízmű Vállalat. Az akkor már 360 főt foglalkoztató cég Benkó Zoltán irányítása mellett víz- és csatornaellátási szempontból is óriási léptékben fejlődött. Kecskemét város fejlesztése a szívügye volt Benkó Zoltánnak. A víz- és csatornahálózat építéseken túl igazgató pályájának éveiben zajlott a – ma már Benkó Zoltán nevét viselő – szabadidőközpont építése, a vállalati lakások átadása, illetve olyan jelentős kecskeméti beruházások kivitelezése, mint a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely, a Nemzetközi Kerámia Stúdió és a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet. Benkó Zoltánt megromlott egészségi állapota miatt 1990-ben nyugdíjazták. Benkó Zoltán közéleti szerepet is vállalt: 1990 előtt a kecskeméti tanácstestület, valamint a végrehajtó bizottság tagja volt. Az 1994-es önkormányzati választáson polgármester-jelöltként indult Kecskeméten. 1995. december 31-én hunyt el.

Benkó Zoltán munkásságának elismeréseként kezdeményezte Kecskemét Megyei Jogú Város önkormányzata, hogy a szabadidőközpont területén, a Nyíri úti főbejáratnál, a tó partjának közelében állítsanak szobrot az egykori vízműigazgatónak, közéleti személyiségnek. A nemes kezdeményezés mellé állt a BÁCSVÍZ Zrt. is. A bronz mellszobor elkészítésére Lakatos Pál Sándor, Munkácsy-díjas szobrászművészt kérték fel.

 Lakatos Pál Sándor a partiumi Kispeleskén született, 1960. január 29-én. 1990-ben végzett a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Akadémia szobrász szakán. Mesterei Gergely István, Korondi Jenő, Eugen Gocan. 1991 óta él Kecskeméten. Kezdetben a Nemzetközi Zománcművészeti Alkotóműhely és a Nemzetközi Kerámia Stúdió munkatársa, majd 1993-tól a kecskeméti képző- és iparművészeti szakközépiskola alapító tanára. 1994-ben saját bronzöntő műhelyt alakít ki. Szobraival rendszeresen szerepel hazai és nemzetközi kiállításokon. Több hazai és nemzetközi művésztelep munkájában vesz részt, néhánynak elindítója. Számos alkotása közül a jelentősebbek között említhetjük meg a Csíkszeredán, 2016-ban Áder János köztársasági elnök által felavatott Márton Áron szobrot, vagy a Kecskeméten látható, a Naprendszer méret-, és távolságarányos modelljét, köztéri szobrok formájában. Eddigi munkásságát Munkácsy Mihály-díjjal, Kecskeméten pedig Bozsó János-díjjal ismerték el.

 A szoboravatón Öveges László, Kecskemét Megyei Jogú Város főépítésze és Hajagos Csaba történész-örökségvédelmi szakértő, a Kecskeméti Katona József Múzeum osztályvezető főmuzeológusa mondott beszédet. Az alkotást Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere leplezte le. Az ünnepséget szaxofon játékukkal színesítették Lajkó Levente és Somogyi Levente, a Kodály Zoltán Ének-zenei Iskola művésznövendékei.