Felborult a migránsokkal teli kisteherautó

2016 jún 3
Megosztás
karambol az M5-ösön

A Dabasi Járási Ügyészség a csempészett személy sanyargatásával, üzletszerűen

elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat négy bolgár férfival szemben, akik átalakított furgonokkal szállítottak rendszeresen migránsokat Bulgáriából Ausztriába.

A bűnügy vádlottjai, négy bolgár férfi és ismeretlenül maradt társaik egy összehangoltan működő csoport tagjaiként 2014-ben afgán állampolgárokat rendszeresen, haszon reményében szállítottak Bulgáriából Románián és Magyarországon keresztül Ausztriába.

Ehhez kistehergépkocsik rakterében rejtekhelyeket alakítottak ki, ahol alkalmanként 7-9 embert helyeztek el. A migránsoknak az utat a szűk, bepolcozott, levegőtlen raktérben, minimális pihenő mellett kellett megtenniük. A vádlottak fuvaronként 1.000 euró bevételhez jutottak.

Így történt ez 2014 augusztusában is, amikor két furgon rejtekhelyére 17 embert zsúfoltak. Az M5 autópályán Újhartyán térségében haladtak, az egyik kistehergépkocsit a vádlottak ismeretlenül maradt társa vezette. A férfi előzés közben nekiütközött az előtte haladó nyerges vontatóból és félpótkocsiból álló járműszerelvénynek. A migránsokat szállító egyik jármű

felborult. A baleset következtében két afgán állampolgár a helyszínen meghalt, a többieket kórházba szállították.

A gépkocsi vezetője és az egyik vádlott kiszállt a furgonból, és egy közeli bokorban rejtőztek mindaddig, amíg a baleset miatt alkalmazott útzárat nem oldották fel, és az időközben Ausztriába megérkező társaik visszafordultak és visszajöttek értük. Ezután valamennyien elhagyták Magyarországot.

A Dabasi Járási Ügyészség a csempészett személy sanyargatásával, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat. A vádlottak közül hárman előzetes letartóztatásban vannak, egy vádlottal szemben a távollétében folyik a büntetőeljárás. A vádlottak bűnösségéről a Dabasi Járásbíróság dönt.