Feltűnt a látnokzsálya Kecskeméten

2014 május 14
Megosztás
látnokzsálya

Őrizetbe vettek a kecskeméti rendőrök egy 23 éves fiatalembert, aki már két év óta árult látnokzsályát és egy kristály nevű partidrogot a városban. Maga is nyomta, ez lett a bukása.

 

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya, korábban visszaélés kábítószerrel bűntett és más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt elrendelt nyomozás során őrizetbe vette H. Csaba 23 éves kecskeméti lakost.

A rendelkezésre álló adatok alapján a férfi megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2012. augusztus és 2014. május 13-a közötti időben a város területén rendszeresen értékesített zsálya és kristály fantázianéven ismert, új pszichoaktív anyagnak minősülő szert. - áll a rendőrkapitányság közleményében. Természetesen a lefoglalt anyagokat szakértő vizsgálta meg és jutott arra következtetésre, hogy kábítószernek minősülő anyagot találtak nem túl nagy mennyiségben a fiatalembernél, aki egyébként maga is fogyasztotta az általa árult anyagot.

A tengerentúlon már betiltották

Kanadában betilthatják a drogként használt szalviát (zsálya). Az olykor "látnokok zsályája" vagy "jósok zsályája" néven emlegetett hallucinogén drog hamarosan illegálissá válhat a tengerentúli országban. Az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Japánban és több Európai országban szabályozzák a  a fogyasztását, nálunk szintén felkerült a tiltott szerek listájára. 

A látnokzsálya nem tévesztendő össze a keritzsályával, vagy az orvosi zsályával.

A növény (Salvia divinorum) legismertebb hatásai a következők:

* Kontrollálhatatlan nevetés
* Gyermekkori emlékek előtörése
* Olyan érzés, mintha egy láthatatlan erő lökné vagy rázná az illetőt
* Hártyákon és kétdimenziós felületeken megjelenő látomások
* Az érzés, hogy a használó tárggyá változik, vagy összeolvad velük
* Olyan érzés, hogy egy bizonyos helyen már járt korábban az ember

A szalvia Közép-Amerikában őshonos, a tengerszint felett 300-1800 méteres magasságban terem, és leginkább a mexikói mazaték kultúrában használták szellemi élmények megtapasztalásához. Gyakran nem önmagában fogyasztották, hanem a hajnalka magját, a díszcsalán leveleit vagy egyes hallucinogén gombákat kevertek hozzá a vallási szertartások alkalmával.

Ma leginkább partidrogként fogyasztják a fiatalok, pedig Mexikóban ilyen jellegű felhasználási módja nem volt ismert. Ott az idősebb sámánok adták a fiatalabbaknak, hogy így vezessék be őket a szellemi világba. Kis adagban kezdték, hogy hozzá tudjanak szokni. A szertartások során teába keverték vagy elrágták, és arra használták, hogy megmondják a jövőt, megtaláljanak elveszett tárgyakat, vagy felismerjék a rablókat. Az orvostudomány is hasznát vette: kezeltek vele fejfájást, ízületi gyulladást, vérszegénységet, emésztési problémákat, és a székrekedést éppúgy, mint a hasmenést.