Fogynak a vádlottak a Hírös-Vital perben

2023 feb 7
Megosztás

Újabb beismerő vallomás született a kerekegyházi élelmiszer-feldolgozó komplexum büntetőperében. Az ügyvédek találtak még egy gyanúsítottat az iratok között, akinek időközben nyoma veszett. Justicia, az igazság istennője láthatóan kedveli a piaristákat.

Kerekegyháza határában hatalmas területen fekszik egy sor üzemhangár, és a kiszolgálóépületeik. Ide álmodta a kecskeméti B. Ede, 51 éves kecskeméti vállalkozó, a térség termelőire alapozva Európa legnagyobb gyümölcs- és zöldségfeldolgozóját. A csarnokon felépültek, de érdemi termelés nem indult be. A beruházásra az állam 7 milliárd forint támogatás nyújtott, valamint betársult a Piarista Rend Magyar Tartománya. B. Edét és társait 2020 augusztusában tartóztatták le. A Hírös-Vitál “fa” Zrt. vezetőjét bűnszervezetben és üzletszerűn elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekményekkel vádolják. Ahhoz, hogy a Hírös-Vital “fa” Zrt. az állami támogatást megkapja a Piarista Rend Magyar Tartománya egy színlelt, több mint 5 milliárdos kölcsönszerződéssel nyújtott fedezetet. Az ügynek összesen 11 vádlottja van, közülük 6 főt érint a bűnszervezeti minősítés. A per előkészítő ülésein több vádlott elfogadta az ügyészség által felkínált - nagyrészt felfüggesztett - börtönbüntetést, így a per már 5 vádlottal kevesebbel zajlik. A legutóbbi tárgyaláson a IV. rendű vádlott is vallomásra jelentkezett és egyben elismerte bűnösségét. 

V. Zoltán elmondta, hogy nem volt rálátása a dolgokra, főként arra, hogy mindezt bűnszervezetben követi el. Hozzátette: nincs is arra bizonyíték, amely ehhez a szervezettséghez kötné a személyét, mert lényegében nem volt kapcsolata a fő vádlottakkal. B. Ede felkérését a kihívás miatt fogadta el és az ő szerepe az élelmiszer-feldolgozó technológia kidolgozására korlátozódott. Hozzátette: B. Ede egy kivételesen éles eszű ember, de ha szabadságra ment, akkor megállt az élet, mert mindent ő irányított, mindenben ő döntött, a döntéseit pedig nem lehetett felülbírálni.

Hangsúlyozta: a szerepem adminisztratív volt, szerződéseket írtam alá és számlákat állítottam ki, de ezen felül nem voltam részese és haszonélvezője a szervezetnek. Lényegében átengedtem a cégirányítást, nem ellenőriztem a számlák teljesítését. Nem vitatom a fiktivitást, de bíztam abban, hogy nem lesz probléma egy olyan komoly projektben, amelybe a piaristák is betársultak.

Szavakkal nem tudom kifejezni, mennyire megbántam, amit tettem és hogy mennyire megviselt az a négy hónap, amit előzetes letartóztatásban töltöttem.

Az ügyészség úgy látta, V. Zoltán esetében valóban nem áll fenn a bűnszervezet minősítése, ezért azt bűnszövetségre módosították, amelynek büntetési tétele jóval enyhébb. Ezt követően bíróság elkülönítette V. Zoltán ügyét, majd az együttműködő és feltáró vallomására tekintettel kettő év börtönbüntetésre ítélték öt év próbaidőre felfüggesztve, továbbá három évre eltiltották a cégvezetéstől. A bíróság egyben feloldotta az ingatlanjainak a zár alá vételét.

V. Zoltán tudomásul vette az ítéletet, az ügyész három nap gondolkodási időt kért.

A per további részében arról érdeklődött több védő is, hogy ki az az L. Zsolt, aki a nyomozati szakban még gyanúsítottként szerepel az ügyben, de nincs a vádlottak között és arról sincs irat, hogy időközben ki és miért szüntette volna meg ellene az eljárást.

Kiderült: L. Zsolt is egy piarista, akárcsak a másik két vádlottja az ügynek, S. László ex tartományfőnök, szerzetes, valamint S. Géza, aki korábban a rend forrásszervezési igazgatója volt. Őket a bíróság, a beismerő vallomásukért cserébe,  1 év 6 hónap 2 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, amely már jogerős. L. Zsolt azért nem lett vádlott, mert ellene az ügyészség még a nyomozati szakban megszüntette az eljárást, mind a költségvetési csalás, mind az okirathamisítás ügyében. Ez a határozat azonban adminisztrációs hiba miatt nem került bele az ügyvédek részére kiadott nyomozati anyagba.

A per első rendű vádlottjára,  B. Edére, a Hírös-Vital Zrt. “fa” valamint a Gladiolus Kft “ fa” vezetőjére, az ügyészség 10 év engedmények nélküli fegyházbüntetést és teljes vagyonelkobzást indítványozott. 

B. Ede tagadta a bűnösségét és bejelentette: vallomást kíván tenni a bíróság előtt.