Fővárosi haccacáré Lakó Pali bácsi születésnapján

2022 jún 10
Megosztás

A pünkösdi hétvégén ünnepelte a 77. születésnapját a háztáji finomságairól elhíresült Lakó Pali bácsi, akit nem csak Kecskeméten, hanem a Budapesten is fogalomként tisztelnek, nemhiába nagyon sok séf, vendéglős, étterem tulajdonos a barátja. 

Már a múlt héten hatalmas plakát fogadta a Csörsz utcai Biopiacra látogatókat, miszerint Lakó Pali bácsi csak egyszer 77 éves, ezért zenés vendégfogadással várja a törzsvevőit és minden érdeklődött.

Voltak is rendesen, reggeltől délig állt a sor a standjánál, ahol a jó illatok mellett megállás nélkül szólt a cimbalommuzsika.

- Bevallom nagyon meghatott, hogy ennyien eljöttek és szívből gratuláltak, még az a bioellenőr is megköszöntött, aki egykoron elindított ezen a pályán - mondta a Hírösvénynek Pali bácsi, aki több mint húsz éve jelen van a főváros legismertebb biopiacán.

- Én vagyok itt már a legöregebb, és jó, ha három napot hiányoztam az elmúlt két évtized alatt, igaz kalandos út volt, mire ide eljutottam, mert négy alkalommal költözött a piac- mondta. 

Pali bácsi, mindössze egy négyzetméteren, zöld áruval kezdte a biopiacozást, amibe nem egyszerű volt beletanulni. Kecskeméti árus szomszédja tanítgatta, mondván: tegye kijjebb azt  a portékát, hogy jobban lássák Pali bácsi!

Egyre több ember fordult a bio felé, miközben azt is láttam, hogy nincs mit enni a betérőknek, ezért csak úgy, kalandvágyból, egy nagy boronatárcsán magamnak kezdtem el sütögetni. A jó illatok odacsalogatták az embereket, érdeklődtek, bele-bele kóstoltak abba, amit sütöttem. Aztán abbahagytam, vártam a reakciókat. 

Hál isten mindenkinek hiányzott ez az egész, mikor sütsz már újra? - kérdezték, bár nem volt egyszerű az engedélyeztetés - tette hozzá. A nehézségek persze könnyebben vehetőek, ha segítenek, engem meg valamiért annyira megszerettek, hogy az akkori piacigazgató helyet adott a kis faházában. Abba vezettük be a vizet, meg csempéztük ki a szabályoknak megfelelően. Aztán újra költözött a piac, ahol már rendes üzletet kaptam, amely a hasonló a kecskeméti piaccsarnokban lévőhöz.

Pali bácsi, a hétvégi program

A kecskeméti háztáji nagymesterének üzlete a Csörsz utcai biopiac végében van, mert az volt  a koncepció, hogy Pali bácsit úgyis mindenki látni szeretné,  hallani akarja egy egy poénját, így végig fognak menni az egész piacon és az mindekinek jó, de ha nem is vásárolnak, legalább nevessenek, mert nevetni kell és Pali bácsinak ebben van az életereje. 

- Az az igazság, hogy ez ma már az emberek nagy részének egy hétvégi program, nem csak nézelődnek, vásárolnak, hanem itt reggeliznek. A hurka kolbász mellett a közkedvelt a saját készítésű virslim. Tudják, ebben garantáltan nincs vegyszer és adalékanyag, akár a dédszüleik is ehették volna - mondta Pali bácsi. Hozzátette: be kell vallanom, kicsit tartottam tőle, hogy nem sokan fognak eljönni eddig a piacon, de a legjobb vendéglősök és étterem tulajdonosok csak mosolyogtak és azzal bíztattak,  ne aggódjak, csak csináljam a dolgom. Váncsa István, a híres gasztro-újságíró, aki a világ minden tájáról származó 52 kolbászreceptet küldött nekem, pedig csak annyit mondott:

Palikám, ha jót adsz, úgyis megtalálnak!

Én meg ehhez tartom magamat, azt adom, amit én is fogyasztok és ebben minden benne van, aminek benne kell lennie - tette hozzá.

Cimbalom és kitörölt bogrács

A hetvenedik szülinapom is nagy buli volt, de ez a szombati vártnál is jobban sikerült, folyamatosan jöttek és táncoltak az emberek - mondta Pali bácsi, igaz, ki is adtam a cimbalmosnak, hogy maximum öt perc lehet a szünet.

Persze, az illatok is csalogatóak voltak, minden évben tartok a csirkék mellett gyöngytyúkot, meg kacsákat is, így ebben az évben a szokásos felhozatal mellett egy kis kuriózum, bográcsos kacsapörkölt várta a köszöntőket és az érdeklődőket, a vegetáriánusok meg házi túrós tésztát kóstolhattak. 

Azt hiszem finom lehetett, mert minden elfogyott - tette hozzá.

Aki ismeri Pali bácsit, rendre rácsodálkozik, vajon mitől ez a hatalmas életereje, munkabírása, de nem tudja a pontos választ.

A megfejtés valahol ott bujkál az általa készített finomságai közt, mert ő is legalább annyira szereti a vevőit, a vendégeit, mint ők az örök fiatal Lakó Palit.