Fürdőerdő: a CIB vitte a vadászpuskát

2013 dec 15
Megosztás

Zajosra, bekiabálósra és egymás mellett elbeszélősre sikeredett az új uszoda beruházásának a körülményeit vizsgáló önkormányzati bizottság első érdemi ülése. A nézőpontok nem közelednek.

 

Formailag nem hasonlít egy szisztematikus vizsgálóbizottságra a Kecskeméti Fürdőt átvilágító grémium, de legalább nem unalmas, az a jó benne, hogy mindenki beszélhet, aki akar.  

A legutóbbi ülésen megjelent Nagypál Sándor,  alpolgármester és kijelentette: ugye nem gondolják komolyan, hogy ez az uszoda nem a terveknek megfelelően épült meg és e fölött a több mint egy tucat szakhatóság csak úgy elnézett. 

Dobos József, a bizottság szocialista delegáltja ennek ellenére úgy vélte, csak végig kellene  zongorázni azt, hogy miért kellett több alkalommal is módosítani a terveken.

Ennél a pontnál szót kért Györgyi Károly, közbeszerzési szakértő, aki azt mondta, ez egy speciális, úgynevezett versenypárbeszédi eljárás volt, amely során folyamatosan alakultak és változtak a beruházás paraméterei és igazodtak a költségekhez.

Szeberényi Gyula Tamás, a bizottság várospárti elnöke azt kérte, hogy valahogy próbáljon meg a grémium valami konkrétumban egyezségre jutni és azt próbálják körüljárni, mert így nem haladnak semerre.

Zámbori Péter, a fürdőt üzemeltető Hírös Sport Kft. ügyvezetője hozzátette: a versenyzetetés két szekrényi, a tervek három szekrényi dokumentumot tartalmaznak. Ha kérheti, ne kelljen ezeket öt példányban lefénymásolni, inkább amire kíváncsiak, abba személyesen tekintsenek bele.

Újra Nagypál Sándor kért szót és elmondta: próbálja végre megérteni a bizottság, ezekhez a kérdésekhez semmi közünk, mert a CIB Lízing Zrt. intézett mindent, ő építette az uszodát, kért fel szakértőket és műszaki ellenőröket, majd amikor a beruházás elkészült, mi azt átvettük és onnantól kezdve fizetjük a lízingdíjat. 

Falusi Norbert erre megjegyezte, hogy azért nem hiszi, hogy az önkormányzat nem képviseltette az érdekeit a tárgyalásokon, hiszen felleősséggel tartozik ezért a beruházásért.

Az ülésre ellátogatott Brúszel Lászó, képviselő, aki azt tanácsolta, hogy próbálják meg mederben tartani a munkát, illetve kérdés, valamint dokumentumlistát felállítani. Hozzátette: ez egy 20 éves futamú lízingszerződés, de ne feledjük el, közpénzből fizetjük a részleteket, ezért felelősséggel tartozunk a közpénz felhasználásáért, vagyis azért, ha többletköltségek jelentkeztek valamelyik területén ennek a beruházásnak.

Zámbori Péter ügyvezető erre megjegyezte, hogy a KPMG könyvizsgáló cég a jelentésében mindent rendben talált. 

Szeberényi Gyula Tamás pedig újra megjegyezte, hogy jöhetnének már a konkrét, megalapozott kérdések, amire választ szeretnének kapni. 

A tagok még egy darabig elvitatkoztak a pótmunka és a kiegészítő munka fogalmán, majd az ülést berekesztették, és jövő év elejére napolták.

Mint ismert: a Kecskeméti Fürdőt vizsgáló bizottság azért jött létre, mert az új uszoda éves szinten mintegy háromszázmillió üzemi veszteséget termel. A képviselők azt szeretnék kideríteni, vajon terhel-e felelősség valakit, vagy valakiket, azért, hogy nem sikerült teljesíteni a célt, azaz gazdaságosabb fürdőt létrehozni az előzőnél.

Igaz, Nagypál Sándor mindvégig kitartott a mellett, hogy ez egy európai szintű létesítmény és világviszonylatban is megállja a helyét. 

Címke: