Gyanúsított a városi sportiskola élén

2014 május 27
Megosztás
KSE kft logója

Jó két év után a KSE ügy első gyanúsítottja, Feyér Zoltán, ex ügyvezető, a sportiskola vezetője. Adócsalás és más bűncselekmények a megalapozott gyanú. Vajon meddig ér a hatóság keze?

 

Zombor Gábor nem jó közgazda. Jó négy éve egyedülálló modellként mutatta be a KSE Kft.-ét, azt az önkormányzati céget, amellyel sikerpályára állítja az anyagi nehézségekkel küszködő teremlabdasport-klubokat, a kosárt, a kézit, valamint a röplabdát. Kétségtelen, a szekér határozottan indult, dőlt a pénz, a KSE Kft.-t támogatta az önkormányzat, a városi cégek, a jelentősebb helyi vállalkozások, illetve sportbarátok. 2011 év elején azonban egyre komolyabb likviditási gondok merültek fel, ezért a felügyelő-bizottság mélyebbre szeretett volna ásni, de a cégnél csak húzták az időt. 

Kiderült, nem hiába. 

A KSE Kft. veszteségeit feszegetve a felszínen találtak tizenöt készpénzes és két átutalásos, kézzel írt számlát, amelyeken több mint százmillió forintot fizetett ki az önkormányzati cég reklám- és marketingtevékenység címén egy romos házban székelő, kocséri építőipari cégnek, a Globe-Ép Kft.-nek. 

A cég mélyrepülését és az okokat nem lehetett házon belül tartani, bár a városvezetés szerette volna. Országos botrány lett belőle ezért a képviselő-testület 2011 őszén vizsgálóbizottságot állított fel. Kiderült, a marketing-kifizetések nagysága eléri a kétszázmilliót. Kirívó volt, hogy akadt olyan kifizetett számla a sportcég könyvelésében, amelynek azonos volt a sorszáma, de más-más összeg szerepelt rajtuk. A bizottsági jelentés hatására egy ismert kecskeméti közéleti személy, valamint az MSZP Demokrácia Központja, adócsalás gyanújával feljelentést tett. Zombor Gábor is lépett, de óvatoskodott, számviteli fegyelem megsértése miatt tett feljelentést.

A feljelentéseket egyesítették és a Csongrád Megyei Főügyészség felügyelete mellett a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága kezdte meg a nyomozást. 

A  büntetőügy hatására a sportcég körül megfagyott a levegő, senki nem volt hajlandó újabb milliókat lapátolni a KSE Kft. feneketlen gödrébe. A bizalomvesztés miatt Feyér Zoltán ügyvezető felajánlotta a lemondását, elfogadták, helyére Jánosi István, városi sportügyvezető, ex alpolgármester került.

2012 év elején - bevétel híján - már csak a járulékok halmozódtak. A KSE Kft.-re szoros önkormányzati gyeplő került. Jánosi megpróbált a NAV-nál részletfizetést kérni, amit egy kis előleg befizetésével meg is kapott. Ezzel azonban a KSE csak időt nyert, a csapatok elindulhattak a bajnokságba, pénz azonban nem állt a házhoz. A NAV végül végrehajtási eljárást indított, majd ennek hatálya alatt a süllyedő cégből sebtében kivált és magáncsapattá vált a kosárlabda, valamint a röplabda. 

Ekkor újabb feljelentés született az ügyben, fedezetelvonás bűntettének gyanúja miatt. A bennfentes feljelentő szerint a játékosok több éves szerződéseinek a vagyonértékű jogaiból lehetett volna fedezni a KSE Kft. több tízmilliós köztartozását. 

A sportcég végül 2012 decemberében felszámolás alá került és mivel a felszámoló a vagyonmérleghez képest egyetlen vagyontárgyat sem kapott meg, csődbűntett miatt is eljárás indult. 

A cég károsultjai mintegy kétszázmillió forintot követelnek.

A nyomozás eleinte nagyon nyögvenyelősen haladt, majd lassan nyomozókhoz méltó formát öltött. Házkutatások, külföldi jogsegélykérelmeket követően a napokban adócsalás és más bűncselekmények elkövetésének bűntette miatt gyanúsított lett a negyvenhét éves, kétgyermekes, Feyér Zoltán, a KSE Kft. akkori ügyvezető igazgatója, aki jelenleg a városi sportiskola, a KESI igazgatója.

Szerettünk volna vele több alkalommal is beszélni, de nem fogadta a hívásunkat, illetve nem is hívott vissza bennünket. A 2011-ben, a KSE ügy kirobbanásakor egyébként Feyér azt mondta kérdésünkre, hogy tiszta a lelkiismerete, minden forinttal el tud számolni, mert azt mind sportcélokra költötte. Talán nemhiába panaszolta meg a gyanúsítást, illetve a vagyoni foglalásokat Feyér ügyvédje, Makó Sándor, aki a Hírösvénynek azt mondta: egyelőre nem kíván nyilatkozni az ügyben, megvárja a panaszok elbírálását. 

Barnáné Horvát Melinda, a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának szóvivője szűkszavúan annyit mondott, jelen pillanatban a terhelti kör feltárása zajlik, ezért ennek a sikere érdekében nem adhat több felvilágosítást.

Annyit azonban sikerült megtudtunk, hogy a nyomozás hamarosan befejeződik és lesznek még az ügyben gyanúsítottak. 

A nyomozás felügyeletét egyébként a múlt év ősze óta hatáskörileg a Szegedi Járási Ügyészség végzi, és mivel két éven  túli nyomozásról van szó, rajta tartja a szemét a Legfőbb Ügyészség.