Hagyományőrzés és versenyeredmények a Katedra Középiskolában

2024 már 18
Megosztás

A Katedra Középiskolában mondhatni komplex módon történik az intézmény egyik fő profilját jelentő művészeti oktatás és a humán tárgyak összekapcsolása, hiszen a művészetet is csak a humán, irodalmi, történelmi ismeretek révén lehet megalapozni. Ezen kívül, az iskola nagy hangsúlyt fektet arra, hogy megalapozott humán műveltséggel rendelkező végzős fiatalokat bocsásson ki az életbe, a felsőoktatásba, legyenek azok művészeti, informatikai, vagy az általános gimnáziumi osztályban érettségizők.

Az iskola diákjai folyamatosan vesznek részt különféle tanulmányi versenyeken, a nemzeti kultúra és múlt ápolásához köthető vetélkedőkön egyaránt.

Így a tavalyi tanév folyamán a HEBE Kft által meghirdetett Nagy magyar királyok országos projektversenyen Porkoláb Eszter tanárnő diákja, Hudanik Panni Zsófia országos 5. helyezést ért el.  A Népek Tavasza országos középiskolás vetélkedőn a Porkoláb Eszter tanárnő által felkészített csapat(Farkas Levente és Sarkadi-Juhász Dominik) országos 3., dr. Károlyfalvi József diákjai(Bőszén Lili, Ládi Veronika és Tihany Levente) 1. helyezést értek el.

Immár iskolai hagyomány, hogy aktuális történelmi évfordulókhoz kötődően házi történelem versenyekre is kerül sor az iskola tanárai: Kapás Anita és dr. Károlyfalvi József szervezésében. A hangulatos vetélkedők általában inkább a tájékozódási, kitekintési képességekre vannak figyelemmel, mint az ismeretek mélységére. Idén hazánk 1944-es történései volt a vetélkedő témája. A versenyt ezúttal Kapás Anita tanárnő 11. i. osztályos diákjai(Bartók Ádám, Samu Martin, Méhes Gellért) nyerték meg, ezáltal igazolva, hogy a jövő informatikusai számára is fontos a humán kultúra és a történelmi műveltség.

A művészet és a történelem határterületét jelentő, az Alapítvány a 48-as hősökért, a Katona József Múzeum, és a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmánya által, a forradalom és a szabadságharc tematikájában meghirdetett rajzversenyen az iskola tanulói már számos sikert értek el, az intézmény jelenlegi diákja Nagy Patrik ünnepi meghívó-plakáttervével a különdíjat érte el, az ő felkészítő tanára Lovas Ádám volt.

A résztvevők itt is kifejezhetik köszönetüket és hálájukat az alapítvány elnöke, Tárnok Tünde asszony immár városi hagyománnyá vált másfél évtizedes munkája előtt.

A Katedra Középiskola diákjai a magyar nyelv és irodalom versenyeken is eredményeket értek el.

Papné Csaplár Krisztina diákja, Rab Zorka a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett városi felolvasóversenyen 3. helyezést ért el. A tanárnő a forradalom és a szabadságharc 175-176. évfordulója alkalmából Emberarcú történelem címmel komplex házi irodalmi-történelmi vetélkedőt is szervezett.

Vezető fotó: Bartók Ádám, Samu Martin és Méhes Gellért