Hálapénz miatt nyomoznak a kecskeméti kórházban

2023 ápr 14
Megosztás

A hála mostantól érzelmi és nem anyagi kérdés

– hirdetik a Magyar Orvosi Kamara plakátjai a kórházakban, a nagyobb orvosi rendelőkben, egészségügyi intézményekben. A borítékcsúsztatás évtizedes beidegződés volt a magyar társadalomban. 2021 január elsejétől azonban a hálapénzrendszer szankcionálva lett, vagyis büntethető.

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi C. törvény jelentős változásokat hozott az egészségügy területén. A törvény rendelkezései alapján kiegészült a Büntető törvénykönyv korrupciós bűncselekményekre vonatkozó része, és akár egy évig tartó szabadságvesztéssel is büntethető az, aki hálapénzt ad vagy fogad el, de különleges esetekben ez tovább súlyosbodhat.

 A módosítás következtében az egészségügyről szóló törvény is kiegészült további rendelkezésekkel, amelyek rögzítik, hogy az egészségügyi dolgozók az egészségügyi szolgáltatás nyújtásáért az esetleges jogszabályban meghatározott térítési díjon felül semmilyen további ellenszolgáltatást, előnyt nem kérhetnek és nem fogadhatnak el.

A hatályba lépett szabályozás az egészségügyi dolgozó számára a mindenkori havi minimálbér 5%-át meg nem haladó értékű ajándéktárgy egyszeri alkalommal történő elfogadását teszi lehetővé. Ez a jelenlegi minimálbér alapján körülbelül nyolcezer forintot jelent, ha valaki hosszabb időn át szorul ápolásra, akkor az ajándékozásra kéthavonta kerülhet sor.

 A törvény első évében hat feljelentés történt hálapénzügyben. Az érintettek között volt osztályvezető főorvos, de mentőápoló is. A feljelentések száma azóta növekeszik, egyre több kórházban indul nyomozás ilyen ügyben, így a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókorházban is, amely a honlapja szerint még nem nevezte át magát a többi intézményhez hasonlóan, tehát maradt megyei oktatókorház.

Az orvos ellen nem egy feljelentés érkezett ez ügyben, de az ügy még nyomozati szakaszban van.

A hivatalos választ ez ügyben lapunknak az alábbi volt:

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányságon folyik jelenleg olyan nyomozás, amelyben a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház orvosa érintett. A tényállás teljeskörű felderítése és tisztázása azonban még folyamatban van, ezért a nyomozás érdekeire tekintettel egyéb információt nem áll módunkban adni.

Információink szerint az eljárásban a Szülészet- Nőgyógyászati Osztály egyik orvosa érintett.