Hamisított plombát tett a visszatekert villanyórákra

2019 jan 17
Megosztás

A Ceglédi Járási Ügyészség bélyeghamisítás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat, mert egy üllői villanyszerelő - miután visszatekerte a villanyórák számlálószerkezetét - hamisított plombákkal leplezte a beavatkozást. 11 vádlott szerepel a bűnügyben. 

A bűnügy egyik vádlottja, egy üllői férfi villanyszerelő. Korábbi munkahelyein számos esetben levette a villanyórákról az Országos Mérésügyi Hivatal hitelesítésre szolgáló pecsétjeit, azaz a plombákat, amiket megtartott. 

A férfi 2015 októberében elhatározta, hogy azokon a helyeken, ahova villanyszerelés miatt hívják, felajánlja, hogy visszatekeri a fogyasztásmérőket. Felkereste egyik szerszámkészítő ismerősét, akivel a korábban megszerzett plombák mintájára olyan plombanyomó fejeket gyártatott, amivel hamis plombákat lehet készíteni. 

2015 októbere és 2016 decembere között a vádlott ajánlatát tizenkilenc helyen fogadták el, Üllőn, Maglódón, Fóton és Budapest különböző kerületeiben. A férfi a villanyórán lévő hiteles ólomplombákat levágta. A fogyasztásmérő burkolatát leemelte, így hozzáfért a villanyóra számláló szerkezetéhez, amit különböző árammennyiséggel visszatekert. Ezután visszahelyezte a villanyóra burkolatát, és az erre a célra készíttetett plombanyomó fejekkel hamis plombákat rögzített. 

A férfi az összes beavatkozásával csaknem 500 ezer forint kárt okozott az áramszolgáltatónak. 

A Ceglédi Járási Ügyészség a villanyszerelő férfit bélyeghamisítás bűntettével és lopás bűntettével, a szerszámkészítő társát bélyeghamisítás bűntettével, azt a kilenc személyt, akik akik visszatekertették a villanyórájukat, lopás vétségével vádolja. 

A vádlottak bűnösségéről a Budakörnyéki Járásbíróság dönt.