Három intelligens zebra létesült Kecskeméten

2018 nov 21
Megosztás

Három kecskeméti helyszínen létesült intelligens gyalogátkelőhely. Ezzel kapcsolatosan tartott ma sajtótájékoztatót dr. Homoki Tamás, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere és Olt Boglárka, a Generali  a Biztonságért Alapítvány képviselője.

A baleseti statisztikák szerint a közúti balesetek nagy százalékban a gyalogos átkelőhelyeken következnek be. Kecskeméten az elmúlt egy éven belül több halálos gyalogos gázolás történt kijelölt gyalogátkelőhelyeken, ezért a városvezetés kiemelt figyelmet szentel a gyalogosok védelmének.  A Városrendezési és Városüzemeltetési Bizottság az alábbi helyszíneket jelölte ki intelligens gyalogátkelőhelyek létesítésére.:

-Március 15. utca és Pajzs utca kereszteződésében lévő gyalogátkelőhely

-Nyíri úton a Szabadidő központ bejáratánál lévő gyalogátkelőhely

-Mátyás k.irály krt. és Daróczi köz csomópontjában lévő gyalogátkelőhely

A Generali a Biztonságért Alapítvány céljai között szerepel a közrend, közbiztonság és közlekedésbiztonság, vagyonbiztonság védelmének támogatása. E célok megvalósítását szolgálja a közlekedésbiztonsági eszközök, műtárgyak létesítése. Ezen indokok alapján pályázati kiírásra került sor SafeCross® intelligens gyalogátkelőhely rendszer kialakítására. Az Alapítvány 2018-ban összesen 10 településen történő, településenként 1-1 intelligens gyalogátkelőhely rendszer kiépítésének támogatását vállalja fel teljes összegben. Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata a már korábban kiválasztott három helyszín közül a Kecskemét, Március 15. utca és Pajzs utca kereszteződésében lévő gyalogátkelőhellyel pályázott a fenti felhívásra, amely pályázatot az Alapítvány Kuratóriuma támogatásra érdemesnek ítélte. 

A SafeCross® intelligens gyalogátkelőhely elnevezésű rendszer, amelynek kizárólagos magyarországi forgalmazója a Pearl Enterprises Kft., a gyalogátkelőhely előtt és az azon tartózkodó gyalogosokra hatékonyan hívja fel a figyelmet az útburkolatba épített felvillanó aktív led prizmák segítségével, ezáltal bizonyítottan csökkenti a gyalogosokat érő baleseteket.

A három intelligens gyalogátkelőhely kivitelezésére az önkormányzat a Pearl Enterprises Kft.-vel kötött szerződés, a kivitelezés mindhárom helyszínen október végére elkészült.

Az intelligens gyalogátkelőhelyek energiaellátása a közvilágítási lámpaoszlopokról biztosított, melyek kivitelezését a Polar Stúdió Kft. végezte el. 

A három intelligens gyalogátkelőhely közül a Március 15. utca és Pajzs utca kereszteződésében lévő kivitelezési költségét (2 millió 057 ezer 775 Ft) a Generali a Biztonságért Alapítvány biztosította. A Szabadidő központ bejáratánál és a Mátyás király krt. - Daróczi köz csomópontjában lévő gyalogátkelőhelynél kialakított intelligens gyalogátkelőhelyek költsége: bruttó 4 millió 631 ezer 880 forint volt, amelyet Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata saját forrásból finanszírozta. 

A „SafeCross” okos zebráról

A SafeCross Okos Zebra egy olyan közlekedésbiztonsági rendszer, amely az útburkolatban elhelyezett aktív LED prizmák segítségével, villogó fénnyel hívja fel az autósok figyelmét a kijelölt gyalogátkelőn éppen áthaladó gyalogosokra.  A rendszer keretében az út két szélén - megfelelő távolságban az útpadkától – oszlopok kerülnek kihelyezésre, az ezekben lévő szenzorok érzékelik a gyalogosok áthaladását. Ez a jelzés kizárólag addig tart, ameddig a gyalogos áthalad az úttesten. Így a jelzés csak akkor lép működésbe, amikor az valóban indokolt.  A rendszer célja, hogy az adott gyalogátkelőnél a járművezetők számítsanak rá, hogy ha villog a LED, akkor gyalogos halad át és meg kell állniuk. 

Országos baleseti adatok

Az Országos Mentőszolgálat adatai szerint évente közel 15 ezer személyi sérüléses közlekedési baleset történik Magyarországon. A kijelölt gyalogátkelőhelyek a városi közlekedésben azok a helyek, ahol a leggyakrabban fordulnak elő balesetveszélyes helyzetek.  Az elmúlt másfél évben közel 1500 embert ütöttek el a zebrákon országszerte.  A KSH adatai szerint 2018 első felében 10%-kal több gázolás történt a zebrákon, mint 2017 ugyanezen időszakában. Ez különösen nagy szám annak tükrében, hogy a közúti balesetek száma és a halálos kimenetelű esetek száma is csökkent. A balesetek több mint 90%-ban a gépjárművezetők hibájából következik be, a közlekedésbiztonsági szakemberek szerint a láthatóság növelése az egyik legfontosabb kulcs a balesetek megelőzéséhez. Az autós látótere a sebesség növekedésével egyre szűkül. A sofőr még 50 km/órás sebességnél is a gyalogátkelő teljes szélességének csak 60%-át (középső részét) látja élesen, 65 km/órás sebességénél pedig már mindössze a teljes szélesség ötödét látja megfelelően.

Ezt „tágíthatja ki” az útburkolatba épített villogó LED az okos zebrás gyalogátkelőknél. Vizsgálatok bizonyítják, hogy az okos zebra telepítésével növekedik a megállási hajlandóság. 

A GABA a közlekedésbiztonságért:

A Generali a Biztonságért Alapítvány egyik fő célkitűzése a baleset-megelőzés, a gyalogosok védelme.  2018-ban az alapítvány 10 okos zebrás gyalogátkelőhely kialakítását finanszírozza.  Már megvalósult Zalaegerszegen, Dunakeszin, Szekszárdon és Kecskeméten, következik Budakeszi, és a következő hónapokban elkészül Miskolcon, Békéscsabán, Székesfehérváron, Nyíregyházán és Mórahalmon is. A GABA összesen mintegy 22 M Ft-ot fordít idén az okos zebrák kialakítására. Az okos zebra kialakítására önkormányzatok pályázhatnak, a Kuratórium az elbírálásnál egy súlyozott pontozási rendszerben figyelembe veszi többek között az adott gyalogátkelőhely elhelyezkedését, forgalmi adatait, baleseti statisztikáit, valamint a környezetében levő oktatási és egészségügyi intézmények forgalmát is. 

A korábbi években a GABA országszerte 25 helyen finanszírozta csúszásgátló útburkolat (living road) kialakítását, ennek folytatása a láthatóságot növelő, innovatív okos zebra, amely minimális fenntartási költséggel működtethető az önkormányzat részéről.