Hétfőtől Kodály Művészeti Fesztivál

2015 júl 16
Megosztás
programfüzet

Hétfőn, azaz július 20-án kezdődik és a hónap végégig tart a Kodály Művészeti Fesztivál Kecskeméten. A két hét alatt tíz hangverseny és két kiállítás várja az érdeklődőket. 

 

Kodály Zoltán egyik bicíniumával kezdődött a fesztiválprogramot bemutató nyilvános sajtótájékoztató. 

- Nagyon fontos, hogy sokféle műfaj jelenjen meg, tehát lesz nagyzenekari koncert, néptánc, szólóest, kóruskoncert. Nagyon fontos, hogy a fiatalok felé nyissunk, illetve a fesztivált kicsit kivigyük a főtérre, vagy a főtér különböző pontjaira. A Kodály Iskola növendékei és tanárai fognak muzsikálni minden koncert előtt a főtér egyik szegletében, illetve a záró koncert is a főtéren lesz” – mondta Kéri Laura, a Kodály Intézet igazgatóhelyettes.

Hozzátette: kiemelt figyelmet fordítottak a szervezéskor arra is, hogy tehetséges fiatal magyar muzsikosok mutatkozhassanak be a fesztiválon.

Hörcsök Imre önkormányzati képviselő, a Kodály Örökség Munkacsoport elnöke azt hangsúlyozta: egész Kecskemét kulturális életét átszövi a magas színvonalú zenei kínálat, amelynek egy minősített időszaka a Kodály Művészeti Fesztivál.

A hétfői nyitórendezvényen a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar előadásában Bartók és Kodály műveket hallhatunk Pusker Ágnes és a Junior Príma díjas Pusker Júlia közreműködésével. 

A fesztivál külföldi vendége lesz Victoria Massey Írországból, aki először lép magyar közönség elé ária és dalestjén. Szintén külföldi szólisták lesznek a vendégei a szonáta estnek, mégpedig az Angliából érkezett Eleanor Meynell és az izraeli születésű Ofer Falk. Koncertet ad Szabó Ildikó csellóművész is, akinek Lajkó István zongoraművész lesz a partnere.

A fesztivál idején rendezik meg a huszonnyolcadik Kodály Szemináriumot, melynek résztvevői ugyancsak hangversenyen mutatkoznak majd be a közönségnek. Két kiállítás is gazdagítja a fesztivál programját. Géczy Olga karmester és festőművész festményei Kodály Zoltán kórusműveinek ihletése nyomán születtek. Szigeti Tamás fotókiállításán tehetséges muzsikusok és előadóművészek láthatóak a Kodály Intézetben. A részletes program megtalálható a Hírös Agóra honlapján, a www.efmk.hu oldalon.