Hugyecz Zoltán polgármesternek készül

2014 szep 3
Megosztás
Hugyecz Zoltán Kecskemét független polgármesterjelöltje

Ilyet még nem látott a mezőváros meg a beszélő köntös. Belvárosi kampányiroda, plakáthegyek pártlogók nélkül. Hivatalosan is polgármesterjelölt lett szerdán a független Hugyecz Zoltán.

 

Kicsit döcögősen látszott indulni Hugyecz Zoltán választási irodájának a szerda délutáni megnyitása az egykori sajtóház alatt, amely egyben a hivatalos kampánystartja volt a független polgármesterjelöltnek. 

Egyrészt azért, mert a vendéglátók illendően várták időn túl is azoknak a pártoknak a tagjait, akik úgy döntöttek, nem rontják Hugyecz esélyeit azzal, hogy ráindítanak egy ideológiai robotot, másrészt, épp ez időtájt nyálazták a nevére leadott ajánlószelvényeket. Aztán négy óra után kicsivel megjött a hír, hogy úgy ötszázhúsznál abbahagyták a számolást a választási irodában, így mostantól Hugyecz Zoltán hivatalosan is polgármesterjelölt Kecskeméten. Riválisa Szemereyné Pataki Klaudia jelenlegi alpolgármester, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje.

A csordultig optimista sikeres vállalkozó és sportmenedzser ekkor belecsapott a kampánylecsóba és bejelentette, mit, miért is szeretne Kecskeméten.

Mondandójának végére befutottak a szocik. Állítólag fényképezkedtek, azért késtek. Mindegy is, attól kezdve tapintani lehetett a feszültséget, az új iroda kétpólusúvá vált. A gyurcsányista amazonok szemei vetették a szikrát, mint amikor Jack Nicholson szédítő csalfaságán indultak revansot venni az önérzetükben megtépázott eastwicki boszorkák. Pedig csak a Király Józsi jött meg kissé lógó orral. Látszott, savanyú a szőlő. Mintha csak most esett volna le az ellenzéki pártoknak: addig izmoztak itt egymással, hogy a körzetenkénti külön indulásaikkal végképp elvesztették az esélyt az egyéni jelöltjeik képviselő-testületbe való bejutásához a nagyrészt újrainduló kormánypártiakkal szemben. Persze, a kibontakozó vitákban mindenki a másikat hibáztatta. 

Aztán, ha belegondolunk, Hugyecz sem volt kismiska, mert igazi politikai partvonalon túlról érkezettként ajtóstól rontott a választásba, vagyis, nem konzultált és kért engedélyt egyetlen bejegyzett párttól sem, hanem egyszerűen fogta magát és elindult. Ennek a kis pártok - DK, Együtt-PM (tudom az LMP is kicsike, de ők az őrült zongorista kategóriája) - persze örült, mert levette róluk a nyomasztó anyagi és szervezeti terheket, a megtépázott szocialistáknak viszont, és helyi vezetőjüknek, Király Józsefnek, óriási dilemmát jelentett és jelent a választásokig. Máig húzzák-tépik a hívei, hogy miért nem indult el a polgármester-választáson. Ez azonban több lett volna számára, mint politikai kockázat. Hugyecz ugyanis akkor is belecsap, Királyt nem támogatta volna DK és az Együtt sem. Aztán jól kikapott volna mindegyik. Persze mind Király fejét követelték volna, mint ahogy azt néhányan már próbálták lenyisszantani a pártjában az országgyűlési választásokat követően.

Szóval, itt van Hugyecz, aki felszabadultan mosolyogva tekint erre az egész pártrivalizációra. Valószínűleg nem is érti, és ez így van jól, ettől hiteles. De mit is szeretne egy úgymond sikeres és működő városban. Elsősorban tősgyökeres Kecskemétiként maga mellé állítani a lokálpatriótákat és mindazokat, akiknek tele van a hócipőjük a politikával, az üres frázisokkal, és ezért nem jártak el már szavazni az elmúlt évtizedben. 

Mindezek mellett szeretné leolvasztani az ideológiai mázat az önkormányzatról és a város gazdálkodásáról, mert az nem oda való. Azt mondja: egy költségvetésnek van kiadási és bevételi oldala, a hiány pedig ráció, nem pedig ideológiai kategória.

Persze, tudja, mert, ha a cégénél - Gorter Zrt. - rosszul dönt, akkor azt a saját zsebe bánja és nem fizeti ki az önkormányzat, mint ahogyan azt nem egyszer teszi az egyes intézményeivel, illetve becsinált cégeivel kapcsolatban. Ennek érdekében szeretné átstrukturálni a helyi adókat, szakemberekkel konzultálni a további fejlesztésekről, irányról, széles körűen bevonni a lakosságot, felmérni az igényeiket, hasznosítani végre jó célokra a Rudolf Laktanyát és környezetét, Feelinget adni a városközpontnak, a fiataloknak, pragmatikusan és gyorsan lépni az infrastrukturális problémákkal szemben.

Nagyjából így. A többit már a választókorú kecskemétiek döntik el október 12-én.