Húsz éves laborálma valósult meg a BÁCSVÍZ Zrt.-nek

2020 szep 8
Megosztás

Kedden átadták a BÁCSVÍZ Zrt. új, központi laboratóriumát az Izsáki úti telephelyükön, amely a cég saját beruházásaként, tizennégy hónap alatt, mintegy 700 millió forintból valósult meg.

“Ne félj, van fejed, és van szíved. Ne félj. Én hiszek a fejemben és hiszek a szívemben, és hiszem, hogy együtt tudnak működni” - kezdte Teller Ede gondolataival beszédét dr. Kis Attila, a BÁCSVÍZ Zrt. egykori laborvezetője, ügyfélkapcsolati osztályvezetője,  miután felelevenítette a 90-es éveket, amikor először vetődött fel az egységesítés, a modernizálódás, valamint a gyors és hatékony kiszolgálás lehetősége egy központi labor létesítésével. Hozzátette: nem túlzás azt állítani, egy álom valósult ma meg.

Fekete Andrea, jelenlegi laborvezető is hasonló gondolatokat fogalmazott:  húsz éve várom én és 18 kollégám, hogy ez a labor megvalósuljon. Ez két és félszer nagyobb a réginél, a legmodernebb berendezések, fűtés és árnyékolástechnológia biztosítja számunkra az ideális munkakörülményeket, amelyért a legnagyobb elismeréssel mondok köszönetet magam és a munkatársaim nevében. Külön köszönetemet fejezem ki e mellett azoknak,  akik a költözés közben is biztosították a munkavégzés folytonosságát.

A laboratórium a víziközmű szolgáltatók lelkiismerete

- mondta Nagy Edit, a Magyar Víziközmű Szövetség (MaVíz) főtitkára.  Hozzátette: neki, mint egykori békéscsabai ágazati vezetőnek, nem sikerült megvalósítani a laboratóriumi álmait. Éppen ezért példaértékű, amit a BÁCSVÍZ Zrt. megvalósított - mondta, főleg egy olyan nehéz ágazati környezetben, amelyben nagyon sok szolgáltató a létéért küzd. 

Múlt nélkül nincs jövő, s mennél gazdagabb a múltad, annál több fonálon kapaszkodhatsz a jövőbe.” - idézte Babits Mihály szavait Kurdi Viktor, a BÁCSVÍZ Zrt. elnök-vezérigazgatója, amikor felidézte tépelődéseit, hogy bele merjenek e vágni ebbe a jelentős beruházásba. Döntésében végül szerepet játszottak mindazon elődei, akiknek tetteit, fejlesztéseit beigazolta a jövő a BÁCSVÍZ működésében, majd köszönetet mondott a tervezőknek, a kivitelező HÉP Zrt. munkatársainak, a műszaki ellenőröknek és a projektet finanszírozó UniCredit Bank Magyarországnak.

a

Kurdi Viktor, Nagy Edit és Fekete Andrea vágták át a szalagot.

A korábbi laboratórium 1993-ban költözött a cég Mindszenti körúti telephelyére, ahol egy kétszintes, korábban kazánházként funkcionáló épületrészben kapott helyet. Az új labor megépítésének szükségessége már a 2000-es évek elején felmerült, ugyanis szolgáltatási terület bővülése valamint az egyre komplexebb feladatok ellátása és az ahhoz kapcsolódó folyamatos műszerbeszerzések miatt szűkössé vált az épület. Mivel a létesítmény bővítése nem jelentett volna optimális megoldást, 2014-ben elindult az Izsáki úti központi telephelyen felépítendő laboratórium tervezési folyamata. 2018 második félévében nyílt lehetőség arra, hogy a részvénytársaság kedvező feltételekkel vehesse fel a beruházás megvalósításához szükséges banki hitelt, mely révén, a közgyűlés jóváhagyása után, 2019 februárjában indulhatott meg az építkezés.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere egy festmény ajándékozott Kurdi Viktornak az esemény emlékére

A kivitelezés tizennégy hónapja alatt egy, a 21. századi elvárásoknak minden tekintetben megfelelő, korszerű laboratórium épült fel. Beépített alapterülete több mint 900 m2. A megvalósult korszerű technológiával felszerelt laboratórium földszintjén 55 különböző funkciójú helyiség található, az épület emeleti szintjén pedig a gépészeti helyiségek kaptak helyet. Az épületgépészet különlegessége, hogy télen a fűtéshez, nyáron a hűtéshez szükséges hőenergiát az ivóvízből nyerik. A funkcionalitás és a rendeltetésszerű építészeti elrendezéssel párhuzamosan egy impozáns terasz, valamint egy élő tó teszi természetközelivé az új építményt. 

A BÁCSVÍZ Zrt. laboratóriumának 1997. óta meglévő, folyamatosan megújított akkreditációja lehetőséget biztosít arra, hogy a cég szolgáltatási tevékenységéhez kapcsolódó vizsgálatok mellett teljesítse a külső ügyfelektől érkező megrendeléseket is, amelyek jelenleg a labor összes bevételének mintegy 30 százalékát teszik ki. Ennek mértékét szeretné tovább növelni a vállalat vezetése, így kiemelt fontosságú bővíteni azon ügyfelek számát, akik a BÁCSVÍZ-nél vizsgáltatnak szennyvizet, ivóvizet vagy akár medencés fürdővizet. 

A laboratórium felkészült és elhivatott munkatársai, valamint a jól szervezett folyamatok lehetővé teszik a tervszerű, átlátható, teljesítményorientált működést és a színvonalas ügyfélkiszolgálást. Az ivóvíz a legalapvetőbb, egyúttal a legtöbbet vizsgált, legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer, így kiemelt jelentőségű az a tény, hogy a BÁCSVÍZ Zrt. saját, akkreditált laboratóriummal rendelkezik.