Igazgatóválság a Kecskeméti Református Általános Iskolában

2018 ápr 23
Megosztás
kecskeméti református kollégium

Több órás, telt házas szülői fórumot tartottak napokban a református kollégium dísztermében az általános iskola igazgatóválasztásáról. A kulisszák mögött nemtelen támadások, folyosói incidensek zajlanak, a felek egymást okolják az ügy nyilvánosságra kerülése miatt. A szülők-tanárok többsége szerint szakmai féltékenység és a gimnázium hiúsága motiválja a nem kecskeméti gyökerű vezetőséget, hogy nem javasolják újrajelölésre az általános iskola szakmailag eminens, népszerű igazgatóját, dr. Szabó Ildikót. A vezetőség viszont más szempontokról, az alapító céljairól beszél, amelyeket időközben elveszített az önjáróvá vált igazgató. A presbitérium meghívásos pályázat kiírását javasolja.

Az egyház május végén dönt a vezetői poszt betöltéséről.

Zárt körben zajlott a tanárok és a lelkészek meghallgatása, majd nyílt ülésen a szülőké. Simonné Bakó Mária főgondnok a megtelt díszterem láttán az összefogás jó példájáról beszélt. Elmondta: az iskolát és a családot együttműködésre készteti ez a viszony a gyermekek érdekében, de van ennek egy harmadik pillére, a fenntartó egyház. Ennek a hármas egységnek a szilárdsága a jövő záloga, amelyben azt szeretnénk, ha mindenki elégedett lenne.

- Mi volt a református egyház célja, amikor 1564-ben iskolát alapított?- tette fel a kérdést Varga Nándor elnöklelkész? Az, hogy az egyház tagjai, a gyermekek olyan közösségben tanulhassanak, ahol keresztyén értékek mentén, egymás megbecsülésével növekedhetnek. Az intézmény tíz igazgatóválasztáson és ebből hét igazgatóváltáson van túl - mondta. Hangsúlyozta: az igazgató személyének a változásról van szó, de nem változik meg a fenntartó és annak szándéka, nem változik meg az intézmény küldetése, annak pedagógiai programja, nincs szándékunkban a tantestület megváltoztatása, az iskola továbbra sem lesz körzetes intézmény és továbbra is azokból a családokból várjuk a gyermekeket, akiknek fontos, hogy tudásban, hitben, erkölcsben a legjobbat kaphassák.

Kuti József, az igazgatótanács elnöke, az igazgatóválasztás jogi hátterét vázolta, kiemelve, hogy az igazgatótanács lelkiismeretes, átgondolt döntést hozott, de a végső döntést a fenntartó fogja meghozni. Ezt követően felolvasta a  igazgatótanács nagy többséggel, titkos szavazáson meghozott állásfoglalását.

E szerint: “a Kecskeméti Református Egyházközösség Igazgatótanácsa köszönetét fejezi ki dr. Szabó Ildikónak a református általános iskola igazgatójaként végzett szolgálataiért. Ugyanakkor az igazgatótanács a magas színvonalú nevelési munka mellett elengedhetetlennek tartja az intézményi igazgatóknak a fenntartó és a többi intézményi egység felé megmutatkozó kiegyensúlyozott és hatékony együttműködését is. Ez a készség elengedhetetlen részét képezi a fenntartó által elvárt vezetői magatartásnak. Az igazgatótanács sajnálattal állapítja meg, hogy dr. Szabó Ildikó részéről az elmúlt években ez az együttműködési készség egyre kevésbé volt tapasztalható. A vezetői értekezleteken csak töredékesen jelent meg, a személyes konzultációkat kikerülte,  a kért beszámolókat több esetben nem készítette el, a 2018. március 21-i, az általános iskola működését is tárgyaló ülésről idő előtt távozott.

Mindezek figyelembevételével az igazgatótanács személyi változást javasol az általános iskola vezetésében.

Javasolják, hogy az egyházközösség presbitériuma, és az igazgatótanács köszönje meg dr. Szabó Ildikó igazgatói munkáját, de újbóli igazgatói megbízását ne kezdeményezze.”

Az igazgatótanács egyben felszólította dr. Szabó Ildikót, hogy megbízásából hátralévő három és félhónapban a fenntartóval történő egyeztetés nélkül ne hozzon személyi döntéseket, ne terhelje a fenntartóval való nézeteltéréseivel a nevelőtestületet és a szülői közösséget, továbbá törekedjen az egyházközösséggel és az igazgatótanáccsal a folyamatos együttműködésre.

Áldás és békétlenség

- Csak oda küld az úr áldást és életet, ahol a testvérek egyetértésben élnek - kezdte mondandóját egy tantestületi tag és az itt töltött huszonnégy évéről beszélt, amelyben számára és a testületnek a legfontosabb a református iskola jó hírnevének öregbítése volt. Hozzátette: ennek a kitartó munkának az eredménye, hogy a Kecskeméti Református Általános Iskola  ma országosan is a legjobbak között van, miközben a jelenlegi fenntartói magatartás megbotránkoztató és igaztalan. Kijelentette: ez a megosztásra törekvő magatartás nem az Isten útja. Háborúban nem lehet építkezni, gyülekezetet megtartani, dr. Szabó Ildikó vezetésével szeretnénk folytatni a megkezdett munkát, békességben.

Felszólalását vastaps követte, majd több szülő is hozzászólt, kérdéseket tettek fel.

Kit fognak meghívni? Ki az igazgatójelölt? Milyen szakmai felkészültséggel rendelkeznek az igazgatótanács tagjai? Mi alapján  bírálják az igazgató asszony munkáját? Jelent-e valamit, hogy ennyien eljöttünk, figyelembe veszik-e a mi, a tanárok, valamint a diákok véleményét? Valójában mi ennek a döntésnek az igazi oka? Ezek voltak a legtöbbet feltett kérdések.

Egy szülő arról beszélt, ha kommunikációs hiba van a fenntartó és az igazgató között, akkor miért nem törekednek annak megjavítására, miért kell ezért kidobni azt, ami jól működik?

Egy másik szülő, akinek két gyermeke jár az általános iskolába azt kérdezte: ez az eljárás méltó-e az úristenhez? Miként tud a vezetőség ezzel a döntéssel, amely anyáknak és apáknak a szívét töri össze, elszámolni? Mit tett a fenntartó, hogy itt békesség legyen?  Néhány szülő arról panaszkodott, hogy a gyerekektől jutott el hozzájuk annak híre, hogy Ildikó nénit le akarják váltani.

Egy másik szülő megkérdezte otthon a gyermekeit, hogy eljöjjön-e, nem lesz e számukra valamiféle probléma, ha ő itt felszól az igazgató mellett, mire a kicsik azt mondták: nem baj anya, menj el, szólalj fel, mi is megtennénk, de mi nem tehetjük, mert nem vagyunk szülők. Hozzátette: tudom, hogy csak véleményezési jogunk van, de szerintem az a legfontosabb, hogy mi szülők mit szeretnénk, hiszen van egy fantasztikus tantestület, nagyszerű eredményeket érnek el és ami a legfontosabb, a gyerekek szeretnek ebbe az iskolába járni.

A volt igazgató, a 2012-ben nyugdíjba vonult Hörcsök Imre, önkormányzati képviselő is szót kért. Elmondta: a 24-ből 18 évet töltött el itt igazgatóként és a nyugdíjba vonulása előtt megállapodott a vezetőséggel, hogy Szabó Ildikó legyen az utódja és ők ezt elfogadták. Egyértelmű volt, hogy egyedül ő alkalmas ennek az iskolának a vezetésére - mondta. Hozzátette: én nem vagyok tagja az igazgatótanácsnak, ki vagyok szorítva innen. Egyetlen egy célom volt Szabó Ildikó kijelölésével, hogy az önök gyermekeinek jó iskolája legyen és ő ezt az elmúlt hat évben bebizonyította. Büszke vagyok az utódomra! Ne hagyják, mert ha elveszítik az igazgató asszonyt, akkor nem ő lesz az egyetlen tanár aki távozni fog! - tette hozzá.

Az érintett, Szabó Ildikó is szót kapott és megtisztelőnek nevezte, hogy ennyien eljöttek. 

Felsorolta a szakmai eredményeit, azt, hogy miniszteri kitüntetést kapott, megszerezte a közoktatásban elérhető legmagasabb végzettséget, doktori fokozattal rendelkező kutatótanár, tankönyvszerző, lektor és nemzetközi projektekben vesz részt angol nyelven. Javasolta a hallgatóságnak, hogy üssék be a nevét a világhálón és jönnek az angol nyelvű tanulmányok, majd üssék be ugyanígy valamelyik igazgatótanácsi tag nevét. Javaslatát viharos taps kísérte.

Kijelentette: senki nem beszélt velem a kialakult helyzetről, egy kolléganőmön keresztül üzente meg az igazgatótanács, hogy problémájuk van velem. Meghívtam az igazgatótanácsot a nevelőtestületbe, hogy beszélgessünk, de nem jöttek el. Kellő türelemmel végigültem a vezetői értekezleteket, de ősszel be kellett lépnem egy kolléganő helyettesítésére, néhány alkalommal késtem, de ezeket előre jeleztem.  Az egyik elnökségi ülésről hamarabb elmentem, mert bejelentettem, hogy lázas a fiam otthon, miért kell ezt nekem felróni? - kérdezte, miközben az iskolai munka működött, a hivatalos ellenőrzések során mindent rendben találtak - tette hozzá.

Ha bármiféle adminisztratív hiányosságom lenne, akkor miért nem kaptam arról figyelmeztetést? Blöff, amit a vezetőség ezzel kapcsolatban állít.

Kijelentette: nekem nincs nézetkülönbségem az egyházközösséggel, én ide jártam gyerekként, itt konfirmáltam, és kezdetektől itt tanítok. Én jó szót az elmúlt hat évben nem kaptam az önmagukat főnökként megnevező testülettől, velem közülük senki sem beszélgetett szakmáról, az iskola jó híre érdekében inkább hallgattam. Azt állítják, hogy nem fog megváltozni a színvonal, ha egy igazgatót kipöckölnek innen és megy minden magától, mintha semmi sem történt volna? - kérdezte az igazgató, mire a szülői testület zúgolódva helyeselt. Most zajlik a beiratkozás, velem fog csaknem 100 család kezet és nem tudják, hogy szeptembertől már más lesz az igazgató, ez mennyire etikus eljárás?

Hangsúlyozta: én az iskola kinevezett igazgatója vagyok július 31-ig, engem ebben addig korlátozni nem lehet, mert ha megtörténik, akkor annak  jogkövetkezményei lehetnek.

- Nagyon másként lát a szülői közösség, másként lát a tantestület és másként lát a fenntartó ebben a kérdésben, de nem is kell látnia azt a szülői közösségnek, amit a fenntartónak látni kell - mondta végezetül Varga Nándor elnöklelkész.

Nem cáfolta, hogy vannak súrlódások a vezetőség és az igazgató asszony között, sőt, a további intézményeikkel sem kielégítő ez a kapcsolatrendszer, amelyen lenne mit javítani. Hangsúlyozta, nekünk nincs döntési kompetenciánk, mi csak javaslatokat tehetünk a fenntartó felé.

Kuti József, szerint igenis van számukra jelentősége ennek a fórumnak, amit egy szülő egyszerűen csak ingyencirkusznak nevezett. Hangsúlyozta: sokan azt tanácsolták a  részükre, hogy ne hallgassák meg a szülőket, de mi elkötelezettek vagyunk és felelős döntést szeretnénk hozni, ezért meghallgatjuk azokat is akik támogatnak bennünket, meg azokat is, akik nem - mondta. Az a legnagyobb baj, hogy a gyerekek értesültek erről, pedig mi ebbe nem avattuk be a őket, nekünk ebben tiszta a lelkiismeretünk. Hangsúlyozta:  minden intézmény a saját küldetéstudatára alapítja a döntéseit, és ennek szerves része az alapító célja, amit a szülők elfogadnak akkor, amikor beíratják ide a gyermekeiket.

A fórum másnapjának estéjén összeült az egyházközség presbitériuma és döntésük értelmében meghívásos pályázat alapján fognak dönteni az igazgató személyéről május második felében.

Rajnai Attila