Ismeretterjesztő nyílt nap a Bácsvíz Zrt. szennyvíztelepén

2018 ápr 21
Megosztás
nyílt nap a szennyvíztisztító telepen

Több mint húsz éve tart nyílt napot iskolások és az érdeklődők számára a Bácsvíz Zrt. a Föld Napja Alkalmából. Így volt ez most pénteken is, amikor a víz és csatornaszolgáltató cég által bérelt buszok szállították egész nap az általános iskolásokat a Mindszenti körúti szennyvíztisztító telepre, hogy cég szakembereinek segítségével megismerkedhessenek az otthonaikból kifolyó szennyvíz útjával, a tisztítás, a kezelés folyamatával és ezzel együtt a környezetvédelem fontosságával.

Bár az iskolások legtöbbje befogta az orrát a szennyvíztisztító telepen, ennek ellenére elámultak annak nagyságától, a rendezett környezet tisztaságától és magától a tisztítás bonyolult módjától. 

Kiderült, a legtöbben azt hitték, hogy a szennyvíz káros és veszélyes anyagokat tartalmaz, miközben megtudhatták, hogy a tisztítás természetes úton zajlik, nem keletkezik közben természetre káros anyag, majd a megtisztult folyam a Csukáséren keresztül a Tiszába kerül. Mérésekkel igazolták, hogy a megtisztított kifolyó víz tisztább, mint sokszor a folyóban hömpölygő.

A legnagyobb csodálkozás az érdeklődő csoportok számára az volt, amikor kiderült, hogy a szennyvíztelep áramigényének a jelentős részét biogázból termelik, amely a szennyvíziszap rothadása során felszabadult metán és széndioxid keverékéből áll.

A BÁCSVÍZ Zrt. a biogáztermelés mellett komposztot is előállít a szennyvíziszapból, amely kiválóan alkalmas  talajjavításra. Ezen felül a Bácsvíz Zrt. egyedülálló szennyvíz-technológiai tudományos kutatási programban is részt vesz, amelynek célja a szennyvízben lévő továbbhasznosítható anyagok kinyerési lehetősége.

A Föld Napja alkalmából tartott előadások által a szakemberek bíznak benne, hogy környezettudatosabbá válnak a fiatalok és rajtuk keresztül egyre több információ jut el az emberekhez a víz védelmének fontosságával kapcsolatban, illetve a tisztítás védelme érdekében, hiszen ezen a napon már azt is megtanulták, hogy olajat, vegyi anyagokat és egyéb feldolgozhatatlan szilárd anyagot ne juttassanak a csatornarendszerbe.