Isten éltesse a 60 éves Valkay Ferit!

2014 dec 10
Megosztás
valkay Ferenc vízilabda edző

Amit szabad volt Gyarmati Dezsőnek a parton, azt Valkay Ferinek nem engedték a bírók. Az ő idejében volt a legsikeresebb a kecskeméti vízilabda. Csak a seggnyalók és gyávák utálták.

 

- Büszke családapa vagyok hat gyerekkel és egy büszke edző, akinek sok korosztály sikere okozott örömet, és aki talán sok korosztálynak meg is tanította a sportág alapjait. A tanítványaim között vannak világ- és Európa-bajnokok, és sok olyan más játékos is, akik aztán szorgalmas, tisztességes felnőtt emberekké váltak – válaszolta a waterpolo.hu kérdésére, hogy mit is jelent számára a 60 év.

Természetesen nem érzi magát 60 évesnek vízilabdás lánylegendák Valkay Anna, Valkay Erzsébet és Valkay Ágnes édesapja.

Az alábbi képen felette Valkay Anna, Valkay Erzsébet, Valkay Ágnes, Drávucz Rita, Ádám Zsuzsa látható.

 

Egyébként jelenleg Valkay Anna - Kiss Gergő pólós feleségeként- két unokával is megajándékozta, Valkay Bözse Nápolyban él, olasz állampolgár, az olasz válogatottban is szerepelt. Valkay Ágnes világ- és Európa-bajnokként 2012-ben hagyta abba hivatalosan a pólózást, jelenleg Svájcban él férjével és gyermekével. A negyedik nővér, Zsuzsa idegenvezetőként dolgozik, a junior világbajnok kardozó öccse, Ferenc, New Yorkban tanul, a legfiatalabb Valkay, Balázs pedig Gödöllőn él.

De ki emlékszik már arra, mi volt a lányok és a Villlanó Fókák Egyesülete előtt?

Hidd el, Feri bácsi, nagyon sokan! Mindazon srácok, akik a hatvanas évek végén születtek és általános iskolás korukban egyedül csak általad ismerhették meg a vízilabda alapjait és persze a sikereit. Az úttörő korosztályos bajnokságok sorában az ország legjobb és legeredményesebb csapatait kovácsolta össze vasakarattal és hittel, pedig nagyon fránya dolog volt akkoriban vidékinek lenni ebben a sportban. Mindig bundáztak a Pestiek, ezt a hátrányt csak dupla energiával és elszántsággal lehetett ledolgozni. Istenem, hány mérkőzésről kiküldtek, mert tudták, te vagy csapat szíve ott kinn a parton.

Kétségtelen, Feri bácsi sohasem volt egyszerű ember, de tanítványaival mindig és mindkor el tudta hitetni azt, hogy egy mérkőzést meg lehet nyerni. És sokszor, nagyon sokszor beigazolódott a taktikája. Megtanultuk: ha fegyelemmel megtartottuk a szavát, annak eredménye volt. Ettől lett mágikus edző, és hiába a tanítványi imádat, a kollégái nem szerették, kiutálták, fúrták, pedig az eredményei egyes egyedül őt igazolták.

Szentesre távozott és sikeresebb lett a csapattal, mint Kecskeméten.

Aztán jött - a lányai miatt - a női póló és az újabb konfliktusok, meg az óriásegyesület a Villanó Fókák.

Bárki bármit is mond rád Feri bá’, büszke vagyok rá, hogy a tanítványod lehettem, hogy erővel és kitartással ajándékoztál meg és néhányszor rácsaptál a papucsoddal a seggemre. Mert mindig igazad volt.

Isten éltessen még nagyon sokáig!

Rajnai Attila