Jogerősen pert nyert a VER-BAU a Hírös Vital ellen

2021 már 12
Megosztás

Egymilliárd 710 millió 752 ezer 646 millió forintra perelte a VER-BAU Kft. a kerekegyházi székhelyű  Hírös Vital Zrt.-ét. A pert nemrégen jogerősen megnyerte. Az ítélettel a VER-BAU Kft. hivatalosan is sorban állhat a pénzéért, de még jócskán vannak előtte, összesen több mint tízmilliárd forint értékben.

A tárgyalássorozat zárt ajtók mögött zajlott, mert a bíróság üzleti titokra hivatkozva kizárta a nyilvánosságot, miközben a Nemzeti Befektetési Ügynökség Nonprofit Zrt. 7 milliárd 44 millió 541 ezer forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a beruházáshoz, amit a szintém állami Magyar Export-Import Bank (EXIMBANK) Zrt. megfejelt több mint egymilliárd forinttal. 

Mint arról már több alkalommal is beszámoltunk, a Hírös-Vital Zrt. az ország legnagyobb zöldség- és gyümölcsfeldolgozóját szerette volna megvalósítani Kerekegyháza határában. A cég 2017-ben állapodott meg VER-BAU Építőipari Szolgáltató Kft.-vel, hogy az 5 milliárd 699 millió 258 ezer 774 forint nettó összegért— amely tartalmazza a 250 millió 588 ezer 518 forint pótmunkát — , 2019 első félévében különböző átadási szakaszokban,  engedélyeztetési eljárásra alkalmas állapotban átad 12 darab különböző rendeltetésű csarnokot,  azok kiszolgáló épületeit, a hozzájuk tartozó és a működéshez szükséges kiszolgáló utakkal, parkolókkal és teljes közmű-infrastruktúrával.

2019-ben a műszaki ellenőr által igazolt teljesítések után kiállított és ki nem fizetett számlák miatt a Verbau leállította a kivitelezői munkát, a 12-ből 6 csarnokot nem adott át, azokra birtokvédelmet kért és kapott a helyi önkormányzattól. Mivel a fizetési kötelezettségének a Hírös Vitál Zrt. nem tett eleget a generálkivitelező végrehajtást, illetve vállalkozói díj megfizetése iránt polgári pert indított év elején a Kecskeméti Törvényszéken.

B. Edét, a Hírös Vital Zrt. tulajdonos vezérigazgatóját múlt év augusztusában tartóztatta le a NAV és különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekményekkel gyanúsítják. B. Ede és a cégcsoporthoz tartozó Gladiolus Kft. ügyvezetője,  G. Balázs azóta is előzetes letartóztatásban vannak.

A VER-BAU a fenti beruházás kapcsán azt állította, hogy minden alvállalkozóját kifizette, azonban az EL-CO TECH Kft. szerint ez nem igaz és több mint 200 millió forintot perel az építőipari cégtől.

A több keresetből álló per első tárgyalása a napokban kezdődött Kecskeméten.