Jogerősen is vesztegetett az igazgató

2014 szep 23
Megosztás
bodza pálinka cimke

Lezárult az a fránya bodzaügy. A főszereplő a kecskeméti székhelyű regionális munkaügyi főfelügyelőség volt igazgatója, aki szerint a bodzából jó pálinkát lehet főzni. Le is főzték.

 

Bodor István Gábor munkaügyi vezetőt hivatali vesztegetés elfogadásának büntettéért  2 év - 4 évre felfüggesztett - szabadságvesztésre, 150 ezer forint pénzbüntetésre és 14.900 forint vagyonelkobzásra ítélték a jogerősen a közelmúltban a Szegedi Ítélőtáblán.

2012-ben egy dunavecsei gyümölcsszedés során történt baleset miatt indított munkavédelmi eljárást az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség Dél-alföldi Munkavédelmi Felügyelősége. Az eljárás során a gyümölcsöt is tulajdonló mezőgazdasági cég tulajdonosa, H. Péter, felkereste  munkavédelmi felügyelőség akkori igazgatóját, B. István Gábort, hogy elmondja, nem szeretné ha hátrány érné a cégét ebben az ügyben. A beszélgetés során kiderült, hogy a mezőgazdasági cég bodzát is termel, mire az igazgató megjegyezte: abból jó pálinkát lehet főzni. 

H. Péter vette az adást, hamarosan négy hordó bodzát küldött az igazgatónak, aki azt elfogadta, a bodzát pedig a beosztottjaival elvitette egy szeszüzembe lefőzetni.

A bodzáért cserébe két gyümölcsszedő férfit megbírságoltak, de H. Péter cégét nem.

Az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség emelt vádat - 2011 óta az államigazgatási szervek vezető beosztású dolgozóit érintő vesztegetési ügyekben már csakis ez  a nyomozószerv hivatott eljárni - és a Kecskeméti Törvényszék ítélkezett róla a napokban. 

Határozatuk szerint B. István Gábort, hivatali vesztegetés elfogadásának büntettéért, 2 év 4 évre felfüggesztett börtönre, 150 ezer forint pénzbüntetésre és 14 ezer 900 forint vagyonelkobzásra, míg H. Pétert hivatali vesztegetés bűntettéért 375 ezer forint pénzbüntetésre ítélték. 

A Központi Nyomozó Főügyészség fellebbezést jelentett be a pénzbírságok emelése érdekében, a vádlottak pedig felmentésért fellebbeztek, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára, amely a közelmúltban helyben hagyta az első fokú ítéletet.