Jogok, emberek, határok Kecskemét közterületein

2016 dec 9
Megosztás
hajléktalanok Kecskeméten

Sokan élnek bejelentéssel, panasszal az önkormányzat felé, amikor megbotránkoznak néhány ittas, hajléktalannak tűnő kis csoport viselkedésén. A tapasztalat az, hogy lényegében akár a Malom Központ előtti padsoron, vagy a Centrum Áruház mögött, vagy a piaccsarnok bejárata előtt randalíroznak, szemetelnek, vagy épp a szükségüket végzik ugyanazokról a személyekről van szó. Lehet-e ez ellen tenni, milyen lehetőség van arra, hogy ne sértsék tovább az emberek jó ízlését, hangulatát, a lakóhelyünk környezetéről nem is beszélve. Ennek okán hívták össze az önkormányzat illetékesei  a panaszosokat, a Máltai Szeretetszolgálat vezetőjét, illetve a média képviselőit egy közös  együtt gondolkozásra a problémáról és a megoldási lehetőségekről.

Az önkormányzat számára fontos, hogy a kialakult helyzetre jogszerű, de hatékony megoldást találjunk - mondta Homoki Tamás alpolgármester, aki szerint az a tapasztalat, hogy aki megbotránkozik arra vár, hogy tegyen végre valaki valamit ezek ellen az emberek ellen, de ki és mit? - ez a kérdés. 

Hangsúlyozta: nem a hajléktalanok ellen akarunk fellépni, de nem is azokkal van  a gond, hiszen azok használják az ellátórendszert, hanem csupán egy 10-12 fős társasággal, akik a városközpont különböző pontjain randalíroznak, megbotránkoztatják a járókelőket. Hozzátette: szeretnénk valamiféle jogi megoldást találni a kialakult helyzetre, de nem olyan egyszerű, mint az gondolnánk, hiszen a közterületen való tartózkodás nem szabálysértés,  a rendzavarás, a verekedés, a garázdaság, a koldulás, a közerkölcs és a köztisztasági szabályok megsértése, valamint a közterületi szeszes ital fogyasztás, az intézkedés elleni ellenszegülés viszont igen, bár egy bírságcsekk ezeknél a lényegében vagyontalan embereknél nem visszatartó erő. Az egyik lakossági panaszos hölgy, Cserny Zsuzsa erre megjegyezte, hogy

miért csak ezeknek az embereknek vannak jogaik, neki, valamint a többi békés járókelőnek, helyi lakosnak miért nincsenek, miért kell nekik mindezt eltűrniük, miért kell mások piszkát kerülgetniük?

Hozzátette: nem egy alkalommal megtörtént már, hogy nem tudott bemenni ezektől az emberektől a piac melletti takarékszövetkezetbe. Elmondta: tavaly karácsonykor szendvicseket vitt nekik és erre lehordták mindennek. Azt mondták, hogy pénzt adjak inkább.

Rigóné Kiss Éva, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kecskeméti Csoportjának vezetője elmondta, hogy a közterületeken tanyázó hajléktalanoknál akkor értek el korábban eredményeket, amikor a szociális munkásaik rendszeresen elbeszélgettek velük, akkor lassan felmorzsolódtak. Szerinte most is ez lenne a megoldás. Hozzátette: szeretnének az ellátórendszeren belül létrehozni egy elkülönítőt, amelyben ezek az iszákos, drogos, agresszív emberek is bekerülhetnének, mert a közösséget sajnos bomlasztják, illetve a bennlévők félnek tőlük. A folyamatos esélyadás a mi munkánk, de ez ennek ellenére nem egyszerű - tette hozzá.

A beszélgetés és ötletbörze végén Homoki Tamás úgy összegezte, hogy mindenkire szükség van a segítség és a megoldás érdekében. A lakosság nem lehet közömbös, ha van bizonyítékuk a garázdaságra, akkor igenis bizonyítsanak, jelezzenek azonnal, a rendőr nem csak bámulja, hanem nézze is a térfigyelő kamerát - mondta, és persze  a média is segítsen, közvetítsen, mert ezt  a problémát csak összefogással oldhatjuk meg.

Aki a fenti problémákat észleli az alábbi telefonszámokon keresztül jelentheti be panaszát: 

rendőrség: 112 / kecskemetirk@bacs.police.hu

városrendészeti ügyelet: 06 20 621 55 99 / varosrendeszet@kecskemet.hu

Máltai Szeretetszolgálat (diszpécser): 485-582

Hozzászólások

nincs tisztes szegénység ma fogyasztás van olyan ígéretek, szabadságok vannak amit nem tudsz kitölteni folyamatos fusztráció, megalázottság már csak a szegénység tudata is , a szegény természetesen nem illedelmes, bildung állampolgár, bánótan esztétikum nélküli (ez is milyen már a mi kidolgozott részleteiben megtervezett fitt test és közeg képünk közepette) valamint szembesít nap mint nap mindenkit hogy van ami nem jól, illeszkedően működik, A szegény büdös és bárdolatlan, az eredeti evolúció szabályai szerint próbál túlélni. ami nem jelent hosszabb perspektívát mint a másnap, nálunk a vacsi-közben is vannak standard jól bejáratott hajléktalanok (honnan jöttek, miért lettek azok amik kit érdekel zavaró momentum) a patriótákkal távolságtartó szimbiózisban. nekem mindig vigyáznak a kerékpáromra, amíg vásárolok ezt apró pénzzel honorálom, névleges üzlet de legalább szerződés, valami méltóságtöredék.