Jól elkelt a pakisztáni lány portréja

2014 május 15
Megosztás
Juszufzai Malala portré - Jonathan Yeo

A vártnál lényegesen magasabb áron, 102 500 dollárért (22,7 millió forint) kelt el a lányok és nők oktatáshoz való jogáért kiálló pakisztáni diáklány, Malala Juszufzai portréja egy szerdai New York-i jótékonysági árverésen; a bevételt teljes egészében a nigériai lányok taníttatására ajánlják fel.

A diáklányt fejfedőben, egy tankönyv fölé hajolva ábrázoló képet egy neves brit portréfestő, Jonathan Yeo (képünkön)készítette, s az alkotás tavaly a brit Nemzeti Arcképcsarnok falán függött, más hírességekről, köztük Sienna Miller és Kevin Spacey hollywoodi sztárokról, Rupert Murdoch médiamágnásról készült Yeo-portrék között.
Az alkotó a Malala által támogatott projektek javára ajánlotta fel a portrét, amelynek eladásából legfeljebb 60-80 ezer dollár bevételt remélt a Christie's. Az aukciósház közlése szerint a festmény néhány perc alatt vevőre talált.
A bevételt a Juszufzai Malala nevét viselő jótékonysági alapítvány (Malala Fund) a nigériai lányok taníttatására létrehozott különalapítványnak utalja át. A Nigeria Fundot nemrég hívták életre, azután, hogy a Boko Haram iszlamista terrorszervezet elrabolt több mint 200 lányt csak azért, mert iskolába jártak.
Juszufzai Malalát is azért lőtték fejbe 2012 októberében, 15 évesen egy iskola kapujában, mert lány létére, a szélsőségesek tilalma ellenére tanulni akart. A fejlövést csodával határos módon túlélte, s azóta a lányok és a nők oktatáshoz való jogának szószólója lett a világban.
A felépülése óta az angliai Birminghamben élő, a Szaharov emberi jogi díjjal kitüntett lány felszólította a nemzetközi közösséget, hogy sürgősen szabadítsa ki a szélsőségesek fogságába került nigériai "nővéreit", akiket elrablóik csak bebörtönzött társaik szabadon bocsátása fejében hajlandók elengedni, illetve rabszolgának akarnak eladni.
A Barack Obama amerikai elnök által a világ legbátrabb lányának nevezett Malala megtiszteltetésnek mondta, hogy Yeo megfestette a portréját. A művész azt mondta, portréjával "annak a rendkívüli kettősségét akarta megragadni, akiben óriási erő és bölcsesség lakozik nagyon zsenge életkora ellenére".
"Vele született ösztöne nem önsajnálatra készteti, hanem annak keresésére, hogy mit tud tenni másokért, akik az övéhez hasonló helyzetben vannak" - mondta Malaláról Jonathan Yeo a portréfestést megelőző kimerítő beszélgetések alapján.
Yeo, akinek művei a Királyi Gyűjteményben is megtalálhatók, elmondta, azért festette meg a lányt házi feladat végzése közben, mert rá akart mutatni arra az iróniára, hogy egy merőben hétköznapi tevékenység vezetett el az életét majdnem kioltó kataklizmaszerű változáshoz.
A festő szerint Malala a kész portrét meglátva azt mondta, hogy pont ilyennek látja magát.

Fotó: Dan Kitwood/Getty Image