Jubileumi évre készül a BÁCSVÍZ Zrt.

2020 jan 20
Megosztás

A szolgáltatási díjainak emelése nélkül is pozitív eredménnyel zárta az évet a BÁCSVÍZ Zrt., sőt a versenyképes béreivel a szakembereit is meg tudta tartani. Kurdi Viktor elnök-vezérigazgató továbbra is bizakodó, hozzátéve, a felelős környezetgazdálkodáshoz nem csak elkötelezett szolgáltató kell, hanem környezettudatos fogyasztó is.

- Milyen évet zárt az előzőhöz képest a BÁCSVÍZ Zrt.?

- Jobb évet zártunk 2019-ben, mint amilyenre számítottunk egy éve, mert mind a vízszolgáltatási, mind csatornaszolgáltatási bevételeink, továbbá az építőipari szegmensünk árbevétele is emelkedett úgy, hogy a víz és csatornadíjaink több mint hét éve nem változtak. 

- Mi ennek az oka, hogy az ágazatot terhelő elvonások ellenére a BÁCSVÍZ Zrt. árbevételei növekedni tudtak?

- Elsősorban az elhelyezkedésünk, hiszen a térségben jelentősen erősödik a gazdasági potenciál, többet és stabilan termelnek a vállalkozások és a nagyobb termelés általában több vízszolgáltatás igénybevételével is jár. Ezzel párhuzamosan a működési területünkön a lakosság száma is növekszik, folyamatosak a telekkialakítások, építkezések, egyre több a CSOK-os ingatlan, amelyekhez vízbekötés és csatorna kell. A víz és szennyvízvizsgáló laboratóriumunk külsős megbízásai  több, mint tíz százalékkal nőttek 2019-ben az előző évekhez képest, ami előrevetíti azt, hogy jó döntés volt az új laboratórium építési beruházást elindítani, amelyet a tervek szerint nyár elején fogunk átadni itt az Izsáki úti telephelyünkön.

A másik ilyen fontos és cégünk stabilitását tovább erősítő beruházásunk volt a saját erőből és saját terveink alapján megvalósult üzemirányító központ. Ezzel a beruházással közel 40 státuszt tudtunk megtakarítani, amely megtakarítást bérfejlesztésre fordítottuk, ezáltal meg tudtuk tartani a legjobb szakembereinket, vagyis megőriztük a cég kiszámíthatóságát és versenyképességét.

Kecskemét csapadékvíz-elvezetési gondjai közt a közvélemény kiemelten kezeli a Szolnoki úti aluljáró kérdését. Úgy hírlik, az hoz majd javulást e téren, hogy a BÁCSVÍZ átveszi a szivattyúkat a MÁV-tól. Mikor realizálódik ez váltás és mit jelenthet ez gyakorlatilag, változhat-e valamelyest az aluljáró használhatósága a nagyobb esőzések idején?

- Az aluljáró csapadékvíz átemelőit és szivattyúit Kecskemét Önkormányzata veszi át a MÁV-tól, a BÁCSVÍZ Zrt. a kecskeméti önkormányzat megbízása alapján fogja majd üzemeltetni. A BÁCSVÍZ Zrt. az önkormányzat és a MÁV felkérésére elvégezte a csapadékvíz átemelők állapotfelmérését. A felmérés alapján jelenleg még folyamatban van a felújítási feladatok konkretizálása, illetve az átemelők szivattyú kapacitás-növelési lehetőségének a vizsgálata. A felújítást és az esetleges kapacitás bővítést az önkormányzat és a MÁV közösen fogja finanszírozni. A felújítások mindenféleképpen javítani fognak az aluljáró csapadékvíz elvezetésén.

Szeretném azonban kihangsúlyozni: a jövőben is lehetnek olyan intenzitású és mennyiségű csapadékvizek, melyek, ha rövid időre is, de az aluljáró lezárását eredményezhetik.  

Azt mondják, hogy az aluljáró eláradása leginkább a Hunyadiváros elégtelen csapadék-vízelvezetése miatt van.  Mit jelentene anyagilag ennek az újjáépítése és kapacitásnövelése?

- Az aluljáró elöntése és a Hunyadiváros csapadékvíz elvezetése között nincs összefüggés. Az aluljáró csapadékvízzel történő telítettségének a csökkentése elsősorban az átemelőszivattyúk kapacitásának a növelése révén érhető el. A Hunyadiváros egy részében zárt csapadékvíz csatorna van kiépítve, igaz, nagyobb esőzések idején láthatóan terhelődik a rendszer. Ezért kellene elsősorban szikkasztásra, a vízmegtartásra és abból eredő öntözésre törekedni, nem pedig a csapadékvíz gyors elvezetésére. Ennek érdekében csökkenteni kellene a burkolt felületek nagyságát, rendezett szikkasztó árkokat kellene megépíteni. A csapadékvíz elvezetésének a kiépítse egyébként nem ami feladatunk, mi csak a zárt csapadék csatorna rendszer üzemeltetője vagyunk. Hozzáteszem: a csapadék csatorna építések rendkívül magas költségen valósíthatóak meg, de a befogadó vízfolyások kapacitása is korlátozott, ezért is kellene többek között a csapadékvizek helyben történő hasznosítását megoldani, amelyre pályázati források is általában rendelkezésre állnak. 

Nyár elején adják át a cég új laborját.

Elméletben minden lakos egyetért a fentiekkel, azzal a kitétellel, csak egyedül a háza előtte ne legyen szikkasztó-elvezető árok.

- Igen, nekünk is vannak ilyen tapasztalataink. Van olyan városrész, ahol mindez megvalósult és többen betemették az árkokat. Tudomásul kell venni, hogy a környezetkímélő változásokban a technológiák, a beruházások, a fejlesztések nem hatékonyak emberek nélkül. A változáshoz az állampolgárok belátása is kell.

Kecskemét dinamikusan fejlődik, bővíti területeit, így kialakultak olyan térségek, amelyek nincsenek szennyvíz és csapadékvíz-elvezetéssel ellátva. Milyen lehetősége van korszerűsítésre az ott élőknek, vannak e támogatások, pályázati alapok az ilyen jellegű infrastrukturális fejlesztésekhez?

- A kialakuló új és a már meglévő, de átalakuló lakóterületek szennyvízcsatornázását komplex módon a teljes csatornázandó területet figyelembe véve kell kezelni. Fontos a közterületek TRT szerinti kiszabályzása, a megfelelő közterület szélesség kialakítása. Így biztosítható a közművek építése során a megfelelő védőtávolságok betartása, valamint a közterületi csapadékvizek elhelyezése. Mind a lakossági, mind az ipari területek fejlesztésére rendelkezünk koncepció tervekkel, melyet folyamatosan egyeztetünk az önkormányzat városüzemeltetési osztályával. Támogatások, pályázatok a szennyvízcsatorna vonatkozásában jelenleg nem állnak rendelkezésre, azok  már 2008-ban, az uniós ISPA csatorna beruházás során lezárultak.

Mostanában jellemzően, lakossági önerős és önkormányzati konstrukcióban valósulnak meg a lakossági szennyvízcsatorna építések.  

Ön, a Magyar Víziközmű Szövetség elnökeként bírálta a működési környezetet, amely elvon a vízközmű szolgáltatóktól, miközben nem forgat vissza pénzt az eszközkarbantartásaikra, a fejlesztéseikre, a megelőzésre, ezért azok műszaki állapota egyre romlik és egyre nagyobb összegre lenne szükség, hogy utolérjék magukat a vízszolgáltatók. Meghallgatásra találtak-e a szavai?

- Azt kell mondanom, hogy igen. Bár az alapinterjút kevesen olvasták el, csak a különböző médiumokban az abból kiragadott részeket, illetve azt, amiket már nem én mondtam, hanem hozzáírtak és nem a szakmai álláspontot tükrözték, hanem inkább indulatokat gerjesztettek. Én ebben az interjúban természetesen nem a BÁCSVÍZ Zrt.-ről beszéltem, hanem azokról a vízművekről, amelyek nem ilyen egyensúlyi állapotban vannak, mint a mi. Az országban sok helyen nincsenek alapvető források bérfejlesztésre, illetve korszerűsítésre. A jövő pályázati lépései a környezettudatosságról, az energiahatékonyságról szólnak, amiben mi kimondottan jók vagyunk, ezért jó eséllyel is pályázhatunk ezekre a korszerűsítési-fejlesztési lehetőségekre.

A BÁCSVÍZ mindig előre tekintett és próbált lépést tartani a korral a szolgáltatásaival. Milyen tervei vannak ezen a téren 2020-ben a cégnek?

- Ez az év kiemelkedő lesz számunkra, mert idén lesz 70 éves a BÁCSVÍZ. A jubileumi évet szeretnénk méltóképpen megünnepelni, emléket állítani az elődöknek. Azt várjuk, hogy az értékesítési számaink nem fognak visszaesni és a pályázataink is eredményesek lesznek. Bízom benne hogy 2021 januárjában megint csak azt tudom mondani: újra eredményes és nyereséges évet zárt a BÁCSVÍZ Zrt.