Kajszi most a legnépszerűbb Kecskeméten

2015 okt 25
Megosztás
Kajszicsemete osztás Kecskeméten

Kétezer facsemete talált gazdára szombaton, a második főtéri kajsziosztón, így vasárnapra egy se maradt. Erre senki sem számított. Jobb ma egy civil, mint holnap egy túzok.

 

Nyolcvan évvel ez előtt dr. Kiss Endre egykori kecskeméti polgármester a következő beszédet mondta a Budapesti Őszi Terménybemutató Kiállítás alkalmából a városának standjáról: 

“Kecskemét gyümölcse és bora útra kélt ismét, hogy a fővárosban az őszi terménykiállításon kívánatos mosolyt csaljon az egész országból összesereglők arcára, és a szakértőknek, érdeklődőknek a Duna-Tisza Köze legnemesebb italaiból kóstolót adjon. Egyben beszámoló ez a Nemzeti Munka Hetének keretében arról a magyar munkáról, amit elődök évszázados küzdelme után a kecskeméti szőlő és gyümölcstermelő áldott homokján jelenéért és jövőjéért elvégzett. Nagyon boldogok lennénk mi kecskemétiek, ha mindenki, aki a kecskeméti gyümölcsöt megtekinti, boraink és gyümölcseink, szeszeink lángját megízleli, érezne valamit abból a csendes kitartó és áldozatos szeretetből, amellyel a kecskeméti ember ezt a munkáját évszázadok óta most is végzi. A földnek ez a mélységes szeretete vezette rá a kecskeméti embert arra, hogy megtalálja a homok alkalmas művelési módját: a gyümölcsös szőlőt és hogy megtalálja az éghajlatnak a legalkalmasabb fajtákat.”  

A fenti beszédből idézett Király József önkormányzati képviselő, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület elnöke a legutóbbi képviselő-testületi ülésen, amikor arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a téma, valamint a kecskeméti barack még a mai napig nosztalgiát, érzelmeket vált ki a tősgyökeres lakosokból.

Teltházas kajszifellépések

A Kecskeméti Városszépítő Egyesületben már régóta megfogalmazódott az a gondolat, hogy a több évtizedes kihagyás után fel kellene eleveníteni és visszahozni a kecskeméti kertekbe a kajszibarackot, azaz beinduljon a környéken a régi hagyományokon alapuló kajszibarack termesztés.  Ennek érdekében az ez év tavaszán indított előadásaikon megismerkedhettek az érdeklődők a magyarországi sárgabarack meghonosodásának és a kajszi típusú fajták elterjedésének történetével, a kecskeméti barack tradíciójával, a barack feldolgozási lehetőségeivel és kereskedelmével, valamint a gyümölcstermesztéssel kapcsolatos kutatás és szakemberképzés jelenlegi helyzetével. A Kecskeméti Városszépítő Egyesület programsorozatot úgy zárta le, hogy a múlt hétvégén 400  kajszibarack facsemetét adtak ingyenesen a kecskeméti kerttulajdonosoknak. Arra azonban még a témában jártas szakemberek sem gondoltak, hogy mekkora érdeklődésre tart számot ez az akció, azaz a két napra tervezett facsemete osztás két órahossza alatt a készlet elfogyása miatt véget ért.

Ennek okán az akció újraismétlésére került sor október 24-én szombaton a Hírös Kertészek Egyesületének őszi virágvásárán a Szent István szobor előtti területen, ahol féláron lehet kajszibarack facsemetéhez jutni úgy, hogy minden vásárló egy darab meggyfa csemetét is kapott ajándékba. 

A két napra tervezett 2000 összesen kétezer facsemete azonban már szombaton, néhány órán belül elkelt.

Sorok és a rendkívüli érdeklődés mindenkit meglepett.

Az akciót a kecskeméti önkormányzat, a Hírös Faiskola, valamint a Hírös Kertészek Egyesülete segítette.