Kecskemét lakossága nem kért az iskolabuszokból?

2018 jún 22
Megosztás
iskolabusz

Erre a megdöbbentő tényre a tömegközlekedés vitája kapcsán derült fény a csütörtöki képviselő-testületi ülésen. A kérdés: mennyire legyen a városvezetés demokratikus olyan kérdésben, amely egyértelműen a város és az itt élők javát szolgálja?

Évek óta zajlik a vita a város tömegközlekedéséről. 

A Zombor-érában elindultunk egy irányba — e szerint a trolibusz, valamint a villamos lehetősége kiesett - mert a közvélemény számára ismeretlen tanulmányok szerint ezek nem megvalósíthatóak Kecskeméten, ezért a milliárdos uniós pályázati támogatást hibrid buszokra és új, még mindig nem működő busztelephelyre költötték. 

A tömegközlekedés városunkban azonban nem csak technikailag, hanem műszaki állapotát tekintve is hibrid, mert a város tulajdonában lévő Mercedes buszok mellett a flotta másik fele lepukkant füstölőgép. E mellett tény az is, hogy a lakosság nem szereti valamilyen oknál fogva a buszozást, egyre csökken a menetjegyek és a bérletek árából befolyó bevétel, hiába az újabb járatok beiktatása.

Falusi Norbert (LMP) képviselő ezt úgy fogalmazta meg az ülésen: nem trendi a kerékpár és a buszozás.

Miközben lassan megfulladunk: rendszeresek a reggeli és délutáni csúcsidőben a dugók, és persze ennek okán mindenki sír, mondván, béna kacsa a városvezetés, hogy nem tesz semmit.

Szóval épp az derült ki véletlenül e vitában, hogy az önkormányzat próbált tenni.

Megállapították ugyanis, hogy iskolaidőben áll be körúti merevedés, amióta kitört a vakáció, máris lehet reggelente közlekedni. Ennek okán kérdőíveket küldtek szét az oktatási intézményeinkbe, hogy felmérjék az igényt az iskolabusz szolgáltatásra, amely kiváltotta volna a kedélyes reggeli családi kocsikázást és városnézést.

A mintegy ezer kérdőívből azonban mindösszesen 77 - igen hetvenhét - darab érkezett vissza, amelynek a fele élből elutasította az iskolabusz igénybevételét, hiszen van autójuk, lehet nem is egy.

Innentől kezdve csak kérdéseink vannak, lehetnek.

- Tényleg csak sírunk és nyavalygunk, és mindez jó így nekünk?

- Dízelfüst elvonási tüneteink vannak?

- Szeretünk reggel az autóban sminkelni, reggelizni?

- Megértették az iskolák, a pedagógusok, a szülők, miről is van szó?

- El lett ez mondva nekik rendesen?

- A gyerekeket megkérdezte bárki is?

- Miért nem szerepelt a médiumokban ez felmérés, hogy szélesebb rétegek is megismerjék a problémát?

- A város lakossági többségének a megmentése érdekében, miért nem lehet ezt egyszerűen csak bevezetni?

- Tényleg trendi zöldet játszani?

- Ennyi volt?

- Igen?